ArcGIS Mission Yetenekleri ve Yenilikleri

ArcGIS Mission, ArcGIS Enterprise 10.8’de gelmiş olan yeni bir uygulamadır. Görev yönetimi, mekânsal iletişim ve taktiksel durumsal farkındalık için bir çözümdür. Görev yönetimi için kolaylaştırılmış iş akışları, aktif görevler için durumsal farkındalık, sahada birebir iletişim ve görev sonrası gözden geçirme sağlar. ArcGIS Mission ile kuruluşlar operasyonlarını daha iyi anlayabilir, gerçek zamanlı olarak bilinçli kararlar verebilir ve tamamlanmış görevlerden yeni bilgiler edinebilirler.

ArcGIS Mission, ArcGIS Online’da mevcut değildir. Yalnızca ArcGIS Enterprise 10.8 ve sonraki sürümlerde mevcuttur. ArcGIS Mission, PKI, Azure, AWS ve SAML ortamlarında desteklenir.

ArcGIS Mission web, mobil ve sunucu bileşeninden oluşur. ArcGIS Mission Manager, kullanıcıların görev oluşturmasına, düzenlemesine ve izlemesine olanak tanıyan bir web uygulamasıdır. ArcGIS Mission Responder, sahadaki görev üyelerinin birbirleriyle ve komuta merkezi ile iletişim kurmasına ve bilgi paylaşmasına izin veren bir mobil uygulamadır. ArcGIS Mission Server ise ArcGIS Mission Manager ve ArcGIS Mission Responder’ın iletişim kurmasını sağlayan bir ArcGIS Enterprise sunucu rolüdür.

ArcGIS Mission Manager

ArcGIS Mission Manager web uygulaması, görevlerin oluşturulduğu ve düzenlendiği yerdir. Harita oluşturma, ekipleri düzenleme, iletişim kurma ve daha fazlası için araçlar içerir.

ArcGIS Mission Manager’ın yetenekleri aşağıdaki gibidir:

  • Grafikler veya diğer referans katmanlarını kullanarak görev haritaları oluşturma
  • Üyeler ve ekipler ile birlikte görev organize etme
  • Belgeler ve fotoğraflar gibi görevler için ek materyaller sağlama
  • Aktif görevleri destekleme
  • Görevler sırasında saha ekiplerinin faaliyetlerini denetleme

Görev hazırlığı, harita araçları kullanılarak, kullanıcıları role göre ayırarak ve görev başarısı için ilgili destekleyici materyaller sağlayarak ArcGIS Mission Manager aracılığıyla yapılır. ArcGIS Mission Manager kullanıcıları, görev aktif olduğunda ArcGIS Mission Responder kullanıcılarını izleyebilir ve ekipler arasında gerçek zamanlı olarak bilgi aktarabilir.

ArcGIS Mission Manager ve ArcGIS Mission Responder – Birebir İletişim

ArcGIS Mission Manager kullanıcıları, hepsi kendi yetenekleri ve ayrıcalıkları ile tanımlanan üç farklı role ayrılabilir. Bunlar Editor, Owner ve Administrator rolleridir. Bu rollerin tümü, bir görevi görüntüleyebilen, işbirliği yapabilen ve göreve aktif olarak katılabilen bir görevin üyeleri olabilir. Her rolün yetenekleri aşağıda açıklanmıştır.

  • Editor

Editor rolü, görevi görüntüleyebilen ve göreve aktif olarak katılabilen bir görevin üyesidir. Bu rol, sohbetler ve coğrafi mesajlar oluşturma ve tüm görev etkinliklerini izleme yeteneklerini içerir. Ayrıcalıklarına bağlı olarak, Editor rolü bir görev oluşturamaz veya başka bir kullanıcının görevini değiştiremez.

  • Owner

Owner rolü, görevi görüntüleyebilen ve göreve aktif olarak katılabilen bir görevin sahibi veya üyesidir. Bu rol, sohbetler ve coğrafi mesajlar oluşturma ve tüm görev etkinliklerini izleme yeteneklerini içerir. Sahip oldukları ayrıcalıklara bağlı olarak, Owner rolü bir görev oluşturabilir ve ayrıntılarını değiştirebilir, ancak başka bir görevdeki Owner rolünün görevini değiştiremez.

  • Administrator

Administrator rolü, görevi görüntüleyebilen ve göreve aktif olarak katılabilen bir görevin sahibi veya üyesidir. Bu rol, sohbetler ve coğrafi mesajlar oluşturma ve tüm görev etkinliklerini izleme yeteneklerini içerir. Administrator rolü, ayrıcalıklarına bağlı olarak bir görev oluşturabilir, görev raporları oluşturabilir ve bunlardan yararlanabilir, bir görevin ayrıntılarını değiştirebilir ve başka bir görevdeki Owner rolünün görevini değiştirebilir.

