ArcGIS Enterprise 10.7 Yeniliklerine Genel Bakış

ArcGIS Enterprise 10.7, ürün genelinde yeni özellikler, kararlılık geliştirmeleri (stability enhancements) ve gelişmiş işlevler sunar. (Eğer 10.7’ye yükseltme yapacaksanız, yazılımınızı 10.7 için yeniden yetkilendirmeniz gerekir. Yeni yetkilendirme dosyalarınıza My Esri’den erişebilirsiniz). ArcGIS Enterprise, Windows Server 2019 Standard ve Datacenter (64 bit [EM64T]) işletim sistemlerinde artık desteklenmektedir.

Portaldaki veri kaynaklarından ekleme, yönetme ve yayınlama

ArcGIS Enterprise 10.7.1 ile Yöneticiler (administrator) ve yayıncılar (publisher) artık buluta, dosya paylaşımlarına (file shares) ve veritabanlarına bağlantılar oluşturarak ArcGIS Enterprise portalına data store ögeleri ekleyebilirler. Portalda data store ögeleri eklemek, verileri kaydetmenin ve iş akışlarını yayınlamak için erişilebilir hale getirmenin basit bir yoludur. Data store (veri deposu) ögelerini ArcGIS Server Manager içinden kaydetmek (register), daha önceki sürümlerde olduğu gibi aynı işlevsellikte mümkündür. ArcGIS Server Manager üzerinden veri depolarının kaydedilmesi, ArcGIS GeoAnalytics Server ile kullanılmak üzere büyük veri dosya paylaşımının kaydedilmesi gibi diğer iş akışları için gereklidir. Bulut depolama veya dosya paylaşımlarını kaydederseniz, portal üyeleri doğrudan bu portaldan veya ArcGIS Pro ile belirtilen verilerden görüntü katmanları yayınlayabilir.

ArcGIS Enterprise Builder

ArcGIS Enterprise Builder ile yeni dağıtımlar yapılandırırken artık barındırma sunucunuz ve ArcGIS Enterprise portalınız için özel Web Adaptor adları belirleyebilirsiniz. Daha fazla bilgi için ArcGIS Enterprise Builder kurulum adımlarına bakabilirsiniz.

Yeni ArcGIS Notebook Server

ArcGIS Enterprise kullanıcıları 10.7 ile yeni bir rol olan ArcGIS Notebook Server rolünü kuruluşuna katabilir. ArcGIS Notebook Server, ArcGIS Notebook’ları barındırmak ve çalıştırmak için özel bir sunucu çerçevesi kullanmaktadır. Notebook, notebook oluşturucularının ihtiyaç duydukları kaynakları ihtiyaç duydukları zaman alma esnekliği sağlayan Docker Container kullanılarak uygulanır. Bu her Notebook kullanıcısına kaynaklarını izole etmeleri için yalıtılmış bir “sanal alan” ortamı sağlar. ArcGIS Notebook, ArcGIS Enterprise portalınızdaki güçlü coğrafi veri analizi için çok yönlü web tabanlı bir arayüz sunar. Analiz yapabilir, iş akışlarını otomatikleştirebilir, verileri ve analiz sonuçlarını coğrafi bir bağlamda hemen görselleştirebilirsiniz. Notebook sahipleri; ArcGIS Enterprise ve analitik motorlarına, ArcGIS coğrafi analiz kütüphanelerine ve açık kaynaklı analitik, istatistiksel ve makine öğrenme kütüphanelerine erişebilir.

Kullanıcı türleri

ArcGIS Enterprise’da yeni tanıtılan kullanıcı türleri, kuruluşunuzda üye oluşturmanın temel taşlarıdır. ArcGIS Enterprise’daki yetenekleri ve uygulamaları üyelerin ihtiyaçlarına göre lisanslamak için Kullanıcı türleri esnek bir yol sağlamaktadır. Artık kuruluşlar kullanıcı türleri ile üyelerin ihtiyaçlarına göre kimlik, ayrıcalıklar ve uygulamalar tahsis edebilirler. Kullanıcı türleri; Viewer, Editor, Field Worker, Creator, GIS Professional, Insights Analyst olarak belirtilmiştir.  Üyelerinize kullanıcı türleriyle lisans vermenin yanı sıra, onların gereksinimlerini karşılamada ek esneklik için add-on uygulamalar ve uygulama paketleri de seçebilir ve ilgili kullanıcınıza atayabilirsiniz.

Viewer (Görüntüleyici): Viewer kullanıcıları, diğer ArcGIS kullanıcıları tarafından paylaşılan öğeleri görüntüleyebilir. Bu kullanıcı türü, ArcGIS içeriğini güvenli bir ortamda görüntülemesi gereken kuruluş üyeleri için idealdir. Viewer öğeler veya veriler üzerinde analiz yapamaz, verileri oluşturamaz, düzenleyemez veya paylaşamaz. Bu kullanıcı türü, Temel Uygulamalar Paketi’ne (Essential Apps Bundle) sahiptir. Eski Level 1 kullanıcısına denk gelmektedir.

