ArcGIS Desktop 10.7 Yenilikleri

ArcGIS Desktop 10.7 size haritalama, coğrafi işlem ve ArcGIS Network Analyst eklentisinde yeni özellikler ve yetenekler sunuyor. Ayrıca veri tabanı ve coğrafi veri tabanı desteğinde de değişiklikler bulunmaktadır.

Geoprocessing

3D Analyst araç kutusu

  • Surface Difference aracı artık LAS veri kümesi desteklemektedir.
  • Girdi yüzeyi raster olduğunda Interpolate Shape en yakın komşu (nearest neighbor) seçeneğine sahiptir.
  • Contour aracında birçok polygon ve polyline çıktıların performansı iyileştirilmiştir.

Multidimension araç kutusu

  • Make NetCDF Raster Layer ve Make OPeNDAP Raster Layer araçlarının, hücrelerin x, y koordinatlarına göre nasıl kaydedildiğini kontrol eden yeni bir Cell Registration (Hücre Kaydı) parametresi vardır.
  • Make NetCDF Table View aracı artık netCDF dosyasındaki bir değişkenin missing_value veya _FillValue özniteliklerini göstermek için çıktı tablosu görünümü boş (null) bırakılmıştır.

Spatial Analyst araç kutusu

  • Extraction, Hydrology, Neighborhood, Surface araç setlerinde geliştirmeler yapılmıştır.

Haritalama

ArcMap 10.7’de aşağıdaki iki yeni harita projeksiyonu mevcuttur. Bu projeksiyonları kullanan haritalardan detay, harita veya görüntü servisleri yayınlamak için ArcGIS Server 10.7 gereklidir.

  • Equal Earth:

Equal Earth projeksiyonu, Tom Patterson (ABD Ulusal Park Servisi, ret.), Bernhard Jenny (Monash Üniversitesi) ve Bojan Šavrič (Esri) tarafından ortaklaşa geliştirilen, dünya haritaları için eşit alanlı olan ve alanların göreceli boyutunu koruduğu bir projeksiyondur. Equal Earth projeksiyonunda kıtalar dünya üzerinde göründüklerine benzer şekilde biçimlendirilmişlerdir.   Bu projeksiyon, küresel fenomenlerin haritalandırılması veya gerçek göreceli büyüklüklerinde alanlar gerektiren herhangi bir tematik dünya haritası için uygundur.

  • Peirce quincuncial:

Bu harita projeksiyonu 1879’da Charles Sanders Peirce tarafından geliştirilmiştir ve dünyayı bir karede gösterir. Orijinal tasarımında, projeksiyon Kuzey Kutbu’nda ortalanmıştır ve ekvatoru harita içinde döndürülmüş bir kare olarak görüntüler. İzdüşüm, ekvatorun dört bükümü dışındakiler için uygundur. Bu projeksiyonun ArcMap uygulaması, WGS 1984 gibi elipsoidler üzerindeki uygun özelliğini korur. Kare ve karo olmak üzere iki yönelim seçeneği vardır. Seçenek parametresini kare için 0 olarak, karo için 1 olarak ayarlayabilirsiniz.

Veri

ArcGIS 10.7, Oracle 18c’yi destekler. Artık Oracle’da “user-schema geodatabases” oluşturamazsınız. Bu sürümde mevcut kullanıcı şeması coğrafi veri tabanlarını kullanmaya ve yükseltmeye devam edebilirsiniz, ancak verilerinizi bağımsız coğrafi veri tabanlarına taşımaya başlamalısınız.

ArcGIS ile Altibase veri tabanlarının kullanımı atık kaldırılmıştır.

Microsoft SQL Server 2012’de bir coğrafi veri tabanı oluşturamaz veya bir SQL Server 2012 veri tabanında bulunuyorsa mevcut bir coğrafi veri tabanını yükseltemezsiniz. Coğrafi veri tabanınızı yükseltmeden önce SQL Server’ı desteklenen bir sürüme yükseltmeniz gerekmektedir.

Bileşenler

Network Analyst:

Function Evaluator’e  ‘+’ ve ‘-‘ operatörleri eklendi. Bu operatörler, bir ağ veri kümesinde  Function evaluator kurarken kullanılabilir.
Route Solver, en iyi rotayı bulmak için durakları yeniden sıralamada yeni bir algoritma kullanır. Hem çözümün kalitesini (16 durağa kadar olan sorunların kesin çözümünü içerir) hem de büyük sorunların çözülmesi için gereken süreyi iyileştirir.

Önceki Yazı
ArcGIS Earth ile Güçlü ve Hızlı 3B Analiz
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Windows 7 ve Windows Server 2008 desteği sonlanıyor.
Yazıyı görüntüle