ArcGIS Enterprise 11.1 Yenilikleri

ArcGIS Enterprise’ın uzun vadeli destek sürümü olan ArcGIS Enterprise 11.1 yayınlandı. ArcGIS Enterprise 11.1, veri yönetimi için yeni yetenekler, uygulamalar genelinde güncellemeler ve ürün genelinde gelişmiş işlevsellik sunar. Bu blogda, ArcGIS Enterprise portalında öne çıkan bazı yetenekleri ve içerik/veri yönetimi gibi konulardaki yenilikleri ele alacağız. ArcGIS Enterprise 11.1 versiyonunda yer alan tüm yeteneklerin detayları için ArcGIS Enterprise 11.1 Yenilikleri dokümanını inceleyebilirsiniz.

ArcGIS Enterprise Portal Yenilikleri

Map Viewer Yenilikleri

ArcGIS Online’ın Haziran 2022 ve Kasım 2022 versiyonlarında sunulan Map Viewer güncellemeleri, ArcGIS Enterprise’ın en son versiyonunda bulunmaktadır.

Map Viewer’ın Kümeleme (Aggregation) butonu artık nokta detaylarını özetleyerek çokgenler halinde birleştirmek için coğrafi olarak gruplandırmaya olanak tanıyor

Map Viewer’ın Öne Çıkan Yenilikleri:

  • Bir detayın alt katmanlarını ve tablolarını hızlı bir şekilde ön izleme ve içerik listelerine göz atarken ilişkili alanların bir listesini görme yeteneği.
  • Gelişmiş ArcGIS Arcade ifade düzenleyicisi.
  • Verileri tablolarda ve katmanlarda görselleştirmek için Pasta grafiklerini (Pie charts) kullanma.
  • Geohash binning yapılandırma yeteneği.
  • Yeni kümeleme seçenekleri.

Scene Viewer Yenilikleri

ArcGIS Enterprise’ın bu versiyonu, 3B verilerinizi kuruluşunuzda göstermenize yardımcı olmak için Scene Viewer güncellemelerini içerir.

Scene Viewer’ın Öne Çıkan Yenilikleri:

  • Gün Işığı (Daylight) ve Hava Durumu (Weather) araçlarını kullanarak sahnelerinizi geliştirme yeteneği.
  • OpenStreetMap’ten sahnelerinize 3B binalar ve ağaçlar ekleyebilme.
  • GeoJSON ve CSV katmanlarını doğrudan sahnelerinize ekleme desteği.
  • Görüş hattı (Line of sights) analizi gerçekleştirme.
  • Sahnelere ölçüler ekleme.

Scene Viewer, artık sahnelerinize ölçü eklemenizi sağlıyor

İçerik ve Veri Yönetimi Yenilikleri

Özel Veri Akışları için Yenilikler

Özel Veri Akışları (Custom Data Feeds), kullanıcıların herhangi bir veri kaynağından detay servisleri oluşturmasına olanak tanır. Özelleştirilmiş kod ile kullanıcılar artık ArcGIS sisteminde ve haricinde kullanıma hazır, salt okunur detay servisleri oluşturabilir. Bu veriler, ArcGIS istemcileri tarafından desteklenen bir formatta olmasa bile özel formatında kalabilir. Özel veri akışları, kullanıcıların verilerini ArcGIS Enterprise aracılığıyla sunarken kendi formatlarında ve konumlarında tutmalarına olanak tanır. Kullanıcılar, seçtikleri veri kaynağından salt okunur detay servisleri oluşturmak için özel bir veri akışı sağlayıcısı yapılandırabilir.

Özel veri akışları hakkında daha detaylı bilgi için “New in ArcGIS Enterprise 11.1: custom data feeds” blog yazısını inceleyebilirsiniz.

Özel veri akışlarından gelen detay servisleri, seçtiğiniz istemcide tüketilmeye hazırdır

Webhooks Yenilikleri

ArcGIS Enterprise’da kullanıcı, öge ve gruplar ile ilgili işlemler gibi birçok portal düzeyinde eylem türü için olayları izlemek adına birkaç versiyon önce kurumsal webhooks (organization webhooks) tanıtıldı. ArcGIS Enterprise 11.1’de artık Organization > Settings > Webhooks sekmesindeki “Create Webhooks” penceresini kullanarak ArcGIS Enterprise portal aracılığıyla kurumsal webhooks yapılandırması yapabilirsiniz. Webhooks yapılandırma hakkında daha detaylı bilgi için ArcGIS Enterprise’da Webhooks dokümanını inceleyebilirsiniz.

