ArcGIS Enterprise Portal Kullanımı Kurumunuza Hangi Avantajları Sağlar?

Portal for ArcGIS, ArcGIS Enterprise mimarisinin bir parçası olarak Esri ürün ailesinde yer almaktadır. ArcGIS Server web servislerinizi çalıştırırken, ArcGIS Enterprise portalı bu servislerinizi bir arada görüntüleyebileceğiniz, özelleştirilebilir bir arayüz sunar. Ayrıca portal ile kodlama bilgisine ihtiyaç duymadan hızlıca uygulamalar oluşturabilirsiniz. ArcGIS Enterprise temel dağıtım bileşenlerinden biri olan Portal for ArcGIS’i servislerinizin, kullanıcılarınızın, uygulamalarının bir arada olduğu bir platform olarak düşünebilirsiniz.

Bağımsız ArcGIS Server kullanıcılarına yönetim, paylaşım ve ortak çalışma imkanı sağlayan Portal for ArcGIS haritalar, sahneler, uygulamalar ve diğer coğrafik bilgiyi paylaşmanıza olanak tanır. Kuruluşunuz ihtiyaçları doğrultusunda Portal’ınızı özelleştirebilirsiniz.

ArcGIS Enterprise Portalı kullanarak kuruluşunuza katabileceklerinden bazılarını aşağıda sıralayabiliriz:

  • Kullanıcıların oturum açarak arama yapabileceği, içerik paylaşabileceği ve bu içeriklere herhangi bir mobil cihazdan ulaşabileceği bir web sitesidir.
  • Kurumunuza tarayıcı üzerinden kullanabilecekleri 2B ve 3B haritalama yeteneği katabilirsiniz.
  • Diğer kurumlarla ya da kurumunuz içerisindeki farklı birimlerle yaptığınız çalışmaları hızlıca ve kolayca paylaşabilirsiniz.
  • Gelişmiş görüntü, raster, vektör ve tabular veri analizleri gerçekleştirebilirsiniz.
  • Python notebook kullanarak kodlama oluşturabilir, paylaşabilir ve çalıştırabilirsiniz.
  • Operations Dashboard uygulaması ile insanların, servislerin, varlıklarınızın, operasyonlarınızın ve olayların gerçek zamanlı izlemesini yürütebilirsiniz.
  • Insights for ArcGIS uygulaması ile cbs uzmanı olmanıza gerek kalmadan kolayca, konum tabanlı güçlü analizler gerçekleştirebilirsiniz.
  • Veri toplama ve yönetme süreçlerinizi Collector, Workforce ve Survey123 uygulamalarınızla entegre hale getirebilirsiniz.
  • Harita Görüntüleyici – Portal içerisindeki bu uygulama ile web haritalarınızı görüntüleyebilir, tasarlayabilir ve kaydedebilirsiniz. Harita görüntüleyici uygulamasını, cbs bilginizi ve servislerinizi bir araya getirerek haritanızı oluşturduğunuz bir çerçeve olarak düşünebilirsiniz. Haritalarınızı kaydedebilir, onları çalışma arkadaşlarınızla paylaşabilir, Web AppBuilder for ArcGIS veya yapılandırılabilir uygulama şablonlarını kullanarak bir uygulamaya dönüştürebilirsiniz.
  • Web AppBuilder for ArcGIS – Portal, içerisinde web haritalarınızdan uygulamalar tasarlayabileceğiniz ve yapılandırabileceğiniz interaktif bir uygulama oluşturma ortamı barındırır. Web AppBuilder ile programlama bilginiz olmasına gerek kalmadan uygulamalar oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz uygulamaları masaüstü tarayıcınızda, mobil cihazlarınızda yapılandırabilirsiniz. Web AppBuilder içerisinde senaryonuza uygun olarak seçebileceğiniz birden fazla şablon ve widget bulunmaktadır.
  • Activity Dashboard for ArcGIS – Portal siteniz içerisinde yer alan bu uygulama ile içeriklerinizin, kullanıcılarınızın ve gruplarınızın istatistiğini analiz edebilirsiniz. Portal yöneticiniz bu istatistikleri izleyerek kuruluşunuza dair raporları ve metrikleri oluşturabilir.
  • Sahne Görüntüleyici – ArcGIS Enteprise Portal içerisinde yer alan Sahne Görüntüleyici (Scene Viewer) uygulaması ile 3B coğrafi mekansal içeriğinizi görüntüleyebilirsiniz.
  • ArcGIS Uygulamaları – Enterprise Portal’ı desteklediği kullanıcı dostu uygulamaları ile kullanıcılarına web haritaları ve sahneleri ile etkileşimli bir platform sağlar.
  • ArcGIS Living Atlas of the World Content – ArcGIS Enterprise Portal’ı varsayılan olarak Living Atlas of the World Content ile yapılandırılmıştır. Esri, Living Atlas ile global ölçekte ve çeşitlilikte hazır haritalar sunar.
  • Yönetici Araçları – ArcGIS Enterprise Portal sitesi kullanıcılarınızı, gruplarınızı ve içeriklerinizi yönetmek için araçlarla donatılmıştır. Bu araçları yalnızca yönetici haklarına sahip olan kullanıcılar web sitesi içerisinde görüntüleyebilir.
  • ArcGIS Portal Directory – ArcGIS Portal Dizini içerisinde portalınızın yönetici işlemlerini yürütebileceğiniz ayrı bir arayüz bulunmaktadır. Örneğin, ArcGIS Web Adaptor – portal yapılandırmanız, portal içerik dizinlerinizin dosya yollarının güncellenmesi veya portal kimlik yönetimi ile ilgili ayarlamaları bu arayüzden yapabilirsiniz.

Kurumunuza özel Esri çözümleri ve teknolojideki yeniliklere dair Esri Türkiye blog sayfamızı takip edebilir veya web sitemizi inceleyebilirsiniz.

Önceki Yazı
ArcGIS Enterprise 10.7 Yeniliklerine Genel Bakış
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Esri Türkiye’nin Ücretsiz Konumun Gücü Kursu Başladı!
Yazıyı görüntüle