ArcGIS Pro Sık Sorulan Sorular

Bu blog yazımızda Esri Türkiye Eğitim Ekibi olarak eğitim katılımcılarımızın sıklıkla sormuş oldukları soruları yanıtlamak istedik.

ArcMap’ten ArcGIS Pro’ya Geçiş

S: ArcMap ile hazırlanan MXD harita dokümanları ArcGIS Pro’da kullanılabilir mi?

ArcMap ile bir harita oluşturduğunuzda bu haritanın uzantısı .mxd olarak kaydedilecektir. ArcGIS Pro’da elbette bu haritaları açabilirsiniz. Bunun için ArcGIS Pro’nun şerit menüsünden Insert (Ekle) sekmesinden Project(Proje) gurubundaki Import Map (Haritayı İçe Aktar) aracını kullanmalısınız. Daha detaylı bir örnek ile ArcMap harita dokümanının nasıl ArcGIS Pro’da içe aktarılacağını ele alan yardım dokümanını buradan inceleyebilirsiniz.

S: ArcGIS Pro’ya bir MXD aktarıldığında veri tabanı bağlantıları korunuyor mu?

Evet, harita dokümanını içe aktardığınızda verileri görüntülemek için ilgili veri tabanı ile tekrar bağlantı oluşturmanıza gerek yoktur.

S: ArcGIS Pro’dan bir harita dokümanını ArcMap ile tekrar açmak için .mxd olarak kaydetmek mümkün müdür?

ArcGIS Pro’da paylaşım seçenekleri içerisinde bir harita dokümanını .mxd olarak kaydetmek bulunmamaktadır. Ancak ArcGIS Pro ile oluşturmuş olduğunuz haritaları Web Feature Layer (Web Detay Katmanı) ya da Web Map (Web Haritası) olarak paylaşarak ArcMap’ten portalınız aracılığıyla bu haritalara erişebilirsiniz.

Lisanslama

S: ArcGIS Pro’nun lisans seviyeleri farklı mı?

ArcGIS Pro, ArcGIS Desktop ile aynı lisans seviyelerine sahiptir: Basic, Standard ve Advanced.

S: Basic lisans seviyesine sahip bir ArcGIS Pro’da üç boyutlu detayları kullanabilir ve analizler yapabilir miyiz?

Evet, üç boyutlu sahne detayları, bazı üç boyutlu ölçüm işlemleri ve analizleri tüm lisans seviyelerinde mevcuttur. Ayrıca analizler için 3D Analyst ek bileşeni de bulunmaktadır. Lisans seviyelerinin getirdiği yetenekleri buradan inceleyebilirsiniz.

S: Aynı bilgisayarda iki farklı ArcGIS Pro sürümünü çalıştırabilir misiniz?

Aynı bilgisayarda iki farklı ArcGIS Pro sürümünü çalıştıramazsınız. Eğer farklı ArcGIS Pro sürümleri ile çalışmayı istiyorsanız sanal makine seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

S: Udemy platformunda yayınlanan Konumun Gücü eğitiminde Business Analyst’in web uygulaması kullanılmakta, ArcGIS Pro’da da Business Analyst mevcut mu?

Evet. Business Analyst, mekansal veri toplamanıza, verilerinizi zenginleştirmenize ve analiz etmenize yardımcı olacak bir dizi yetenek ve veri sağlayan ArcGIS Pro’nun bir ek bileşenidir. Daha fazla bilgi almak için ArcGIS Pro için Business Analyst sayfasını inceleyebilirsiniz.

Veri Depolama ve Paylaşma

S: ArcGIS Pro kullanarak veriler fiziksel olarak nerede depolanır?

ArcGIS Pro bu konuda ArcMap’ten farklı değildir. ArcGIS Pro’da veriler Shapefile’lardan, dosya tabanlı coğrafi veri tabanlarından, kurumsal coğrafi veri tabanlarından, harita servislerinden ve CAD verilerinden gelmektedir. Yani dilerseniz bu verileri hem fiziksel sunucularda depolayabilir hem de bulut ortamlarda depolayabilirsiniz.

S: ArcGIS Pro’da ArcGIS Online ve ArcGIS Enterprise’daki içeriklere aynı anda erişebilir miyiz?

ArcMap’te ihtiyacınız olduğu gibi ArcGIS Administrator’ı kullanarak bağlantıyı değiştirmek zorunda kalmadan birden fazla ArcGIS Online ve ArcGIS Enterprise bağlantısı sağlayabilirsiniz. Böylece içeriklere erişebilir ya da veri yayınlayabilirsiniz.

S: ArcGIS Pro’da içeriklerimizi sadece kapalı bir grup ile paylaşabilir miyiz?

ArcGIS Pro’da özel bir grup ile içerik paylaşımı ArcGIS Online kuruluşunuzdaki veya ArcGIS Enterprise’daki paylaşım kuralları ile aynıdır. Eğer kuruluşlar arasında içerik paylaşma hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz “ArcGIS Online Kuruluşları Arasında Paylaşma ve İş Birliği” adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

S: Açılır pencere ayarlarını düzenlemiş olduğum bir katmanı ArcGIS Online’da paylaşırsam bu ayarlamalar taşınır mı?

