Yapı Katmanından (Building Layer) Yararlanarak BIM Verilerini Anlamlandırın

BIM verileri kullanılırken her kullanıcı farklı veri gereksinimlerine sahip olabiliyor. Müşteri, mühendis, mimar, genel yüklenici veya danışman BIM’den farklı verilere erişim isteyebilir.  Örneğin; genel yüklenicinin belirli katmanlara veya ögelere erişmesi gerekirken, BIM yöneticisi veya müşterisi gibi diğer kullanıcıların, verilerin kapsamlı bir görünümünü görmesi gerekir. Farklı tasarım disiplinleri genellikle modelin farklı parçalarını ayrı BIM modelleri olarak oluşturur. Bu, tek bir binanın birden fazla BIM modelinden oluşabileceği anlamına gelir.

Öncelikle aşağıda bazı önemli kavramlara değinilecektir:

Yapı katmanı (Building Layer)—BIM dosyası çalışma alanını veri kümelerine (Mimari, Yapısal, Borulama, Mekanik ve Elektrik dahil disiplinler) göre düzenleyen bileşik katmandır (composite layer). Her veri kümesi, BIM File Multipatch detay sınıfını temsil eden bir katmandan oluşur.

BIM File to Geodatabase – Bir veya daha fazla BIM dosyası çalışma alanının içeriğini bir coğrafi veritabanı detay veri kümesine aktarır.

Make Building Layer – Bir veri kümesinden, genellikle BIM dosyası çalışma alanından bileşik bir yapı katmanı oluşturur.

1.Senaryo: Kaynak olarak BIM dosyası çalışma alanı–Temel

Örnek bir çalışma senaryosu olarak; denetim ekibinden, güneş panelleri ile birlikte binanın mimari elemanlarını (mobilya hariç) ve yangın söndürücüler, çıkış işaretleri ve prizler gibi acil durum ve güvenlik unsurlarını binadan görmeleri gerektiğine dair bir talep alındığını varsayalım. Bu özel yapı katmanının nasıl oluşturulacağını inceleyelim. Gereksiz katmanları kaldırmak için öncelikle;

  • BIM dosyası çalışma alanını sahneye sürükleyin.
  • Katmanları seçerek Kaldır’a (Remove) tıklayın.

 

Genel model katmanının hızlı bir incelemesinden sonra, gereksinimlerin dışında kalan ek ögelere sahip olduğu fark ediliyor. Katman içindeki model seçilerek sağ tıklanır ve özelliklere (Properties) gidilir.  Yeni bir sorgu tanımına (New definition query) tıklanarak içerikle ilgili yapılması istenen tanım girilir. Bunun için SQL seçilerek ve FamilyType = ‘MicroFingerprintReaderFlush’ sorgusu yazılır. Bu sorguya göre katman filtrelenir.

Artık denetim ekibinin ihtiyaçlarına özel bir bina sahne katmanı paketi (Create Building Scene Package) oluşturulabilir. Ardından bu paket ArcGIS Enterpise veya ArcGIS Online aracılığıyla denetim ekibi ile paylaşılabilir.

Tasarım koordinasyonu ve inşaatın tek bir binayı birden fazla BIM modeli olarak temsil etmesi yaygın bir kullanımdır. Çoğu durumda, her BIM modeli, Yapısal, Mimari, Mekanik, Elektrik gibi farklı uzmanlık alanlarını, tasarım veya projenin bir alt kümesini temsil eder.

2. Senaryo: Kaynak detay veri kümesi – Gelişmiş

BIM yöneticisi, müşterinin ilerlemeyi görebilmesi için tüm binayı yayınlanabilen tek bir bina katmanı olarak göstermek istediğini düşünelim.

Bu isteri karşılamak için aşağıdaki şekilde bir iş akışı olacaktır:

BIM File To Geodatabase aracı açılır

  • Input BIM File Workspace: yapıyı oluşturan tüm dosyalar seçilir
  • Dataset: dosya sizin için anlamlı olan bir açıklamayla yeniden adlandırılır
  • Spatial Reference: .prj mimari modelden içe aktarılır

Artık çoklu BIM modelini birleştiren veri kümesi oluşturulduğuna göre, bir Bina katmanı (Building Layer) oluşturulabilir.

Make Building Layer aracı açılır.

  • Local Scene veya Global Scene açılır
  • Input Feature Dataset: oluşturulan veri kümesi eklenir

Böylece müşterinin istediği şekilde bir bina katmanı hazırlanmış olur.

 

Kaynaklar:

Önceki Yazı
ArcGIS Mission Yetenekleri ve Yenilikleri
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Online Organizasyonlarında Ortak İş Birliği
Yazıyı görüntüle