Utility Network Nedir? — ArcGIS Pro

Utility Network; Elektrik, Gaz, Su, Telekomünikasyon gibi hizmet sistemlerinin modellenmesi için kapsamlı bir işlevsellik çerçevesi sağlayan, kullanıcıların ArcGIS’te ağlarını yönetirken birlikte çalıştıkları ana bileşendir. Sisteminizi oluşturan tüm bileşenleri (hatlar, borular, vanalar, trafolar ve devreler gibi) modellemek için tasarlanmıştır. Hizmet varlıklarınızı modelleyebilir, düzenleyebilir ve analiz edebilirsiniz. Utility Network ağının yetenekleri, verilerinizin herhangi bir cihazda veya web uygulamasında kullanılabilmesini sağlayan servis tabanlı bir mimari tarafından desteklenmektedir.

Utility Network, gelişmiş varlık modelleme yetenekleri ve daha iyi operasyonel farkındalık ile karar vermek için benzeri görülmemiş düzeylerde bilgi edinme sağlayan analiz araçları sunar.

Utility Network ile neler yapabilirsiniz:
  • Her tür detayı, ekipmanı modelleyip özellikler oluşturup düzenleyin.
  • Network üzerindeki detayların ağa nasıl bağlandığını (connected) keşfedin.
  • Gaz, su ve elektrik gibi altyapıların ağda nasıl aktığını izleyin (trace).
  • Ağın kesintiler, fırtınalar veya cihaz arızaları gibi gerçek dünyadaki olaylardan nasıl etkilendiğini analiz edin.
  • Utility Network ile tüm varlıkların şu anda nasıl yapılandırıldığına ilişkin operasyonel bir görünüm sağlayın.

Utility Network ağına çok kullanıcılı bir model veya tek kullanıcılı bir modelle erişilebilir:

Çok Kullanıcılı Model: ArcGIS Enterprise’ı kullanan servis tabanlı bir mimari aracılığıyla Utility Network’ ün en zengin yeteneklerini sağlar. ArcGIS Enterprise hizmetlerini yayınlamak ve düzenlemek için kurumsal bir coğrafi veri tabanı kullanan Utility Network için birincil dağıtım modelidir. Çok kullanıcılı model servis tabanlı mimari ile bir Utility Network ağının tüm platformlarda (masaüstü, mobil ve web) paylaşılmasına izin verir.

Tek Kullanıcılı Model: Yerel dizinde saklanan coğrafi veritabanında (gdb) depolanan Utility Network’ün tam analitik yeteneğine erişim sağlayan alternatif bir dağıtım modelidir. Bir dosya yerel dizinde saklanan coğrafi veritabanında barındırılırken Utility Network ağının masaüstünde ArcGIS Pro aracılığıyla ile etkileşim kurmanıza imkan verir.
Ağınızı görselleştirin
Utility Network ağ sisteminizi ve varlıklarınızı görüntülemek için bir dizi farklı yol sunar:
  • Müşteri servisleri, araziden veri toplama, inceleme veya dağıtım yönetimi gibi farklı kullanım durumları için tematik haritaları görüntüleyebilirsiniz
  • Ağ bağlantısallığını kolayca kontrol etmenize ve bilginin daha basitleştirilmiş, sembolik bir temsilinde ağınızın mantıksal görünümlerini oluşturmanıza olanak tanıyan ağ diyagramları oluşturabilirsiniz. Bu diagramları farklı gösterim seçenekleri ile çok kolay ve hızlı bir şekilde amacınıza uygun olarak görselleştirebilirsiniz.

  • Enerji kaynaklarınızın, hatların karmaşık iç montajlarını görüntüleyebilir ve varlıklarınızın ağınıza nasıl bağlandığını yönetebilirsiniz.

 

Ağınızı analiz edin
Utility Network; çok çeşitli analitik iş akışlarını desteklemek için bir dizi analiz ve izleme aracı sağlar:
  • Şiddetli fırtına gibi bir olayın ardından network ağınızda incelemeler yapın
  • Enerji kaynağınıza bağlı olan müşteri sayısını belirleyin. Örneğin, bir elektrik şebekesinde belirli bir devre tarafından beslenen müşterilerin sayısını sunmak için bir yük özeti raporu oluşturabilirsiniz
  • Belirli bir konumdan yukarı veya aşağı akış fonksiyonları ile ağınızı izleyin.

Örneğin, su altyapısında bir boru patladığında hangi vanaların kapatılacağını belirleyebilir, tek bir Utility Network içerisinde birden çok Utility Network ağı modelleyip bunların hepsinde izleme analizlerini çalıştırabilirsiniz. Elektrik şebekesinden kaynaklanan bir kesinti, gaz veya su gibi başka bir altyapının dağıtımını etkileyebilir. İlgili tüm sistemlerde izleme gerçekleştirebilir, sorunun nerede olduğunu görebilir ve en iyi eylem planına karar verebilirsiniz.

Ağınızı düzenleyin

İş akışlarınızı kolaylaştırmak için ArcGIS Pro temel düzenleme kabiliyetleri ile Utility Network ağınızı düzenleyebilirsiniz:

  • Tek bir tıklama ile; ilgili Utility Network varlıklarının koleksiyonlarını oluşturmak için şablonları kullanın.
  • Ağdaki düzenleme kuralları ile doğrulama (validate) işlemi yaparak mantıksal olarak geçersiz veri ilişkilendirmelerinin girişini önleyerek veri kalitesini üst düzeyde tutabilirsiniz.

Utility Network ağı kullanmanın avantajları hakkında daha fazla bilgi için, Utility Network’ün faydaları içeriğine bakabilirsiniz.

 

Önceki Yazı
Utility Network Elektrik Çözümleri & İzleme Yetenekleri
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Yeni başlayanlar için ArcGIS Survey123
Yazıyı görüntüle