Kurumsal webhooks’a ek olarak, ArcGIS Enterprise 11.1’de artık servis webhooks (service webhooks) da mevcuttur. Başvurulan (referenced) ve barındırılan (hosted) servisler için oluşturma, okuma, güncelleme ve silme (CRUD) işlemlerine yönelik webhooks kullanılabilir. Senkronize olmayan servislerdeki iş durumları (job status) için geoprocessing servis webhooks da mevcuttur. Geoprocessing servis webhooks, ArcGIS Enterprise portalında yapılandırılabilir.

Servis Webhooks, artık seçtiğiniz webhooks alıcısını kullanarak detay servisleri ve geoprocessing servisleri için yapılandırılabilir

Uygulama Yenilikleri

ArcGIS Instant Apps Yenilikleri

Kuruluşunuzda yeni bir Instant App oluştururken ve uygulamaları ön izleme yaparken yeni bir “Seç (Choose)” seçeneği vardır. Uygulama oluştururken varsayılan olarak açılan “Öneriler (Suggestions)” paneli de bulunmaktadır. Öneriler paneli, uygulamanızın hedeflerinize hızla ulaşmasını sağlar.

ArcGIS Instant Apps, artık en mantıklı uygulamayı seçmenize yardımcı olmak için uygulamalar oluştururken varsayılan olarak açılan “Öneriler” paneline sahiptir

ArcGIS Instant Apps şablonlarında öne çıkan yeni yetenekler aşağıdakileri içerir:

Chart Viewer: Grafik panelleri artık “Zoom” ve “Full Extent” butonlarını içeriyor. Ayrıca artık Pasta grafikler (Pie charts) de desteklenmektedir.

Countdown: Kullanıcıların “countdown” ve “leaderboard” listelerinde yer alan detaylar arasında geçiş yapabilmelerine olanak tanıyan yeni “Play” butonu eklenmiştir.

Exhibit: Web sahneleri artık desteklenmektedir. Slaytlar oluşturmak için zaman yeteneği etkinleştirilmiş haritalardaki yer imleri içe aktarılabilir. Kontrol panelindeki yeni “Toggle” butonunu kullanarak slayt notlarını gizleme yeteneği eklenmiştir. Bir haritada gezinmek veya bir sahnede bir sonraki konuma gitmek için yeni slayt geçişleri eklenmiştir.

Media Map: Haritanın bir bölümünü büyütmek için yeni “Magnify” aracı eklenmiştir.

Nearby and Zone Lookup: Sonuçları bir CSV dosyasına aktarma desteği eklenmiştir. İlişkili kayıtları sonuçlara dahil etmeyi seçtiğinizde vurgulanır ve harita kapsamı değişir.

Portfolio: Mobil ekranda görünüm için iyileştirmeler yapılmıştır. Akordeon düzeni için kullanıcılar, panelin daha uzun açıklamaları daha iyi göstermesi için daha büyük bir boyut seçebilir.

Sidebar: Haritadaki mesafeleri ve alanları ölçmek için yeni ölçüm araçları eklenmiştir. Öznitelik tablosunu açma, yakınlaştırma ve lejant listesini açma yetenekleri için katman listesine yeni butonlar eklenmiştir.

ArcGIS Dashboards Yenilikleri

ArcGIS Dashboards yenilikleri, hata düzeltmelerini, geliştirmeleri ve performans iyileştirmelerini içerir. ArcGIS Enterprise 11.1 versiyonunda öne çıkan yeni ArcGIS Dashboards yetenekleri aşağıdakileri içerir:

Listede Arama Yapma: Listelenen ögeleriniz için arama yeteneğini etkinleştirebilirsiniz.

Veri İndirme: Veri odaklı ögeler için veri indirmeyi etkinleştirebilirsiniz.

