ArcGIS StoryMaps Yenilikleri (Aralık 2021)

ArcGIS StoryMaps, bilgi veren ve ilham veren özel haritalarla dikkat çekici hikayeler anlatmanıza yardımcı olur. ArcGIS StoryMaps, anlatımlarınıza konumla ilgili bilgileri dahil ederek ve mekânsal ilişkileri göstererek fikirlerinizi açıkça ortaya koymanızı sağlar.

ArcGIS StorMaps, yeni özellikler ve yeteneklerle düzenli olarak güncellenir. Biz de “ArcGIS StoryMaps Yenilikleri” adlı blog yazısı serimizle bu yenilikleri sizlere düzenli olarak aktarmaktayız. Daha önceki blog yazılarımızı buradan inceleyebilirsiniz. Bu yazımızda da 2021 yılı aralık ayı itibariyle gelen ve 2022 yılı için gelmesi planlanan yenilikler ele alınacaktır.

  • Üç boyutlu harita turu şablonu
  • Express (Hızlı) harita oluşturma özelliği ile harita aksiyonlarını kullanabilme
  • Kaydırma aracı lejant başlığının özelleştirilebilmesi
  • PDF koleksiyonu yükleme
  • 2022’de gelecek özellikler

Harita turu şablonunu üç boyutlu haritalar ile kullanabilme

Artık hikaye okuyucularınıza harita turu deneyimini üç boyutlu sunmak mümkün. Üstelik harita seçeneklerinden harita modunu iki boyutludan üç boyutluya çekmek kadar kolay ve hızlı.

 

Üç boyutlu harita turu modu şu anda Beta versiyonunda yani henüz deneme sürecindedir. Testleri gerçekleştirilmiş ve hayata geçirilmiştir. Ancak her konuda olduğu gibi Esri kullanıcılarının görüşlerini bu konuda da önemsemektedir. Sizler de dilerseniz deneyimlerinizi Esri Topluluğu sayfasından ArcGIS StorMaps geliştiricileri ile paylaşabilirsiniz.

Express (Hızlı) harita oluşturma özelliği ile harita aksiyonlarını kullanabilme

Express (Hızlı) haritalar hikayelerinizde hızlı bir şekilde temel haritalarınızı oluşturmanıza yardımcı olur. Harita aksiyonları, bir kullanıcı tıkladığında haritayı değiştiren geçiş butonları ya da bağlantılarıdır. Artık bu iki hikaye anlatımı özelliğini birlikte kullanabilirsiniz.

ArcGIS web haritalarınızı, web sahnelerinizi ve hatta doğrudan Express (hızlı) harita özelliği ile hikaye oluşturucunun içerisinden oluşturduğunuz haritalarınızı içeren herhangi bir harita koleksiyonuna harita aksiyonu ekleyebilirsiniz.

Bir hikaye haritasına harita aksiyonu eklemek, haritada otomatik olarak önceden tanımlanmış konumlarınıza gitmenizi sağlar. Bu, hedef kitlenizin harita üzerinde işlem yapmasına ve bir konumu bulmaya çalışmasına gerek olmadığı anlamına gelir. Böylece hikaye okuyucularınız hikayelerinize odaklanabilir.

Bağlantı ile oluşturulan harita aksiyonu aşağıdaki videoda gösterilmektedir.

 

Elbette, Express (Hızlı) haritalarda butonla oluşturulan harita aksiyonları oluşturmanız mümkün.

Kaydırma aracı lejant başlığının özelleştirilebilmesi

İki haritanın aynı konumlarını kıyaslamanıza izin veren kaydırma şablonu ile oluşturduğunuz her bir haritanızın lejant başlığını güncelleyebilirsiniz. Daha açıklayıcı başlıklar kullanarak, görünümünüzü iyileştirebilir, hikayenizdeki içeriği daha iyi yansıtabilirsiniz. Kaydırma şablonunun ayarlarında harita adlarının düzenlenebilir olduğunu görebilirsiniz.

 

PDF koleksiyonu yükleme

Koleksiyonlar, grup olarak paylaşmak istediğiniz bir dizi hikayeyi bir araya getirmenin yoludur. Hikayenize ek destekleyici içerik olarak bir koleksiyona ArcGIS uygulamaları, web siteleri, fotoğraf ve video ekleme seçenekleri mevcuttu. Artık PDF’leri de koleksiyonlarınıza dahil edebilirsiniz.

Ayrıca yerleştirme seçeneğini kullanarak webde bulunan bir PDF’e bağlantı verebilirsiniz. Ancak bazen webde barındırılan PDF dosyaları, yerleştirmeye izin vermek için gereken web güvenlik protokollerini her zaman desteklemez. Bu durumda, yukarıda açıklanan yeni yeteneklerle PDF’yi doğrudan koleksiyonunuza yükleyebilirsiniz.

2022’de gelecek özellikler

Son olarak, ArcGIS StoryMaps için halihazırda çalışılmakta olan bazı yeni özellikler ve geliştirmelere de değinmek isterim. Yeni yılda gelmesi planlanan yenilikler:

  • Temaları yayınlamak ve paylaşmak için daha fazla seçenek
  • Kaydırma aracını kullanarak iki Express (Hızlı) haritayı karşılaştırma
  • Geri al / İleri Al komutları

Ayrıca, çok düzeyli listeler, bağlantı yapılandırma için yeni deneyimler, biçimlendirme kısayolları, daha gelişmiş Kopyala/Yapıştır komutları ve daha fazlasını içeren birçok iyileştirmelerle yeniden yapılandırılmış metin düzenleyici ve daha fazlası üzerinde çalışmalara devam edilmektedir.

Esri Türkiye, 2021

Önceki Yazı
ArcGIS ile Derin Öğrenme Gelişmelerine Genel Bakış
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Esri Land Cover Map: 3 Adımda Arazi Örtüsü Haritası Oluşturma
Yazıyı görüntüle