Vector Basemaps ile Kendi Harita Stilinizi Oluşturun

Altlık Haritalar

Esri Vector Basemaps online haritalarınızı, sahnelerinizi ve masaüstü projelerinizi görsel anlamda zenginleştirmek için gelişmiş grafik özellikleri sunmaktadır. Vector Basemaps haritadaki ayrıntılar, yazı tipleri ve gösterim şekillerinden arka planlara kadar değişiklikler yaparak kendi stilinizi yansıtmanızı sağlar. Peki bir altlık haritada gerçekten ihtiyacımız olan şey nedir? Altlık haritalar verilerimizi ölçeklendirmenin ve dünya üzerinde gösteriminin yanı sıra, yer şekilleri, yollar, alanlar ve siyasi sınırlar gibi  başka bilgileri de sağlamaktadır. Bu sebepten ötürü çalışmak istediğimiz türe göre altlık harita seçimi yaparız.

Altlık harita örnekleri

Örneğin bir şirkette akarsu akışları ile ilgili çalışmalar yürüttüğümüzü düşünelim, yukarıdaki altlık haritalarda bulunan OpenStreet map haritasını kullanabiliriz fakat bu altlık harita çok fazla gösterimi içermektedir,Yolların ve binaların nerede olduğunun çalışmam için öneminin olmadığını düşünüyorsam, daha temiz bir altlık harita seçebilirim.

Vector Basemap Nedir ?

Altlık haritalar ilk olarak raster formatında kullanıcıya sunuldu ve daha sonra vektör altlık haritalar sunuldu, Vektör altlık haritalarının farkı ise,altlık haritada sunulan öznitelik bilgisine sahip noktaların çizgilerin ve çokgenlerin bulunmasıdır. Geleneksel altlık haritalarda olduğu gibi bilgiler kolayca işlenebilir ve verimli bir şekilde kullanılabilir.

Vector Basemap(Vektör Altlık Haritaları)’leri Düzenleme

Peki, vektör altlık haritalarını düzenleme pratikte nasıl çalışır? Esri, ArcGIS Vector Tile Style Editor adlı platformu sunarak bu işlemi çok kolaylaştırdı. Platform, harita stilinde yapabileceğiniz basit değişikliklerin çoğunda size yol göstermektedir.

Yeni altlık harita stili oluşturma

Şimdi akarsular ile ilgili yürüttüğümüzü varsaydığımız çalışmamıza geri dönelim. İlk olarak basit bir düz renkli kanvas bir harita kullanmamız gerekmektedir. İhtiyacımız olan içeriğe en yakın olan altlık haritayı (Light Grey Canvas vector tile basemap) seçerek başlayabiliriz, Esri’nin herhangi bir vektör altlık  haritasıyla veya kendi özel vektör stillerimizle çalışabiliriz. Akarsu ağlarını altlık haritada vurgulamak için basitçe “Rivers” katmanını seçebilir ve rengini değiştirebiliriz. Bir temayla çalışıyorsak, özel hex kodlarını bile kullanabiliriz.

Akarsuların ön plana çıktığı örnek altlık harita stili

Bu araç, temel haritalarımızı daha az ilgi çeken noktaları bastırmanın yanı sıra, seçici olmamıza ve önemli katmanları ortaya çıkarmamıza olanak sağlar. Daha iyi görselleştirme ve daha hızlı karar vermeyi sağlayan daha sezgisel ve bilgilendirici çıktılara ulaşmamızı sağlar.

Kentsel alanlardan yollara, demiryolu, park, ulaşım, eğitim, kanallar, göller okyanusları, siyasi sınırlar ve hatta hayvanat bahçelerine kadar, altlık haritalarda ön plana çıkarabileceğiniz unsurlar bulunmaktadır.

Binaların ve yolların ön plana çıktığı örnek altlık harita stilleri.

Bu örnekte de binaları ve yolları ön plana çıkaran bir altlık harita oluşturduk.Bu haritayı sitemizde,uygulamamızda, masaüstü çalışmalarımızda kullanabiliriz.

Örneğin markanızın renklerini yansıtan bir altlık harita oluşturabilirsiniz.

Esri Türkiye 2019

Önceki Yazı
ArcGIS Enterprise ile Kurumlar Arası Çalışmalar Yürütün
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Autodesk Connector for ArcGIS ile Infraworks Projelerinize CBS Verilerinizi Entegre Edin
Yazıyı görüntüle