Yeni Dashboards ArcGIS Enterprise 10.9.1’de

Gösterge panelleri, olayları izlemenize, kararlar almanıza, başkalarını bilgilendirmenize ve eğilimleri görmenize olanak tanıyan coğrafi bilgi ve verilerin görüntülenmesini sağlar. Paneller, birlikte çalışan birden çok görselleştirmeyi tek bir ekranda görüntülemek için tasarlanmıştır. Gösterge panelleri, verilerinizin kapsamlı bir görünümünü sunarlar ve farklı görselleştirme türlerini kullanarak size bir bakışta süreç hakkında karar vermek için önemli bilgiler sağlarlar.

Aynı anda çok fazla bilgi mevcut olduğunda, kullanıcılarınızın görmek istediği bilgilere odaklanması zordur. Gösterge panelleriyle kullanıcı etkileşimi ve kullanıcıların gördükleri verilerle ilgili bir bağlam oluşturmaları sağlanabilir.
ArcGIS Enteprrise 10.9.1 güncellemesi ile, ArcGIS Dashboards’un yeni sürümü artık Enterprise portal kullanıcıları için kullanılabilir. Dashboards’un önceki sürümü artık ArcGIS Dashboards Classic’tir.

ArcGIS Dashboards’un yeni sürümünde neler var?
ArcGIS Dashboards’un yeni sürümünde yararlanmaya başlayabileceğiniz pek çok önemli geliştirme var. Öne çıkanlardan sadece birkaçına blog yazımızda değineceğiz. Yeniliklerin tam listesi için ArcGIS Dashboards’taki Yenilikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Arcade entegrasyonu
Artık gösterge panellerinizde ArcGIS Arcade‘den gelişmiş biçimlendirme ve veri ifadeleri olmak üzere iki şekilde yararlanabilirsiniz. Gösterge panellerinizde, Arcade ifadelerinden iki ek yolla yararlanabilirsiniz. Veri ifadeleri, bir gösterge panelinin veriye dayalı öğeleri için veri kaynağı olarak kullanılabilir. Biçimlendirme ifadeleri, bir gösterge paneli içindeki liste ve gösterge öğeleri görünümleri üzerinde kontrol sağlamak için kullanılabilir.

Seçici (Selector) tasarımı
Bir seçici, seçim değişikliği olayını destekleyen herhangi bir panel öğesini tanımlar. Yeni dashboard ile seçiciler yeniden tasarlandı ve yeni yapılandırma seçenekleri içeriyor. Yeni sunum modları arasından seçim yapabilir veya simgeler ekleyebilirsiniz. Seçime dayalı görüntüleme hakkında daha fazla bilgi edinin.

Seçime dayalı ekran
Artık, bir öğeyi gösterge panelinde yalnızca başka bir yerde bir seçim yapıldığında oluşturulacak şekilde yapılandırmak için seçim tabanlı görüntülemeyi kullanabilirsiniz. Filtre eylemleri için hedef öğeleri yapılandırırken, hedef görselleştirme oluşturulmadan önce kullanıcıların kaynak öğe üzerinde bir seçim yapmasını sağlamak için “Yalnızca filtrelendiğinde oluştur” geçiş düğmesini etkinleştirebilirsiniz. Bir seçim gerektiğinde hedef öğe üzerinde bir mesaj özelleştirilebilir. Seçime dayalı görüntüleme hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yeni Map Viewer yetenekleri
Grup katmanları, kümeleme ve yer imleri gibi yeni Map Viewer özelliklerinden yararlanabilirsiniz.

Mevcut gösterge panellerime ne olacak?
Hiçbir şey. Görüntülemek için mevcut bir paneli açtığınızda, ArcGIS Dashboards ile otomatik olarak açılır. Bu, eklediğimiz yeni öğelerin otomatik olarak gösterge panellerinizde uygulanacağı anlamına gelir (seçicilerin yeniden tasarlanması gibi). Gösterge panelinizin hangi Gösterge Paneli sürümünde açık olduğunu anlamanızın hızlı bir yolu, URL’yi kontrol etmektir.

Classic dashboard URL: /apps/opsdashboard/index.html#/<itemID>

New dashboard URL: /apps/dashboards/<itemID>

Mevcut gösterge panellerimi nasıl düzenlerim?
ArcGIS Dashboards’da düzenlemek için mevcut panelinizi açtığınızda, onu normal şekilde yapılandırabilir ve kaydet’e basabilirsiniz. Bu, düzenlemelerinizi kaydedecek ve gösterge paneliniz yeni sürümle birlikte kaydedecektir.
Gösterge paneliniz daha önce ArcGIS Dashboards Classic ile güncellendiyse, kaydetmeden önce gösterge panelinizi gözden geçirin. Gösterge paneliniz bir kez kaydedildikten sonra ArcGIS Dashboards Classic kullanılarak düzenlenemez. Panelinizin etkilenip etkilenmeyeceğinden emin değilseniz, bunun yerine yeni bir panel olarak kaydedin.
Henüz yükseltme yapmak istemiyorsanız ancak mevcut bir panoda değişiklik yapmanız gerekiyorsa, değişikliklerinizi yapmak için panonuzu ArcGIS Dashboards Classic ile açın.

Yeni Gösterge Panellerini nasıl kullanırım?
İçerik, Öğe Ayrıntıları sayfaları, Harita Görüntüleyici veya Klasik Harita Görüntüleyici’den oluşturulan veya görüntülenen paneller yeni sürümü kullanacak. Uygulama başlatıcıda artık ArcGIS Dashboards’un iki versiyonunu göreceksiniz.

ArcGIS Dashboards’a tıklayın ve panellerinizi normal şekilde oluşturun ve düzenleyin. ArcGIS Dashboards Classic’i kullanmaya devam etmek için ArcGIS Dashboards Classic’e tıklayın.

Yeni Dashboards Enterprise’ın önceki sürümlerinde kullanılabilir mi?
Dashboards’un yeni sürümü yalnızca Enterprise 10.9.1 sürümünden itibaren kullanılabilir. Enterprise’ın önceki sürümleri, ArcGIS Dashboards’un yalnızca bir sürümünü (artık Klasik sürüm) listeleyecektir.

 

Önceki Yazı
ArcGIS GeoBIM ile Tanışın
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Insights ile Regresyon Analizi ve Tahminleme
Yazıyı görüntüle