ArcGIS Hub Kullanarak Topluluklar ile Daha Verimli Etkileşim Sağlayın

ArcGIS Hub Nedir ?

ArcGIS Hub,sosyal girişimleri, hedefleri, farkındalık etki oluşturulmasını ve açık veri paylaşımını gerçekleştirmek amacıyla toplulukları, verileri ve uygulamaları organize etmenizi sağlayan, yapılandırması kolay bir bulut platformdur.  ArcGIS Hub ile sosyal girişiminizi, farkındalığınızı ve açık veri paylaşım platformunu kolayca oluşturabilir ve paydaşlar ile birlikte çalışabilirsiniz.

Topluluk Nedir?

  • Topluluklar, bir şehirde veya mahallede yaşayan insanlar , üniversiteler veya kar amacı gütmeyen kuruluşlar, kent konseyleri, sivil toplum kuruluşlarını içerebilir.
  • Kuruluşlar, ilgi alanlarında daha iyi sonuçlar elde etmek için bu geniş toplulukla ilişki kurması gerekir.

Kuruluşlar topluluklarla nasıl etkileşime girebilir?

  • Kurumların ve toplulukların kullanması için açık veri yayınlama
  • Kamusal anlayışı geliştirmek için belirli konular hakkında bilgi edinme
  • Veri paylaşmak veya katkıda bulunmak için topluluk üyeleriyle bağlantı kurma
  • Belirli ilgi alanlarında olumlu bir etki yaratmak için toplumun güvenilir üyeleriyle işbirliği içinde çalışmak

ArcGIS Hub platformunu 4 amaç özelinde inceleyecek olursak ;

  1. Veri ve İçerik Paylaşımı (Açık Veri Platformu)
  2. Belirli Konular Hakkında Anlayışı Geliştirme
  3. Topluluktan Veri ve Geri Bildirim Toplama
  4. Etki Yaratmak İçin Birlikte Çalışma

1.Veri ve İçerik Paylaşma (Açık Veri Platformu)

Kullanıcılar şehrin hangi bölgelerinin uygun gereksinimleri sağladığını gösteren doğru verileri bulmak istediğinde, ilgili kuruluşun açık veri platformlarını kullanarak verileri indirebilir ve kendi uygulamalarını oluşturabilir. ArcGIS Hub ile açık verilerin oluşturulması, düzenlenmesi ve kullanıcılar ile paylaşılması süreçlerini kolayca gerçekleştirilebilir. Kullanıcıların verileri kolayca bulabilmesi için aramalar yapmasını sağlayacak arama kısımları ve kategoriler oluşturabilirsiniz.Kategoriler kullanarak kullanıcıların belirli konularda direk verilere ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Örneği kullanıcılar, sitenin ana sayfasında bulunan ulaşım adlı kategoriye tıklandığında sadece ulaşım etiketli verilere ulaşabilecek.

Açık veri paylaşımı ve açık verilerin kullanımı

Açık verileri toplulukların ve kurumların  kullanması aşamasında özelleştirebilirlik önemlidir, örneğin tüm Ankara genelinde paylaşılan bir veri mevcut, fakat özel bir geometri içerisinde kalanları veya sadece ekranda o an görünen veri setlerini kullanmak istiyoruz. Bu tür isterler için ArcGIS Hub platformunda veri kullanma ekranında bir mekansal girdi uygulanabilir ve veri tabloda olması istenilen sütunlara göre filtreleri uygulanabilir..

2. Belirli Konular Hakkında Anlayışı Geliştirme

ArcGIS Hub kullanarak topluluklar ile belirli konular ile ilgili anlayışı geliştirmek için bilgi paylaşımı yapılabilmektedir. Kuruluşların belirli konularda farklı verilere sahiptirler, ve bu verileri kullanarak topluluk özelinde anlayış geliştirebilir ve farkındalık oluşturabilmektedir

Örnek bir kurumun halk ile paylaştığı etki

Örneğin,bir kurum şehir son 10 yılda kentteki yeşil alan miktarının nasıl arttığını göstermek isteyebilir. Tüm bu süreçleri ArcGIS hub kullanarak haritalar ve uygulamaları da ekleyerek bir web sitesinde topluluklar ile buluşturabilir.

3.Topluluktan Veri ve Geri Bildirim Toplama

Kitle katılımında önemli noktalardan birisi topluluktan veri toplanması ve geri bildirimlerin alınmasıdır. Örneğin bir kuruluş olarak kullanıcılara açık veri sağlıyorsunuz ve ilgilendiğiniz konu mahallede yaşayan insanların çöp problemleri. Bu bağlamda mahallede yaşayan insanlardan sürekli olarak konum bazlı atık problemlerini toplayıp sonra bir yönetici tarafından kontrol edilmesinin ardından açık veri paylaşımı ekosisteminin bir parçası haline getirebilirsiniz. ArcGIS Hub ile oluşturduğunuz sitenize anket bölümleri ekleyebilir ve bu anketin sonuçlarını açık veri olarak sunabilirsiniz.

4. Etki Yaratmak için Birlikte Çalışma

ArcGIS Hub’ı kullanarak spesifik alanlarında olumlu etki yaratmak için toplumun güvenilir üyeleriyle işbirliği içinde çalışabilirsiniz. ArcGIS Hub , ekip yönetimi , içerik oluşturulması ve veri paylaşımı gibi süreçleri tek bir platform üzerinden yapmanızı sağlar. Bu madde için bir örnek üzerinden ilerleyelim. Örneğin bir hastalık ile ilgili etki ve farkındalık yaratmak ve konu ile ilgili istatiksel veriler , haritalar ve bilgilendirmeler yapmak istiyoruz.İlk olarak birlikte çalışma kapsamında paydaşları belirleyerek kitleleri bilgilendirebiliriz.

COVID-19 virüsü için yapılan farkındalık örneği.

ArcGIS Hub ile tüm ekip üyeleri ile  birlikte çalışarak , verilerin toplanması, verilerin doğruluğunun saptanması, düzenlenmesi, uygulamaların, istatiklerin ve haritaların topluluklar ile paylaşılması aşamalarını tek bir platform üzerinden yapabilirsiniz.

Esri Türkiye, 2020

Önceki Yazı
Coğrafi Kodlamada İhtiyacınıza Uygun ArcGIS Yetenekleri
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Özelleşmiş Harita Elemanları ile Haritanız Kendi Kendini Anlatsın!
Yazıyı görüntüle