Editor (Düzenleyici): Editor kullanıcıları, ArcGIS haritalarındaki ve diğer ArcGIS kullanıcıları tarafından kendileriyle paylaşılan uygulamalardaki verileri görüntüleyebilir ve düzenleyebilir. Bu kullanıcı türü, Web AppBuilder for ArcGIS gibi ArcGIS web uygulamalarını ve yapılandırılabilir uygulamaları kullanarak, kendileriyle paylaşılan verilere erişmeleri ve verileri düzenlemeleri gereken kullanıcılar için idealdir. Editor, öğeleri veya verileri analiz edemez, oluşturamaz veya paylaşamaz. Bu kullanıcı türü, Temel Uygulamalar Paketi’ni içerir.

 Field Worker (Saha Çalışanı): Field Worker, diğer ArcGIS kullanıcıları tarafından onlarla paylaşılan verileri görüntüleyebilir ve düzenleyebilir. Esri saha uygulamaları, ArcGIS içeriğiyle ilk olarak etkileşime giren saha kullanıcıları için idealdir. Sahadaki kullanıcıların Saha Uygulamaları Paketi’ne (Collector for ArcGIS, Survey123 for ArcGIS, ve Workforce for ArcGIS) dahil olan uygulamaları kullanarak verileri görüntüleme, toplama ve düzenlemelerine olanak sağlar. Field Worker öğeleri ya da verileri analiz edemez, oluşturamaz veya paylaşamaz. Bu kullanıcı türü, Temel Uygulamalar ve Saha Uygulamaları paketlerini içerir.

Creator (Oluşturucu): Viewer, Editor ve Field Worker kullanıcı tiplerinin tüm özelliklerine ek olarak, içerik oluşturma, organizasyonu yönetme ve Temel Uygulamalar Paketi, Saha Uygulamaları Paketi ve Ofis Uygulamaları Paketi’nde kullanılmak üzere içerik paylaşma özelliğine sahiptir. Eski Level 2 kullanıcısına denk gelmektedir.

GIS Professional (CBS Uzmanı): GIS Professional kullanıcıları, Creator’ın tüm özelliklerine ve uygulama paketlerine ek olarak ArcGIS Pro (Basic, Standard veya Advanced) erişimine sahiptir. Bu kullanıcı türü, çalışmalarını gerçekleştirmek için CBS uygulamaları grubuna ihtiyaç duyanlar için tasarlanmıştır; yani, web haritaları ve uygulamaları oluşturma, analiz araçlarını kullanarak derinlemesine mekansal analizler yapma ve ArcGIS Pro’nun gelişmiş araçlarını kullanma yetkilerine sahip olmak isteyenler için uygundur.

Insights Analyst: Insights for ArcGIS kullanmak için gerekli tüm yeteneklere sahiptir; içerik oluşturma, paylaşma ve analiz yapma bunlara dahildir. Bu kullanıcı türü bir Insights for ArcGIS lisansı içerir. Günlük görevlerinde öncelikli olarak Insights kullanan ancak diğer ArcGIS uygulamalarına erişmeleri gerekmeyenler için tasarlanmıştır.

Yeni Tile Package (Döşeme Paketi) Formatı

ArcGIS Enterprise 10.7, .tpkx uzantılı yeni bir döşeme paketi dosya formatı içeriyor. Bu formatta, önbellek döşemeleri (cache tiles), optimize edilmiş compactv2 depolama formatı kullanılarak depolanır. Bu biçim basitleştirilmiş bir dosya yapısına sahiptir ve ağ dosya paylaşımları ve bulut deposu dizinleri üzerinden erişildiğinde daha iyi performans sağlar.

ArcGIS Pro 2.3’te bir döşeme paketi oluşturmak için Create Map Tile Package ve Export Map Server Cache coğrafi işlem aracını çalıştırdığınızda, çıktının .tpk ya da .tpkx dosyası olmasını belirleyebilirsiniz. Her iki dosya türü ArcGIS Enterprise 10.7’de kullanılabilir.

Bir .tpkx dosyası, dosyaları doğrudan bir .tpkx dosyasına okuyup yazmanıza olanak sağlayan açık özelliğe sahiptir. Bu sayede, kullanıcılar döşeme paketleri için artık özel üçüncü taraf çözümleri geliştirebilir ve dağıtabilir. Bu yeni format geriye dönük sürümlerle uyumlu değildir; yalnızca ArcGIS Enterprise 10.7, ArcGIS Pro 2.3, ArcGIS Online ve ArcGIS Runtime 100.5 tarafından kullanılabilir.

Konum takibinde Tracker for ArcGIS

Konum izleme artık kullanıcıların anlık olarak nerede olduğunu veya geçmiş hareket izini kaydetmenize olanak sağlayan, kuruluş genelinde bir özellik olarak kullanılabilir. Konum izleme detay servisi, izlenen konumları, spatiotemporal büyük veri deposunda nokta detayı olarak saklar. Kullanıcılar yalnızca kendi izlerini görür; başkalarının izlerini görmek için ek izin gereklidir. İzler durumsal farkındalık için ve kullanıcıların nerede olduklarıyla ilgili soruların analizinde kullanılabilir.

