WMS, WFS, WCS Servisleri ve Kullanımları

Open Geospatial Consortium (OGC) web servisleri, haritalarınızı ve verilerinizi web üzerinden uluslararası kabul görmüş bir formatta sunabilmenizi sağlar. OGC, desteklenen istemci uygulaması olan herkese web üzerinde haritalar ve veriler oluşturmak için teknik özellikler tanımlamıştır. Tüm geliştiriciler bu desteklenen istemcileri oluşturmak için OGC teknik özelliklerini kullanmakta serbesttir.

Oluşturulan haritaları web’de görüntüleyebilmek ve CBS tabanlı uygulamalar oluşturmak için Web Servislerini kullanarak yayınlamamız gerekir. Bu servislerin hangi amaçlar için kullanıldığını ve nasıl yayınlanacakları ile ilgili bilgilere aşağıda yer verilmiştir.

WMS (Web Map Service): Haritayı tarayıcıda paylaşmak ve oluşturmak veya özel bir harita tabanlı uygulama oluşturmak için OGC Web Harita Servisi (WMS) kullanılır. WMS, çok sık kullanılan bir Harita Servisidir. WMS, haritayı yalnızca resim biçiminde oluşturur. WMS olarak oluşturulan bir harita yakınlaştırma, kaydırma gibi sınırlı işlevselliklerle görüntülenebilir. Daha fazlası için buraya tıklayabilirsiniz. Bir WMS servis yayınlamak istiyorsanız buraya göz atabilirsiniz.

WFS (Web Feature Service): WFS, haritanın verilerini sorgulamak, güncellemek, silmek, haritanın vektör verilerini veya meta verilerini web üzerinden paylaşmak için kullanılır. Bu protokol CBS verilerinin Web üzerinden düzenlenmesi için kullanışlıdır. Bir haritanın görüntüsünü döndüren WMS’in aksine WFS servisi, istemcilerin her türlü coğrafi analizde kullanabileceği nesneleri geometri ve öznitelikleri ile döndürür. Daha fazlası için buraya tıklayabilirsiniz. Workgroup veya Enterprise Geodatabase içinde bulunan verilerinizin istemciler tarafından düzenlenmesini ve kayıt edilmesini sağlamak istiyorsanız servisinizi WFS-T olarak hazırlamalısınız.

WCS (Web Coverage Service): WCS, raster veri kümelerinin web üzerinde yayınlaması için kullanılır. WCS servisleri, farklı veri platformlarında ve istemcilere raster veri kümelerinizi çevrimiçi olarak kullanıma sunmak istiyorsanız kullanışlıdır. Yine WMS servislerin aksine bir WCS servisi, analiz ve modelleme için girdi olarak kullanılabilecek formatta veri döndürür. Daha fazlası için buraya tıklayabilirsiniz. Bir WCS servisi yayınlamak için yapılması gerekenler için buraya göz atabilirsiniz.

Bu servisleri oluşturmak, tüketmek veya tüketilmesini sağlamak için Esri tarafından Open Geospatial Consortium (OGC) standartlarını destekleyen ürünleri kullanabilirsiniz.

Esri Türkiye, 2019

Önceki Yazı
Esri Teknik Sertifikaları ve Önemi
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Esri Jupyter Notebook ile CSV Sözel Dosya Görüntüleme
Yazıyı görüntüle