Dashboard’u Sıfırlama: Kullanıcılar, Dashboard üzerindeki ögelerde bir filtreleme veya sorgulama yaptıkları durumda bütün filtreleri veya sorgulamaları geri almak yerine filtreleri sıfırlama seçeneği ile Dashboard’un ilk haline dönebilirler.

ArcGIS Experience Builder Yenilikleri

ArcGIS Experience Builder yenilikleri, yeni widget’lar, yeni şablonlar ve daha fazla widget ayarı içerir. ArcGIS Enterprise 11.1 versiyonunda öne çıkan yeni ArcGIS Experience Builder yetenekleri aşağıdakileri içerir:

3D Toolbox: Hem küre üzerinde hem de yerel web sahnelerine 3B efektler ve analiz araçları ekleyebilirsiniz. Widget, gün ışığını, hava durumunu, gölge oluşturmayı ve görüş hattı araçlarını destekler.

Print: Yazdırmadan önce ön izleme ve yazdırma düzeninin seçilmesi gibi seçeneklerle web haritalarını yazdırabilirsiniz.

Timeline: Verilerin zaman içinde nasıl değiştiğini görmek için web haritalarından, detay katmanlarından ve harita servisi katmanlarından zamansal verileri görüntüleyebilirsiniz.

Coordinates: Enlem, boylam, yükseklik ve kamera yükseklik değerlerini görüntüleyebilirsiniz.

Bağlantı Geliştirmeleri: Web adresine ek olarak, e-posta adresine ve telefon numarasına gitmek üzere bir bağlantı ayarlamak için URL seçeneğini kullanabilirsiniz.

Paylaşım Düzeyi Güncellemeleri: Bir uygulamanın paylaşım düzeyini güncellediğinizde içerdiği tüm veri kaynaklarının veya ögelerin paylaşım düzeylerini de güncellemeniz istenir. Ayrıca, dağıtılmış iş birliği yoluyla içeriğinize erişimi olan diğer kuruluşların üyeleri, uygulamalarınızı ve şablonlarınızı görüntüleyebilir ancak artık siz başka yollarla paylaşmadığınız sürece herhangi bir düzenleme yapamazlar.

ArcGIS Web AppBuilder Duyurusu

ArcGIS API 3.x for JavaScript, 1 Temmuz 2024’te kullanımdan kaldırılacaktır. ArcGIS API 3.x for JavaScript’ten yola çıkılarak oluşturulan ArcGIS Web AppBuilder, 2025’in ilk yarısına kadar ArcGIS Enterprise’ın bir parçası olmaya devam edecektir. 2025’in ilk yarısından sonra kullanımdan kaldırılacak ve artık Enterprise’ın yeni versiyonlarında yayınlanmayacaktır. ArcGIS Enterprise’ın mevcut versiyonları, ArcGIS Enterprise ürün yaşam döngüsüne uygun olarak desteklenmeye devam edecektir.

Bunu göz önünde bulundurarak, ArcGIS Web AppBuilder uygulamalarınızı, 4.x ArcGIS Maps SDK for JavaScript temel alınarak oluşturulan ArcGIS Experience Builder’a taşımaya başlamanızı önemle tavsiye ederiz.

Bu konu hakkında daha detaylı bilgi için ArcGIS API 3.x for JavaScript ve ArcGIS Web AppBuilder’ın kullanımdan kaldırılması ile ilgili blog yazılarını okuyabilirsiniz.

Yönetim Yenilikleri

ArcGIS Enterprise 11.1, kararları daha hızlı almanızı sağlayan çeşitli yönetim geliştirmeleri sunar. Yeni yönetim geliştirmeleri aşağıdakileri içerir:

Üye Kategorileri: Yeni üyeleri kuruluşunuza eklerken kategorilere ayırabilirsiniz veya otomatik olarak yeni üyeler atamak için varsayılan bir üye kategorisi belirleyebilirsiniz.

Yeni “Search using related terms” Öge Ayarı: Varsayılan olarak etkin olan bu yeni ayar ile arama sonuçlarında başlıkta arama terimini içeren tüm ögelere veya ilgili terimlerin yer aldığı etiketler içeren tüm ögelere erişebilirsiniz.

