Coğrafi Kodlamada İhtiyacınıza Uygun ArcGIS Yetenekleri

Coğrafi kodlama, adres bilgilerinin coğrafi koordinatlara dönüştürülerek harita üzerinde görüntülenmesi işlemidir. ArcGIS Pro, ArcGIS Online ve ArcGIS Enterprise platformlarında coğrafi kodlama yapabilirsiniz.

Coğrafi kodlama işlemi tek bir adres verisinin coğrafi koordinat sisteminde gösterilmesi veya bir dizi adres bilgisi içeren bir tablonun harita üzerine aktarılması olarak iki şekilde yapılabilir.

Örneğin, adres bilgisi içeren bir mekanın hangi konumda, size ne kadar uzak olduğunu ya da nasıl oraya ulaşacağınızı öğrenebilmek için yapılan ilk işlem o adresin coğrafi kodlama yapılarak harita üzerine aktarılmasıdır. Bu coğrafi kodlama işlemi tek bir adres verisi ile yapılabildiği gibi, bir dizi adres verisinin tek seferde harita üzerine aktarılması da sağlanabilir. Örneğin bir kuryenin gün içerisinde dağıtım yapacağı adresleri içeren bir tablo tek işlemle haritaya aktarılabilir.

Tek bir adres verisi, Esri’nin sunduğu ArcGIS World Geocoding Service ile kredi tüketilmeden kodlanırken, bir dizi adres verisi içeren tablonuzun coğrafi kodlaması için 3 ayrı yol izleyebilirsiniz.

 

  1. ArcGIS World Geocoding Service;

Bu işleminiz için de ArcGIS World Geocoding Service kullanabilirsiniz. Ancak, tablonuzun büyüklüğüne bağlı olarak belirli bir miktar ArcGIS Online krediniz tüketilir.

 

  1. Street Map Premium;

Eğer çok sayıda adres verisine coğrafi kodlama yapılacaksa ve bu işlem düzenli aralıklarla tekrarlanıyorsa her bir işlem için ArcGIS Online kredisi tüketmek yerine Street Map Premium ek bileşeni lisansına başvurulabilir. Street Map Premium lisansının sunmuş olduğu adres konumlandırıcıları ile sınırsız sayıda coğrafi kodlama yapılabilir.

 

 

  1. Adres Konumlandırıcı Üreterek;

Bir adres konumlandırıcı üretebilmek için coğrafi kodlama yapacağınız bölgenin bazı referans verilerine ihtiyacınız olacaktır. Bu veriler, yapacağınız coğrafi kodlamadaki kesinlik arayışınıza göre değişebilir. Örneğin, bir sokak ölçeğinde coğrafi kodlama ihtiyaçlarınızı karşılayacaksa, sokak verisini, referans verisi olarak kullanmak yeterli olacaktır. Ancak bina bazında coğrafi kodlama yapacaksanız, bölgenizdeki referans verilerinde bina numaraları bilgileri de yer almalıdır.

 

Adres konumlandırıcınızı ürettikten sonra dilediğiniz boyutta ve sayıda coğrafi kodlama yapabilirsiniz. Ancak dikkat edin, sürekli olarak değişmekte ve gelişmekte olan şehirler referans verilerinizi hızlıca eskitebilir! Bu verilerinizin güncelliği, coğrafi kodlamanızın kesinliği açısından oldukça önemlidir. Eğer yüksek hassasiyette çalışma yapacaksanız, güncel verileriyle ArcGIS World Geocoding Service ya da Street Map Premium lisansı ile edineceğiniz adres konumlandırıcı, sizin için daha uygun olacaktır.

 

 

Daha fazla bilgi için;

  1. Street Map Premium: Street Map Premium- Overview
  2. Kendi adres konumlandırıcınızı üretmek: Build Your Own Locator

 

 

 

Önceki Yazı
ArcGIS API for JavaScript ile Web Uygulamaları – 2
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Hub Kullanarak Topluluklar ile Daha Verimli Etkileşim Sağlayın
Yazıyı görüntüle