ArcGIS Mission Responder

ArcGIS Mission Responder

ArcGIS Mission Responder, sahadaki kullanıcılar için bir mobil uygulama aracılığıyla görev katılımına olanak tanır. Her görev üyesi için birebir iletişim araçları ve coğrafi konum takibi sağlayarak katılımcıların iletişim ve birbirleri hakkında farkındalıklarını sürdürmelerine yardımcı olur. ArcGIS Mission Responder uygulamasıyla sohbetler, coğrafi mesajlar ve harita araçları gönderebilir ve güncel görev akışınızı gerçek zamanlı olarak görüntüleyebilirsiniz. ArcGIS Mission Responder mobil uygulaması Android için Google Play Store’da ve iOS için Apple App Store’da mevcuttur.

ArcGIS Mission Server

ArcGIS Mission Server, ArcGIS Mission Manager ve ArcGIS Mission Responder’ı birbirine bağlayan yeni bir ArcGIS Enterprise sunucu rolüdür. Optimum iletişim için gerekli işlemi sağlar ve aynı anda web uygulamasını etkinleştirip güncellerken mobil kullanıcılar arasında birebir iletişime izin verir.

ArcGIS Mission Server’ın yetenekleri aşağıdaki gibidir:

  • Görev üyelerinin ve ekiplerinin varlığını ve geçerliliğini organize etme
  • ArcGIS Mission Responder’dan konum verilerini görev haritalarına yerleştirme
  • ArcGIS Mission Manager ve ArcGIS Mission Responder arasında coğrafi mesaj verilerinin iletilmesi
  • Verileri uzun süreli depolamaya aktarma

ArcGIS Mission Yenilikleri

ArcGIS Mission Manager Yenilikleri

  • Ölçüm Araçları – Görev haritanızdaki mesafeleri ve alanları uzunluk veya çokgen ile ölçmek için ölçüm araçlarını kullanabilirsiniz.
  • Yakınlık Araçları – Coğrafi mesaj aracılığıyla gerçek zamanlı analiz gerçekleştirebilirsiniz.
  • Koordinat Dönüştürme Aracı – Tek bir koordinat sistemi kullanarak koordinatları girebilir ve çoklu gösterim formatlarını kullanarak farklı koordinat sistemleri için çıktı alabilirsiniz.
  • Rapor Oluşturma – Görevdeki Owner ve Administrator rolleri, görev için alanlar içeren özel raporlar oluşturabilir.
  • Rapor Şablonu – Bir görevde kullanmak için şablon olarak kuruluşunuzla paylaşılan önceden oluşturulmuş raporlardan yararlanabilirsiniz.
  • Web katmanı Kimlik Doğrulama – ArcGIS Mission Manager, web katmanı kimliği doğrulanmış ortamlardaki işlemleri destekler.

ArcGIS Mission Responder Yenilikleri

  • Web Katmanı Kimlik Doğrulama – Hem iOS hem de Android artık web katmanı kimliği doğrulanmış ortamlarda çalışmayı desteklemektedir.
  • Kimliği Doğrulanmış Harita Katmanları – ArcGIS Mission Responder artık kimliği doğrulanmış katmanlara sahip görev haritalarını desteklemektedir.
  • Eşler Arası Ortamlar – Hem iOS hem de Android, eşler arası (peer-to-peer) ortamlarda ve platformlar arasında çalışabilir.
  • Özel Raporlar – ArcGIS Mission Responder, ArcGIS Mission Manager’da oluşturulan özel rapor formlarına erişebilir ve bunları gönderebilir.
  • Yükseltilmiş ve Optimize Edilmiş Performans – Hem iOS hem de Android, Runtime SDK’nın 100.9 sürümünü ve ilgili platform işletim sistemlerinin en güncel sürümlerini kullanacak şekilde optimize edilmiştir.

ArcGIS Mission Server Yenilikleri

  • Raporlar için API – İstemciler artık ArcGIS Mission Server aracılığıyla özel raporlar gönderebilir.
  • Proxy Oluşturma Uç Noktası – Yöneticiler artık bir Apache HTTPD Yapılandırma dosyası oluşturabilir ve “proxyGen” uç noktasını(endpoint) kullanarak uygun WebSocket ve Web Context URL’lerini ayarlayabilir.
  • Gelişmiş Performans –  ArcGIS Mission Server, istemcilerden gelen daha fazla bağlantıyı işleyebilir.
  • Azure Cloud Builder –  ArcGIS Mission Server, 10.9’dan itibaren artık Azure Cloud Builder’da desteklenmektedir.

 

ArcGIS uygulamaları ve güncellemeleriyle ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için blog sayfamızı takip edebilirsiniz.

 Esri Türkiye 2021

Önceki Yazı
ArcGIS Pro Sık Sorulan Sorular
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Yapı Katmanından (Building Layer) Yararlanarak BIM Verilerini Anlamlandırın
Yazıyı görüntüle