ArcGIS for AutoCAD Kullanarak CAD-CBS İş Akışlarını Basitleştirmek

ArcGIS for AutoCAD

ArcGıs for AutoCAD, AutoCAD içerisinde, ArcGIS for Server ve ArcGIS Online hizmetlerine bağlanarak CBS verilerine erişmenizi ve oluşturmanızı sağlayan bir eklentidir. AutoCAD ortamında kurumsal CBS haritalarına, harita servislerine, görüntü servislerine ve özellik servislerine kolayca erişebilmektesiniz.

ArcGıs for AutoCAD  , Esri’den ücretsiz olarak indirilebilir.  En son sürüm 64bit AutoCAD 2015-2019 sürümlerine için güncellendi.

ArcGıs for AutoCAD kullanarak;

  • CBS ve CAD grupları arasında bilgi paylaşımını kolaylaştırabilir.
  • AutoCAD üzerinde ESRI’nin sağlamış olduğu canlı, zengin kartografik altlık haritaları ekleyebilir.
  • AutoCAD tasarımlarında CBS analizlerinizin sonuçlarını görüntüleyebilir.
  • AutoCAD çiziminize görüntüler ekleyebilir.
  • ArcGIS for Server feature servisine bağlanıp AutoCAD araçlarını kullanarak feature’ları düzenleyebilirsiniz

 

ArcGIS for AutoCAD

ArcGIS for AutoCAD ile CAD – GIS iş akışlarınıza katkı sağlayacak özellikler;

  • CBS verilerini, ArcGIS for Desktop’ın da okuduğu ve yazdığı standart .DWG dosyalarında oluşturup düzenleyebilirsiniz..
  • Herhangi bir AutoCAD verisine CBS özelliklerini ekleyebilirsiniz.
  • Çizim özelliklerini CBS özellik değerlerine göre seçebilirsiniz.
  • Esri veri formatlarını CAD iş akışlarınıza ekleyebilirsiniz.
  • Grafik seçimlerini feature class özelliğine göre filtreleyebilirsiniz.
  • Binlerce Esri koordinat sistemlerinin (.PRJ) seçip CAD çizimlerinize tanımlayabilirsiniz.
  • Sağlanan özellik tablosu görüntüleyicisinin güçlü özellik düzenleme iletişim kutusunu kullanarak verilerinizin tablo özelliklerini yönetebilirsiniz.
  • Verileri EXPORT TO CAD geoprocessing aracını kullanarak ArcGIS for Desktop’dan dışa aktarıldığında, AutoCAD .dwg dosyasındaki zengin özelikli feature class verilerini kullanabilirsiniz.

ArcGIS for AutoCAD’i kullanma.

ArcGIS for AutoCAD’i kurduktan sonra, AutoCAD’i başlatmak ve eklentiyi başlangıçta yüklemek için Windows görev çubuğundaki Başlat düğmesini kullanabilirsiniz

  1. Windows Başlat düğmesine tıklayın ve Tüm Programlar’a tıklayın .
  2. ArcGIS for AutoCAD klasörünüe tıklayın .

ArcGIS for AutoCAD’i indirip yükledikten sonra, AutoCAD şerit sekmesi için ArcGIS, bir sonraki AutoCAD çalışmanıza eklenecektir. CBS özellikleri ile çalışmak ve ArcGIS for Server hizmetleri için çeşitli diyalog kutuları ve fonksiyonel paneller mevcut olacaktır.

AutoCAD yazılımı içerisine eklenen ArcGIS şeridi. 

ArcGIS şeridinde  ESRI Haritaları (Esri Haritalar) düğmesine tıklayarak bir altlık harita ekleyebilirsiniz.

Esri World Imagery basemap.