Açılır pencere yapılandırmaları, servisleriniz ile birlikte ArcGIS Online ve ArcGIS Enterprise’da da kullanılabilir. Yani yeniden açılır pencere yapılandırmalarını yapmanıza gerek yoktur. Açılır pencere yapılandırmaları hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz “ArcGIS Online Web Haritalarında Açılır Pencere Yapılandırmaları” adlı blog yazımızı okuyabilirsiniz.

 Veri Yönetimi ve Performansı

S: Haritalarımızı nasıl hızlandırırız?

Kendi bilgisayarınızda yalnızca kendi kullanımınız için bir harita hazırlayacak olsanız da harita servisi olarak geniş kullanıcı topluluklarıyla paylaşacak olsanız da haritalarınızın performansını arttırmanın yöntemlerinin anlatıldığı “Haritanızın Performansını Nasıl Arttırabilirsiniz? adlı blog yazımızdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

S: Düzenlenebilir olarak paylaşılan bir detay servisinde Feature Template (Detay Şablonu) kullanılabilir mi?

Evet, paylaşılan detay servisleri katmanlarında detay şablonlarınız olabilir. Böylece çevrim içi verilerinizi düzenlemek istediğinizde bu şablonlar sayesinde daha hızlı ve doğru olarak verilerinizi sayısallaştırabilirsiniz. Detay şablonlarının sunmuş olduğu diğer kabiliyetleri incelemek için “ArcGIS Pro İpuçları: Grup, Ön Tanımlı Şablon ve Izgara Düzenleme” adlı blog yazımızı okuyabilirsiniz.

İş Süreçlerinin Otomatikleştirilmesi

S: Rutin olarak gerçekleştirmemiz gereken tekrarlanan işlerimizi nasıl otomatikleştirebiliriz?

ArcGIS Pro’da iş süreçlerinin otomatik hale getirilmesini sağlayan ModelBuilder, ArcGIS Pro Task ve ArcPy gibi üç farklı yöntem bulunmaktadır.

Yapmak istediğiniz işlerden bir iş akışı şeması oluşturarak, bir işlemin birden çok adımını bir araya getirmenizi sağlayan ModelBuilder hakkında bilgi almak için “ArcGIS Pro’da ModelBuilder’la Çalışmak” adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kullanıcıları bir iş akışı veya iş süreci boyunca yönlendiren önceden yapılandırılmış adımlar dizisini takip ederek bir işlemi gerçekleştirmeleri için ArcGIS Pro’da Task adı verilen görevler paylaşabilirsiniz. ArcGIS Pro Task İşlemi ile Görev Oluşturulması – 1. Bölüm”  ve “ArcGIS Pro Task İşlemi ile Oluşturulan Görevin Paylaşılması – 2. Bölüm” adlı blog yazılarımızdan bir görvin nasıl oluşturulacağı ve paylaşılacağı hakkında bilgi edinebilirsiniz.

ArcGIS masaüstü uygulamaları fonksiyonlarını Python’da kullanmanızı sağlayan kütüphane olan arcpy ile diğer Python açık kaynak kütüphanelerini birleştirerek yazacağınız birkaç satır kod ile iş sürecinizi nasıl kolaylaştırabileceğinizin örnekleri paylaşmış olduğumuz “ArcGIS ve Python: İş sürecinizi hızlandıracak ve kolaylaştıracak ipuçları” adlı blog yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca ArcGIS Pro’da Python ile çalışma konusunda kendinizi daha da geliştirmek isterseniz blog sayfamızdaki Python ile ilgili yazılmış tüm blog yazılarımızdan yardım alabilirsiniz.

Tüm bunlara ek olarak, ModelBuilder ile oluşturmuş olduğunuz bir coğrafi işlem modelini günün belirli bir saatinde veya belirli bir zaman aralığında tekrar tekrar nasıl çalıştırabileceğinizi ele aldığımız “ArcGIS ile İş Süreçlerinizi Otomatikleştirin” adlı blog yazımızı da inceleyebilirsiniz.

S: ArcGIS Pro Task ve Notebook arasındaki fark nedir?

Task (Görev), ArcGIS Pro araçlarını ve komutlarını kullanarak bir sihirbaz oluşturmak için kullanılırken, Notebook ise Python kodları için IDE (Integrated Development Environment) Türkçe karşılığıyla Tümleşik Geliştirme Ortamı gibidir. ArcGIS Pro’da nasıl Notebook oluşturacağınızı öğrenmek isterseniz “ArcGIS Pro 2.5 ile ArcGIS Notebook Oluşturma” adlı blog yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Önceki Yazı
ArcGIS Desktop’ta Parsel Koordinatlarını Dışa Aktarma
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Mission Yetenekleri ve Yenilikleri
Yazıyı görüntüle