CSV Dosyası ile Toplu Üye Ekleme: Bu geliştirme, hataları açıkça işaretler ve yeni/değiştirilmiş bir dosya yüklemenize gerek kalmadan hataları doğrudan ArcGIS Enterprise portalında düzeltmenize olanak tanır.

Ana sayfa Geliştirmeleri: Kuruluş ana sayfasının başlığını yapılandırırken kapak resminin yüksekliğini ekranın üçte ikisi olarak ayarlayabilirsiniz.

Yeni Yönetici Ayrıcalıkları:

  • Share member content with organization: Bu ayrıcalığa sahip kuruluş üyeleri, diğer üyelerin sahip olduğu içeriği kuruluşla paylaşabilir.
  • Share member content with public: Bu ayrıcalığa sahip kuruluş üyeleri diğer üyelerin sahip olduğu içeriği herkese açık olarak paylaşabilir.

ArcMapServiceCheck Aracı: ArcMap Runtime, ArcGIS Enterprise 11.1’e dahil değildir, bu nedenle ArcMap tabanlı servislerin tüketilmesi ve yayınlanması desteklenmemektedir. Yeni ArcMapServiceCheck aracı, ArcGIS Pro Runtime’a başarıyla yükseltilen servisleri ve dikkat edilmesi gerekenleri listelemek için kullanılabilir.

Data Store Configuration Wizard Güncellemeleri: Tek makineli bir nesne deposunu (object store) yapılandırmak için Data Store Configuration Wizard’ı kullanabilirsiniz. Fakat birden fazla makine içeren bir nesne deposu oluşturmak için (cluster mode) configuredatastore altyapısını kullanmaya devam edebilirsiniz.

ArcGIS Enterprise Server Rolleri için Yenilikler

ArcGIS Enterprise, gelişmiş yeteneklere sahip çeşitli ek sunucu rolleri sunmaktadır. Bu sunucu rollerinin çoğuna, ArcGIS Enterprise 11.1’de yeni yetenekler eklenmiştir.

ArcGIS GeoAnalytics Server Yenilikleri

ArcGIS Enterprise 11.1 versiyonunda ArcGIS GeoAnalytics Server, Azure Data Lake V2’yi desteklemektedir. Yeni versiyondaki tüm yeni yeteneklerin detaylı bir listesi için “What’s new in ArcGIS GeoAnalytics Server” dokümanını inceleyebilirsiniz.

ArcGIS GeoEvent Server Yenilikleri

ArcGIS Enterprise 11.1 versiyonunda ArcGIS GeoEvent Server, GeoEvent Manager için iyileştirilmiş performans ve yükleme süreleri sunmaktadır. GeoEvent Manager’da “Configuration Store” ve “Gateway Dizinlerini” düzenleme yeteneği eklenmiştir. ArcGIS Online GeoEvent Server galerisinden özel connector’lar ve processor’lar yüklemek için yeni bir eklenti yöneticisi (plug-in manager) de bulunmaktadır. Ayrıca ArcGIS GeoEvent Server’da çeşitli analiz güncellemeleri yapılmıştır. Yeni versiyondaki tüm yeni yeteneklerin detaylı bir listesi için “What’s new in ArcGIS GeoEvent Server 11.1” dokümanını inceleyebilirsiniz.

ArcGIS Image Server Yenilikleri

ArcGIS Image Server’ın 11.1 versiyonu, Map Viewer’da yeni raster analiz araçlarını ve “Create Imagery Layer Wizard” için yeni raster türlerini desteklemektedir. Bu versiyon aynı zamanda “Classify” aracı ve “Classify” aracı ve “Find Argument Statistics” aracındaki güncellemeler de dahil olmak üzere raster analizlerini geliştirmektedir. Deep Learning Studio web uygulaması ArcGIS Enterprise 11.1’de bir proje yapılandırıldıktan sonra özel iş birimleri (work units)  ekleme/kaldırma yeteneği ve eğitim örneklerini toplamak/düzenlemek/incelemek için etiket şemasında destek hiyerarşisi dahil olmak üzere çeşitli geliştirmelere sahiptir. Gözden geçiren kişi artık bir proje içindeki seçili iş birimleri ve eğitim örnekleri için toplu güncelleme/silme eylemlerini gerçekleştirebilir ve eğitim örneklerinin içe aktarılması tamamlandıktan sonra isteğe bağlı olarak iş birimlerinin durum güncellemeleri sağlanabilir. Bu güncellemeler hakkında daha detaylı bilgi için “What’s new in ArcGIS Image Server” dokümanını inceleyebilirsiniz.

