ArcGIS GeoBIM ile Tanışın

2017’de duyurulan Esri ve Autodesk arasındaki işbirliği, daha sıkı entegre edilmiş BIM ve CBS iş akışları aracılığıyla altyapı varlıklarının planlanma, tasarlanma, inşa edilme ve işletilme şeklini geliştirmeyi amaçlıyordu.

Altyapı varlıkları, bu varlıkların çevredeki ekosisteme nasıl uyduğu ve etkileşime girdiği ile ilgili olarak daha iyi görüntülenebilir. Aralarında daha sıkı bağlantı olan CBS ve BIM iş akışları, doğal ve mevcut yapılı çevrenin inşa edilecek yeni varlıklarla nasıl bağlantı kurduğunu daha iyi anlamada planlama ve tasarımda yer alan paydaşlara yardımcı olur.

Projeleri Mekansal Bağlamıyla Birleştirme

CBS ve BIM arasındaki ilişkinin öneminin artmasına rağmen, Mimarlık, Mühendislik ve İnşaat (AEC) firmaları ve müşterileri birden çok platformda farklı verilerle çalışmakta ve proje bilgilerini kolay ve güvenli bir şekilde iletmek için proje verilerinin tek bir yetkili görünümünü sağlamada zorluklar yaşamaktadır.

ArcGIS GeoBIM, proje ekiplerinin mekansal çerçevede birden çok sistemden gelen verileri kullanarak BIM projelerini ve sorunlarını keşfetmeleri ve bunlar üzerinde işbirliği yapmaları için yenilikçi, kullanımı kolay web tabanlı bir deneyim sunmak üzere geliştirilmiştir.

ArcGIS GeoBIM nedir?

ArcGIS GeoBIM, büyük sermaye altyapısının tasarımı, inşası ve işletilmesi sırasında bina bilgi modelleme (BIM) sürecini konumla bağlar ve riskleri, maliyetleri, zaman çizelgelerini yönetmenizi sağlar. Böylece AEC projelerini mekansal bir zemine oturmasını sağlar. GeoBIM, ekiplerin paydaşlarla koordineli kararlar almaları için proje verilerini tek bir “buluttan buluta” çözümde entegre etmesini ve görselleştirmesini sağlar.

Aşağıdakiler alanlarda iyileştirmeleri destekleyecektir:

  • Dokümantasyon İncelemesi
  • Olay Kümeleme
  • Tasarım Koordinasyonu
  • Performans Gösterge Tabloları

ArcGIS GeoBIM; ArcGIS’i Autodesk Construction Cloud ve BIM 360 ile bağlayarak projelerin ve iş akışlarının bağlanmasını sağlar.

Bir GeoBIM projesi içinde, coğrafi referanslı ArcGIS detaylarını Autodesk kayıtlarıyla ilişkilendirebilirsiniz; bu, birden çok kaynaktan proje belgelerine erişmenin, görselleştirmenin ve sorgulamanın daha kolay olduğu anlamına gelir. GeoBIM ayrıca, birden fazla paydaşın ihtiyaçlarına göre uyarlanabilen güvenli, web tabanlı bir ortamda iletişim kurmayı sağlar ve iş birliğini kolaylaştırır.

ArcGIS detayları doğrudan Autodesk’e bağlanabilir

 

ArcGIS GeoBIM kimler içindir?

ArcGIS GeoBIM, kuruluşların fiziksel varlıkları inşa ettiği, yönettiği veya yenilediği karayolu veya demiryolu ağları, kampüsler, su tesisleri gibi her sektörden müşterilere fayda sağlayacaktır. ArcGIS GeoBIM’in yeni avantajlar sunabileceği üç temel müşteri türü vardır, bunlar; AEC Yöneticileri, AEC Proje Yöneticileri ve Operatörlerdir.

