ArcGIS Teknolojisi ile Tesis Yönetimi

Günümüzde, işletmelerin, tesisleri ve varlıkları yönetme ihtiyacı her zamankinden daha karmaşık hale gelmiştir. Tesis yönetimi, tesis yöneticilerine ve işletmelere, varlıklarını etkili bir şekilde izleme, sürdürme ve planlama imkânı sağlayan kritik bir süreçtir. Bu noktada, ArcGIS teknolojisi ile tesis yönetimi sürecinde Coğrafi Bilgi Sistemlerini kullanarak verimliliği artırabiliriz. Bu blog yazımızda, ArcGIS teknolojisinin tesis yönetimi ve  tesis güvenliği için nasıl kullanılabileceğini ve işletmelere nasıl fayda sağlayabileceğini keşfedeceğiz.

ArcGIS Teknolojisi verilerin toplanmasından,

  • Tesislere ait dijital modellerin oluşturulması
  • Tesis içerisindeki hareketliliğin izlenmesi
  • Hareket eden varlıkların takibi
  • Sahadan konum tabanlı veri toplanması
  • Tesis yönetimi ve tesis güvenliği ile ilgili web veya mobil tabanlı uygulamaların oluşturulması süreçlerine kadar çözümler sağlamaktadır.

Bu blog yazısında ilk olarak Tesis Yönetimi ve Güvenliği ile ilgili temel özellikleri inceleyerek örnekler üzerinden tesis yönetimi uygulamalarında hangi özellikleri kullanabildiğimizi göreceğiz.

Örnek tesis sahnesi

1. Varlık ve Kaynak Yönetimi

ArcGIS teknolojisinin bileşenleri, tesis yönetimi sürecinin önemli aşamalarında efektif çözümler sağlamaktadır. Temel olarak, ArcGIS Teknolojisi ile varlıkları coğrafi olarak konumlandırarak varlık verilerini izleyebilir, analiz edebilir ve optimize edebilirsiniz. Bu varlıklar, araçlar, ekipmanlar, altyapı ögeleri ve iş makineleri olabilir.  Buna ek olarak tesis içerisindeki çalışanları da görüntüleyebilir ve takip edebilirsiniz.

ArcGIS ile Varlık Yönetimi ile ilgili detaylı bilgi için blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

2. Planlama ve Karar Verme Süreçlerinde İyileşme

ArcGIS’in analiz yetenekleri, tesis yönetimi sürecinde planlama ve karar verme süreçlerinin iyileştirilmesine yardımcı olur. Coğrafi verilerin etkili bir şekilde analiz edilmesi, daha iyi kararlar almanızı ve gelecekteki ihtiyaçları tahmin etmenizi sağlar. Örneğin, tüm çalışanları canlı olarak takip ettiğiniz bir senaryo düşünelim. Tüm çalışanların konumları ve tesise ait dijital bir modeli kullanarak,  acil bir durum olduğunda toplanma merkezinin nereye konumlandırılacağı, acil durum güzergahları, tahliye yolları, güvenli alanlar gibi analiz çalışmalarını ArcGIS platformunun yeteneklerini kullanarak oluşturabilirsiniz.

Tesis özelinde varlık yönetimi örneği

3. Tesis Güvenliği

Olay Yönetimi: ArcGIS teknolojisi, tesisinizdeki güvenlik alarmlarını ve acil durumlarını izlemenizi ve yönetmenizi sağlar. Sensörler, kameralar ve diğer güvenlik sistemleriyle entegrasyon sayesinde, güvenlik olayları coğrafi olarak haritalanabilir ve gerçek zamanlı olarak takip edilebilir. Bu, güvenlik ekiplerinin hızlı tepki vermesini ve olayları etkili bir şekilde yönetmesini sağlar.

Sahada Hareketlilik İzleme ve Geofence: ArcGIS Teknolojisi tesisinizdeki erişim kontrollerini yönetmenizi ve izlemenizi sağlar. Belirli bölgelere erişim izinleri atanabilir ve bu erişimler coğrafi olarak haritalanabilir. Bu sayede, kimin hangi bölgelere eriştiğini ve hangi zamanlarda erişim olduğunu izleyerek güvenlik açısından önemli bir denetim sağlanır.

Acil durum yönetimi web uygulaması örneği

ArcGIS teknolojisi, tesis yönetimi sürecini daha verimli hale getirmek için güçlü çözümler sağlamaktadır. Varlıklarınızı coğrafi olarak izleyebilir, analiz edebilir ve yönetebilirsiniz. Bu sayede, bakım maliyetlerini azaltabilir, verimliliği artırabilir ve daha iyi planlama ve karar verme süreçleri oluşturabilirsiniz.

Esri Türkiye 2023

Önceki Yazı
Farklı Drone Uçuşlarından Gelen Ortomozaiklerin ArcGIS Pro’da Birleştirilmesi
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Enterprise 11.1 Yenilikleri
Yazıyı görüntüle