ArcGIS Knowledge Server Yenilikleri

ArcGIS Knowledge Server artık kullanıcı tarafından yönetilen grafik deposunu (external Neo4j database) desteklemektedir ve ArcGIS Pro’da bilgi grafiklerini investigation’da, link şemasında, haritada ve “Search and Filter” panelinde analiz etmek ve sorgulamak için kullanılabilen yeni yetenekler sunmaktadır. ArcGIS Knowledge Server’daki yenilikler hakkında daha detaylı bilgi için “What’s new in ArcGIS Knowledge” dokümanını inceleyebilirsiniz.

ArcGIS Notebook Server Yenilikleri

ArcGIS Notebook Server, Creator veya üzeri türdeki kullanıcıların, notebook’larından yayınlanan web araçlarını çalıştırmasına izin veren yeni “Run Web Tools” ayrıcalığını içerir. Bu ayrıcalığa sahip kullanıcılar, notebook web araçlarını kullanmak için notebook ayrıcalıklarına ihtiyaç duymazlar. Notebook ayrıcalıklarına veya “Publish Web Tools” ayrıcalığına sahip kullanıcılar, notebook’larından yayınlanan web araçlarını kullanmaya devam edebilirler. ArcGIS Notebook Server’daki yenilikler hakkında daha detaylı bilgi için “What’s new in ArcGIS Notebook Server” dokümanını inceleyebilirsiniz.

ArcGIS Workflow Manager Yenilikleri

ArcGIS Enterprise 11.1 versiyonunda ArcGIS Workflow Manager Server Advanced rolü, “Job History” görüntüleme yeteneği, “Notification Center’ı” kullanarak iş akışı ögelerinizi yükseltme seçeneği, “Web Request’in” yeni bir şablon olarak eklenmesi ve daha fazlası dahil olmak üzere işlerinizi yönetmenin yeni yollarını sunmaktadır. Adım şablonları da çeşitli yeni yetenekleri destekleyecek şekilde güncellenmiştir. Yeni versiyondaki tüm yeni yeteneklerin detaylı bir listesi için “What’s new in ArcGIS Workflow Manager” dokümanını inceleyebilirsiniz.

ArcGIS Enterprise on Kubernetes Yenilikleri

ArcGIS Enterprise’ın Kubernetes üzerindeki bu versiyonu, framework ve yükseltmelere yönelik iyileştirmeler içermektedir. Bu versiyonda, küme bozulmalarının (cluster disruptions) daha verimli bir şekilde ele alınması ve işlem içinde kurtarmalar için geliştirilmiş günlük kaydı (logging) desteklenmektedir. ArcGIS Enterprise on Kubernetes’de görüntü servisleri için de destek yer almaktadır. ArcGIS Image Server’ı kuruluşunuz ile federe ederken görüntülerin barındırılması ve paylaşılması için ArcGIS Enterprise on Kubernetes ile birlikte gelen yerleşik ölçeklenebilirlik ve yüksek kullanılabilirlikten yararlanabilirsiniz. Image Services on Kubernetes ayrıca lisanslanmaktadır. ArcGIS Enterprise on Kubernetes 11.1’deki diğer yeni yetenekler için “What’s new in ArcGIS Enterprise 11.1 on Kubernetes” blog yazısını inceleyebilirsiniz.

ArcGIS uygulamaları ve güncellemeleriyle ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için blog sayfamızı takip edebilirsiniz.

Esri Türkiye 2023

Önceki Yazı
ArcGIS Teknolojisi ile Tesis Yönetimi
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Haritalama ve Görselleştirmeye Yeni Bir Boyut Katın: ArcGIS ile Oriented Imagery Teknolojisi
Yazıyı görüntüle