ArcGIS ile Derin Öğrenme Gelişmelerine Genel Bakış

Esri tarafında 2021 yılı, Derin Öğrenme alanındaki gelişmeler için büyük bir yıl oldu. Birçok yeni önceden eğitilmiş derin öğrenme modeli, veri türlerinde yeni geliştirmeler ve geliştirici tarafında yeniliklerle birlikte birçok yenilik eklendi. Bu güncellemeler, mevcut kullanıcıların yanında CBS analistleri, geliştiriciler ve veri bilimcilerinin işlerini kolaylaştıracak iş akışlarını desteklemek amacıyla gerçekleştirildi. 2021 yılında gelen yeniliklerden öne çıkanlara göz atalım:

Önceden Eğitilmiş Derin Öğrenme Modelleri

ArcGIS Living Atlas of the World’de 25 önceden eğitilmiş derin öğrenme modeli yayınlandı. Esri’nin önceden eğitilmiş bu modelleri çok çeşitli sektörlerdeki iş akışlarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Örneğin, kentsel planlama için bina taban izlerini kullanmak, yapıları sigorta ya da vergilendirme amacıyla sınıflandırmak için verileri insan emeğiyle sınıflandırmanın zaman alıcı işlerinden kurtararak kullanıcının iş yükünün azaltılmasına katkı sağlar.

Yapay Zeka’yı Daha Kullanılabilir Hale Getirmek

ArcGIS’te eğitim örneklerini toplama, büyük veri kaynaklarını yönetme ve modelinizi uzun süreli eğitme ihtiyacını ortadan kaldırarak yapay zekayı kullanmayı kolay bir hale gelmiş oldu. Living Atlas’tan paylaşılan ön eğitimli modeller, kendi iş akışlarınıza özel şekilde kolayca uyarlanabilen çeşitli arazi, coğrafya ve veri türlerine uygulanabilir şekilde tasarlanmıştır. Bu koleksiyona sürekli olarak yeni modeller eklenmektedir. Birçok farklı görüntü ürününüzle çalışabileceğiniz bu modellere buradaki kütüphaneden göz atabilirsiniz.

Çeşitli İş Akışlarını Destekleyen Araçlar

Yeni geliştirilen veri türleri, görevler ve deneyimler sayesinde çok çeşitli iş akışlarını destekleyen araçlar geldi. ArcGIS’teki geliştirilmiş derin öğrenme araçlarına artık değişim tespiti ve nesne takibi gibi yeni görevlerin yanı sıra sokak görünümü görüntüleri, hareketli görüntüler ve nokta bulutu gibi veri türleriyle de çalışabilme yetenekleri eklendi.

Eğitim örneklerini toplamak/oluşturmak, eğitim verilerini dışarı aktarmak ve görüntüler, 3 boyutlu veriler, nokta bulutları, detaylar, metin ve videolar gibi veri türleriyle kullanmak üzere eğitim modelleri için araçlar güncellendi.

Bunun yanında derin öğrenme için detayları etiketleme aracı da sınıflandırma ve hareketli görüntüyle çalış iş akışlar için basitleştirildi.

Servis Olarak Kullanılabilen Yazılım Çözümü (SaaS)

Bu yıl öğrenme alanında yapılan en büyük yeniliklerden biri de Derin Öğrenme yeteneklerini web’e taşıyan ArcGIS Image for ArcGIS Online oldu. Piksel sınıflandırma, nesne sınıflandırma ve nesne algılama gibi görevler artık web üzerinden uygulanabilir bir şekilde desteklenmekte. Kullanıcılar artık Esri tarafından sağlanan güvenli, ölçeklendirilebilir ve yüksek performanslı bir bulut ortamını kullanarak derin öğrenme işlerini gerçekleştirebilecektir. Bu yüklü donanım, güvenlik ve bakım masraflarından kullanıcıları kurtaracak bir çözüm oldu.

Geliştiriciler ve Veri Bilimcileri için Gelen Yeni Yeteneler

arcgis.learn Python API modülü derin öğrenme işleriniz için kodlama yaklaşımıyla çalışmanıza da izin verir. Bu, görüntüler, videolar, 3 boyutlu veriler, nokta bulutları, metin işleme, tablolar ve zaman serileri gibi veriler için de basitleştirilmiş bir API çerçevesi sunar.

Bu modül, nesne algılama piksel sınıflandırma için en yeni derin öğrenme modelleriyle entegre olacak şekilde geliştirildi. Ayrıca çeşitli geliştirmeler de eklenerek AutoML yetenekleriyle yüksek doğruluk oranına sahip modelleri tamamen otomatik şekilde eğitme gibi özellikler geldi.

ArcGIS tarafında 2021 yılında gelen bu yetenekleri özetlemek gerekirse, yeni ve güncellenmiş derin öğrenme modelleri için 2021 çok ilgi çekici ve üretken bir yıl oldu. 2022 için ise yeni geliştirmeler yolda.

Esri Türkiye, 2021

Kaynaklar ve Bağlantılar:

Living Atlas Derin Öğrenme Kütüphanesi

Hareketli Görüntüden Nesne Takibi

arcgis.learn’deki Yenilikler

Year in review 2021 Deep Learning in ArcGIS

Önceki Yazı
ArcGIS Field Maps Koşullu Görünürlük Kullanımı
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS StoryMaps Yenilikleri (Aralık 2021)
Yazıyı görüntüle