AEC Yöneticileri:

Tasarım Sorumlusu, Proje Yöneticisi gibi AEC yöneticilerinin ilerlemeyi ölçebilmeleri, riskleri ve maliyetleri anlayabilmeleri ve paydaşlarla sorunsuz bir şekilde iletişim kurabilmeleri için ekiplerinin yönettiği veri ve belgeleri takip etmeye ihtiyacı vardır. AEC Yöneticileri, süreçleri düzene koyarken ek olarak müşterileri için projelere daha iyi bir bakış açısıyla bakmalarını sağlayarak diğer kuruluşlarla aralarında fark yaratacak çözümler oluşturabilirler.

ArcGIS GeoBIM, proje verilerine erişmek için ortak deneyim sağlar. Web tabanlı bir uygulamada ArcGIS ve Autodesk Construction Cloud’dan yararlanarak, dijital modelleri, GIS verilerini, destekleyici belgeleri ve sorunları hem tek bir projede hem de portföy düzeyinde konsolide etmek ve görselleştirmek mümkündür.

ArcGIS GeoBIM, AEC Yöneticilerinin özel masaüstü yazılımına ihtiyaç duymadan tüm proje faaliyetlerini tek bir harita üzerinde görmelerini sağlar. Güncel BIM ve GIS verilerini görüntülemenin yanı sıra, bir projenin nasıl ilerlediği konusunda kendilerine fikir veren panellere ve tablo verilerine bağlanabilirler.

Örneğin, sorunlar, sorun türüne, alt türüne ve durumuna göre haritalandırılabilir ve izlenebilir. Ekip üyeleri Autodesk Construction Cloud içinde konularla ilgili iş birliği yapıp sorunları çözdükçe, bu bilgiler GeoBIM içindeki paydaşlar tarafından da otomatik olarak görülebilir.

Autodesk Construction Cloud içinde “Açık” durumundan “Tamamlandı” durumuna değiştirildiğinde, ArcGIS GeoBIM içindeki proje panosu da değiştirecektir.

ArcGIS GeoBIM ayrıca proje bilgilerinin paydaşlarla daha iyi ve daha sorunsuz iletişimine olanak sağlar. GeoBIM uygulamaları, AEC Yöneticilerinin tek bir projeye veya bir proje portföyüne ilişkin görüşlere erişmeleri için güvenli ve yüksek düzeyde yapılandırılabilir bir yol sağlar. Paydaşların ihtiyaçları değiştikçe uygulamaları ve verileri kimlerin görebileceğini güvenli bir şekilde kontrol etme yeteneği ile farklı paneller; farklı bilgi türleri ve farklı işlevler sağlayacak şekilde uyarlanabilir.

AEC Proje Yöneticileri

Genellikle proje yöneticileri, ekiplerinin proje bilgilerini bulmak ve yeniden oluşturmak, verileri bir formattan diğerine dönüştürmek ve proje konumlarına ve durumuna görünürlük sağlamada araçlar oluşturmak için zaman harcarlar. Belli bir ihtiyaca yönelik oluşturulan ve sürdürülebilirliği zor olan araçların oluşturulması hem bütçenin kullanımında fazla harcamaya hem de iş akışlarının yürütülmesinde eksikliklere neden olabilir.

Tasarım Yöneticileri, İnşaat Yöneticileri ve Proje Yöneticileri, verileri yeniden düzenlemeden projeleri organize etmek, veri dönüşümünü en aza indirmek ve farklı ekip üyeleri ve paydaşlar için özel deneyimler sağlamak adına kullanıma hazır kurumsal hazır araçları kullanmak istediklerinde ArcGIS GeoBIM bu konuda çeşitli araçlar içerir.

ArcGIS GeoBIM, yerel ortamında depolanan BIM verilerine doğrudan bağlanır. ArcGIS detayları, dinamik BIM veri kümeleriyle bağlantılıdır; yani, bir inşaat sayfası güncellendiğinde veya Autodesk Construction Cloud’a yeni bir model sürümü yüklendiğinde, bu bilgiler kullanılabilir. Verilerin taşınması, çoğaltılması veya dönüştürülmesi ihtiyacı büyük ölçüde azaltılarak ekiplere zaman ve emek tasarrufu sağlanır.

