ArcGIS Maps for Adobe Creative Cloud: Adobe Photoshop ve Illustrator Kullanıcıları İçin Doğrudan Esri İçeriğine Erişim İmkanı

Bilgi iletimi ya da pazarlama amaçlı haritalar üretmek artık daha kolay. Haritalama teknolojisinin küresel lideri Esri, coğrafya ile tasarımı sorunsuz bir şekilde bütünleştirmek için ArcGIS platformunu Adobe Photoshop ve Illustrator ile bir araya getirdi. Diğer bir deyişle, Esri Adobe Creative Cloud için Haziran 2017’de yayınladığı bir uygulama ile coğrafi veri ile görselleştirme arasında bir köprü kurdu. Bu sayede ArcGIS Maps for Adobe Creative Cloud ile tasarımcılar aşina oldukları Adobe uygulamaları içerisinden binlerce haritaya ve coğrafi içeriğe erişim imkanına sahip oldular.

ArcGIS Online ile Adobe arasındaki bu bağlantı; Adobe kullanıcılarının, yol haritaları, idari sınırlar ve uydu görüntüleri gibi birçok mekansal veriyi doğrudan Photoshop veya Illustrator uygulamasında düzenleyebilecekleri vektör katmanlar veya yüksek çözünürlüklü görüntüler olarak indirmelerine olanak tanır. ArcGIS Maps for Adobe Creative Cloud ile erişebildiğiniz coğrafi içerik, Esri kullanıcı kuruluşlarından, açık kaynak verilerden ve Living Atlas of the World’den derlenen harita ve veri katmanlarını içerir. Kullanıcılar ayrıca uydu görüntülerine, kendi kuruluşlarının haritalarına ve diğer coğrafi verilerine de doğrudan erişebilirler.

ArcGIS’de barındırılan içeriğinizi ya da bilgisayarınızda  bulunan kendi verilerinizi ekleyerek haritanızı Adobe Illustrator ya da Photoshop’da düzenleyebilirsiniz. İstediklerinizi anlatmanıza imkan veren haritalar oluşturmak için verilerinizi kolayca görselleştirebilirsiniz. Özellikle kartograflar, ArcGIS ortamında mekansal analizler yapabilir ve haritalarını oluşturmak için Adobe uygulamaları içerisinden analiz sonuçlarına erişebilirler.

ArcGIS Maps for Adobe Creative Cloud uygulamasının yetenekleri:

  • ArcGIS Online hesabınızdaki coğrafi içeriğinizi Adobe Ilustrator’dan ya da Photoshop’dan doğrudan görüntüleyebilir ve indirebilirsiniz.
  • Haritanızın görüntülenmesini istediğiniz alanına coğrafi olarak ya da Adobe uygulamalarını kullanarak karar verebilirsiniz.
  • Esri’nin sunmuş olduğu 9 adet altlık haritaya erişebilirsiniz.
  • Living Atlas of the World içeriğine erişebilirsiniz.
  • Hem vektör hem de raster haritalar ve katmanlar ile çalışabilirsiniz.
  • Shapefile formatındaki verilerinizi ekleyebilirsiniz.
  • Image Servis’lerinizi doğrudan Adobe Photoshop ya da Illustrator uygulamaları ortamına indirebilirsiniz.
  • Katmanın çözünürlüğünü ve ölçeğini değiştirebildiğiniz gibi haritanın projeksiyonunu da uygulama içerisinden değiştirebilirsiniz.
  • Haritanıza ölçek ekleyebilirsiniz.
  • Web haritasında oluşturulmuş etiketlemeleri Adobe Illustrator uygulaması ile düzenleyebilirsiniz.
  • Üretmiş olduğunuz haritaların yüksek çözünürlükte çıktısını alabilirsiniz.

Photoshop raster veri düzenleme uygulaması olduğundan ArcGIS Online’dan indireceğiniz vektör ve raster katmanları için düzenlemeden sonraki çıktınız raster olacaktır. Bu nedenle paylaştığınız coğrafi içeriğiniz Hillshade (Kabartı) haritası, DEM (Sayısal Yükselti Modeli) haritası gibi Image Servisi ise Adobe Photoshop uygulamasını kullanmanız daha anlamlı olacaktır. Eğer Shapefile gibi vektör veri formatıyla ya da Feature Servisi ile çalışmanız gerekiyorsa Adobe Illustrator kullanmanız daha anlamlı olacaktır. Çünkü Illustrator uygulamasında elde edeceğiniz çıktı Feature Servisi katmanları için vektör, raster katmanları için ise raster olacaktır.

ArcGIS Maps for Adobe Creative Cloud uygulamasına nereden erişebilirsiniz?

Hem Mac hem de Windows işletim sistemi kullanıcıları, Adobe Photoshop 16.1 sürümü ve daha yeni sürümleri için ve Adobe Illustrator 19.2 sürümü ve daha yeni sürümleri için ArcGIS Maps for Adobe Creative Cloud uygulamasına Adobe Add-ons Marketplace aracılığıyla erişebilirsiniz.

Eğer bir Adobe Creative Cloud hesabınız varsa Esri herkese açık haritalarını ve çok sayıda vektör ve raster veriye erişebileceğiniz tamamlayıcı bir sürümü sizlere sağlamaktadır. Eğer aynı zamanda ArcGIS Online Level 2 hesabınız da var ise ArcGIS Maps for Adobe Creative Cloud eklentisinin tam sürümüne erişebilirsiniz. Mevcut bir Adobe Creative Cloud üyesiyseniz ancak bir ArcGIS Online üyeliğiniz yoksa 21 günlük ücretsiz deneme sürümü için buradan kaydolabilirsiniz.

Ürün hakkında daha fazla bilgi edinebileceğiniz, kartograf ve tasarımcıların işlerini takip edebileceğiniz, Esri’nin ve Adobe’un deneyimli ekipleri tarafından hazırlanmış videoları izleyebileceğiniz ve blog yazılarını okuyabileceğiniz bağlantılar şu şekildedir;

  • ArcGIS Maps for Adobe Creative Cloud ürününün sayfasını ziyaret ederek daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
  • GeoNet Community: GeoNet topluluğuna katılarak ArcGIS Maps for Adobe Creative Cloud ile ilgili tartışmaları takip edebilirsiniz.
  • Esri Documentation Page: ArcGIS Maps for Adobe Creative Cloud hakkında daha fazla bilgi ve yardım almak için Esri Dokümantasyon Sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
  • YouTube: Güncellemeler hakkında düzenli olarak yayınlanan videoları izleyebilirsiniz.
  • ArcGIS Blog: ArcGIS Maps for Adobe Creative Cloud ile ilgili duyuruları ve hikayeleri hem Esri’nin hem de Esri Türkiye’nin blog yazılarından takip edebilirsiniz.
  • Adobe Blog: Esri ArcGIS Maps ile Adobe Creative Cloud entegrasyonu ile ilgili yazılar için Adobe’un Blog sayfasını takip edebilirsiniz.
  • Uygulamayı indirmek için Adobe Add-ons Marketplace sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
  • Ücretsiz ArcGIS Online deneme sürümü için buradan kayıt olabilirsiniz.
Önceki Yazı
ESRI ArcGIS Server İçin Güvenlik Seviyesini Arttıracak Önemli Bir Yama Yayınladı!
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Maps for Power BI: Raporlarınızda konumun gücünü kullanın
Yazıyı görüntüle