Yeni bir ürün olan Tracker for ArcGIS, konum izleme servisini iki yeni uygulamada kullanır: Track Viewer web uygulaması ve Tracker for ArcGIS mobil uygulaması. Track Viewer web uygulaması yöneticilerin; kimlerin izlendiğini ve kimlerin bu izleri görüntüleyebileceğini tanımlayan iz görünümleri oluşturmasına olanak tanır.

Tracker mobil uygulaması arka planda konumları izlemek için optimize edilmiştir, bu da cihazın bataryası üzerindeki etkisini en aza indirir. Mobil uygulama, veri bağlantısından bağımsız izleri kaydeder. Mobil kullanıcılar ne zaman izlendiklerinin ve izlenmediklerinin kontrolünü yapabilir.

Tracker for ArcGIS

Collector for ArcGIS

Collector’un en son sürümü olan Aurora; vektör döşemeleri ve etiketleme desteği, daha iyi veri toplama için ara yüz, kullanıcılar için daha iyi bir çevrimdışı deneyim ve barkod taramasını desteklemek için akıllı formlar ile daha iyi haritalama olanağı sağlamaktadır. Detaylara fotoğraf eklemenin haricinde ses ve video da eklenebilmektedir. Collector, raster döşeme paketlerini (.tpk), vektör döşeme paketlerini (.vtpk) ve ArcGIS Pro 2.3 (.tpkx) ile sunulan yeni, açık döşeme paket biçimini destekler. Eos Tools Pro ve Lasertech telemetre cihazlarını kullanarak ofset konumlarını yakalayabilirsiniz.

ArcGIS Excalibur

ArcGIS Excalibur, ArcGIS Image Server ile ArcGIS Enterprise 10.7 için yeni bir web uygulaması olup, sezgisel deneyimlerle görüntü tabanlı iş akışlarını modernize etmeyi ve geliştirmeyi amaçlar. Bu deneyimler, entegre iş akışlarında görüntüleri aramanızı, keşfetmenizi ve gelişmiş analiz ve görselleştirme yapmanızı sağlar. ArcGIS Excalibur, görüntü tabanlı bir görevi tek bir yerde tamamlamak için gereken kaynakları organize etmenin dinamik bir yolu olan bir görüntü projesi sunar. Görüntü projeleri, görüntü görevlerine içerik sağlayan coğrafi referans katmanlarını ve görüntü tabanlı iş akışlarını kolaylaştıran bir dizi aracı içerir.

ArcGIS Excalibur açılış sayfası

Çevrimdışı harita alanları

Çevrimdışı çalışıyorsanız, artık haritaları çevrimdışı kullanmak için harita alanları oluşturabilirsiniz. Collector for ArcGIS ve ArcGIS Runtime SDK özel uygulamalarında çevrimdışı kullanım için web haritasının belirlenen alanlarını verileri daha hızlı indirmek için paketleyebilirsiniz.

Kullanıcı Deneyimi

10.7 ile başlayarak, Living Atlas of the World içeriğine ulaşacağınız kısım diğer içeriklerinizden ayrılarak daha kolay içeriği bulmanıza olanak verecek şekilde düzenlenmiştir. Bu, tüm Living Atlas içeriğini taramak zorunda kalmadan kuruluşunuzun üyeleri tarafından oluşturulan içeriği bulmayı kolaylaştırır. Aşağıdaki tablo artık Living Atlas konumunu ve içeriğini bulamayacağınız arayüzleri ve artık nerede bulabileceğinizi göstermektedir:

Artık Living Atlas içeriği içermiyor Living Atlas’a Ulaşabileceğiniz yer
Content (İçeriğim) sayfasındaki My Organization (Kuruluşum) sekmesi İçeriğim sayfasındaki Living Atlas sekmesi
Kuruluşumu Harita Görüntüleyicide ararken:
Add >Search for Layers > My Organization
(Ekle> Katmanları Ara> Kuruluşum seçeneği)
Add > Search for Layers > Living Atlas ya da Add > Browse Living Atlas Layers
(Ekle> Katmanları Ara> Living Atlas’ı kullanın veya Ekle> Living Atlas Katmanlarına Gözat’ı kullanın)
Gallery (Galeri) İçeriğim sayfasındaki Living Atlas sekmesi
Organizasyonu Sahne Görüntüleyicide ararken:
(Katman ekle> Organizasyonum seçeneği)
Add layers > Living Atlas
(Katman ekle>Living Atlas)

 

İçeriğim sayfasındaki Living Atlas sekmesi

 

Living Atlas içeriğini kuruluşunuzun içeriğinden ayırmanın yanı sıra, ihtiyacınız olan içeriği bulmanıza yardım eden bir diğer yenilik Living Atlas öğelerine içeriğe dair hızlıca bilgi edinebileceğiniz rozetlerdir.

Living Atlas rozetlerinin anlamları

Önceki Yazı
Esri Saha Çözümleri ile İş Akışlarınızı Verimli Hale Getirin!
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Enterprise Portal Kullanımı Kurumunuza Hangi Avantajları Sağlar?
Yazıyı görüntüle