ArcGIS GeoBIM ayrıca AEC Proje Yöneticilerine, ISO 19650 gibi standartları karşılamak için kullanılabilecek Autodesk Construction Cloud’a bağlı, yüksek düzeyde yapılandırılabilir bir ortam sağlar. Ayrıca, gelecekteki projelerde yeniden kullanılabilecek ölçeklenebilir bir web deneyimi sunarak, bir defaya mahsus, şirket içi özel araçlarla ilişkili riskleri ve maliyetleri en aza indirebilir.

Uygulamalar, belirli paydaşlar veya belirli sunumlar için ihtiyaç duyulan araçları ve bilgileri sağlayacak şekilde uyarlanabilir

 

Operatörler

Tesislere, varlıklara ve sermaye projelerine sahip olan ve bunları yöneten kişiler genellikle bakım ve yönetim bilgilerinin tasarım ve inşaat belgelerinden tamamen ayrı olması sorunuyla karşı karşıyadır. Mevcut tüm projelerine genel bakış atmaya ve portföylerine ilişkin içgörüye ihtiyaç duyarlar. Varlık ve mühendislik belgelerinin kolay ulaşılabilir olmasını isterler ve proje bilgilerini kuruluşlarının departmanlarında güvenli ve kolay bir şekilde paylaşabilmek isterler.

ArcGIS GeoBIM, tek bir proje veya bir varlık portföyü için yapılandırılabilir ve özel araçlara veya eğitime ihtiyaç duymadan proje üyeleri ve diğer departman üyeleri tarafından kolayca erişilebilir. Ekipler, web tabanlı bir haritayı birden çok sistemdeki verilerle birleştiren bir GeoBIM uygulamasını kullanarak inşaat belgelerini, modelleri ve diğer varlık bilgilerini bulabilir. Mevcut CBS detaylarını arayabilir, harita deneyimlerinden ilgili bağlantılı veri kümelerini bulabilir ve ilgili içeriğin en son sürümlerinin doğrudan GeoBIM üzerinden sunulduğunu bilerek Autodesk Construction Cloud içindeki modelleri görüntüleyebilirler.

Kuruluşlar, planlamadan tasarıma, inşaattan bakıma kadar gerçek anlamda bağlantılı bir deneyim yaratan mekansal olarak etkinleştirilmiş bir görünümün yanı sıra Autodesk Common Data Environment aracılığıyla doğrudan iletişim kurabilir.

Güncel proje bilgilerine yerel formatında erişilebilir, bu da sahiplerin inşa edilmiş varlıkları daha iyi anlamasını sağlar

 

Özetle ArcGIS GeoBIM, proje ekiplerinin mekansal bağlamda birden çok sistemden gelen verileri kullanarak BIM projelerini ve sorunlarını keşfetmeleri ve bunlar üzerinde iş birliği yapmaları için yenilikçi, kullanımı kolay web tabanlı bir deneyim sunar. AEC ekipleri ve sahipleri, ekipler ve paydaşlarla iletişimi ve işbirliğini basitleştiren yapılandırılabilir web uygulamalarında birden çok sistemden bağlantılı verilerle çalışabilir. GeoBIM ile ekipler dosya dönüştürme için daha az zaman harcar ve böylece güvenilir güncel verilere erişimi artırır. GeoBIM, proje ekiplerinin daha iyi karar verme ve iş birliği için aktif bilgileri görebilmesinde BIM içeriği, belgeler ve sorunlar dahil proje bilgilerine güvenli erişim sağlar. Projelerinizi bağlam içinde birleştirmeye başlayabilir ve projelerinizi haritaya ekleyebilirsiniz! Daha fazla bilgi için ürün sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

 

Kaynaklar:

  • Introducing ArcGIS GeoBIM: https://storymaps.arcgis.com/stories/1a41c0147d5a4df4af50d1f520e2ceac
  • ArcGIS GeoBIM – An Introduction: https://www.esri.com/arcgis-blog/products/geobim/aec/arcgis-geobim-an-introduction/
Önceki Yazı
ArcGIS Survey123’te Eklentileri (Attachment) Dosya Olarak Saklama
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Yeni Dashboards ArcGIS Enterprise 10.9.1’de
Yazıyı görüntüle