Geçerli çizime Add Service iletişim kutusuyla bir ArcGIS harita servisi ekleyebilirsiniz ;

Ekle grubundaki şeritte Hizmet ekle(Add Service) düğmesini tıklayın, ardından açılan CBS Servis iletişim kutusu içerisinde bir ArcGIS sunucusuna tıklayın .Ekrana gelen servis panelinden, bir harita servisine tıklayıp servisi haritanıza ekleyebilirsiniz.Hizmeti raster bir görüntüye dönüştürmek ve sunucudan kalıcı olarak kesmek için Dışa Aktar’ı tıklayın . Harita, ESRI_ <servis adı> adıyla otomatik olarak oluşturulmuş bir katmandaki mevcut çizime eklenmiştir.

Görüntü hizmetini yerel bir görüntü dosyası olarak dışa aktarma.

Detay öznitelik verileri ile çalışmak için gerekli temel kavramlar

Yerel bir ArcGIS Feature Class verisi, ortak bir özellik kümesini paylaşan AutoCAD nesnelerinin adlandırılmış kümesidir. ArcGIS for Desktop tarafından tanınan ArcGIS feature class olarak belirli bir içerik alt kümesini görüntülemek için bunları anında oluşturabilir ve yapılandırabilirsiniz . Bunlar, öznitelik alanlarını tanımlama ve öznitelikleri yerel AutoCAD geometrisine ekleyerek ArcMap’teki tanım sorgularına benzer şekilde çalışır.

Yerel feature class şeması, çizimde veri kümesi (veya çizim) düzeyinde gömülü olan bilgi değildir. Bunlar meta verileri saklayan ve gerçek özellik verilerini içermeyen, yalnızca şema niteliğindeki özellik sınıflarıdır. Bilgi, standart bir DWG nesnesi sözlükleri çerçevesinde yerel DWG xrecords olarak depolanır. Şemalar ve kodlama yapıları, CAD için Esri haritalama belirtimi ile tanımlanır.

Detay öznitelik verileri oluşturma

Yerel özellik sınıflarını sıfırdan oluşturabilir veya bir çizim (.dwg) dosyasından veya özellik servisinden aktarabilirsiniz.

 

Feature class ve servislerinizin sembolojisini  AutoCAD yazılımı üzerinde değiştirebilirsiniz

                                                                                                                  

 AutoCAD üzerinde yeni feature class oluşturma işlemi

Yerel özellikleri seçme

Özellikler grubundaki şeritte seçim araçlarıyla AutoCAD nesnelerini özellikler sınıflı (Feature Class) olarak seçebilirsiniz .Özellikler grubundaki şeritte Current Feature Class açılır listesini tıkladıktan sonra özellik sınıfını geçerli özellik sınıfı olarak ayarlayın. Aşağıdaki seçim araçlarından birini tıklayarak seçim yapabilirsiniz.

 Seçim seçenekleri

Feature’ları Öznitelik Bilgilerine göre Seçme (Selecting Features by Attributes)

Özellikler grubundaki şeritte, Niteliklere Göre Seç düğmesine tıkladıktan sonra ( Özniteliklere Göre Seç.) Select by Attributes iletişim kutusu açılır. Özniteliklere Göre Seç iletişim kutusuyla SQL tabanlı ifadeleri kullanarak özellik sınıfının üyelerini seçebilirsiniz .

 Selecting Features by Attributes.

AutoCAD üzerinden öznitelik bilgilerini değiştirebilirsiniz.

ArcGIS for AutoCAD ile ArcGIS tarafından görüntülenen fonksiyonları, hizmetleri, servisleri ve görüntüleri kullanma imkanı elde etmiş olacaksınız.

ArcGIS for AutoCAD ‘in geleceği ArcGIS Online / Portal ile daha iyi entegrasyon doğrultusunda devam edecek. Aynı zamanda, diğer CAD / BIM / AEC uygulamaları, ArcGIS for AutoCAD’ ile benzer bir entegrasyon modelini kullanarak gelecekte değerli çözümler sağlayacak.

Esri Türkiye, 2018

Önceki Yazı
ArcGIS Enterprise Güvenlik Temelleri – 2.Bölüm
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Platformu ve TLS Protokolü ile İlgili Önemli Bir Güncelleme
Yazıyı görüntüle