ArcGIS Online Ekim 2019 Güncellemesi Yayınlandı

ArcGIS Online; insanlar, mekanlar ve veriler arasında bağlantı kurabileceğiniz, etkileşimli haritalar oluşturarak bir çok mekânsal analizler gerçekleştirebileceğiniz Esri’nin sunduğu bir yazılım servisidir.

ArcGIS Online düzenli olarak güncellenmektedir ve bu son sürüm birçok faydalı yeni özellik ve geliştirme ekler. Bu güncelleme yeni ve geliştirilmiş yapılandırılabilir uygulamalar (configurable apps), güncellenmiş Living Atlas içeriği ve daha bir çok yenilik sunmaktadır. Daha fazla ayrıntı için, ArcGIS Online yardım dokümanlarındaki Yenilikler sayfasını inceleyebilirsiniz. Heyecan verici ArcGIS Online Ekim 2019 güncellemelerinden bazılarını yazının devamında çeşitli başlıklar altında bulabilirsiniz.

Yapılandırılabilir Uygulamalar (Configurable Apps)

Yapılandırılabilir uygulamalar, kodlamaya gerek duymadan, kolayca yapılandırabileceğiniz uygulama şablonlarıdır. Uygulamaları hızlı bir şekilde yayınlamanıza yardımcı olur ve çeşitli kullanıcıları ve iş akışlarını desteklemek için kullanılabilir.

Nearby: Yakınlardakiler olarak adlandırabileceğimiz Nearby isimli yapılandırılabilir uygulama, kullanıcıların belirleyecekleri bir yarıçap içinde, yakındaki konumları bulmak için bir adres girmesine ve arama yapmasına olanak sağlamaktadır. Harita üzerinde bir konum seçtikten sonra uygulama üzerinden kullanıcılarınıza yol tarifi sağlayabilir veya arama sonuçlarını gruplandırabilirsiniz. Örneğin bir kullanıcı yakınlardaki okulları arayabilir ve sonuçları ilk okul, orta okul, lise ve üniversite olarak gruplandırılmış olarak görebilir. Ayrıca Nearby uygulamasını “En yakın kahve dükkanı nerede?” gibi soruları cevaplayacak şekilde de yapılandırabilirsiniz.

Attachment Viewer: Mevcutta var olan fotoğraf düzenine (photo layout) ek olarak yeni bir layout seçeneği olan harita düzeni (map layout) seçeneği sunulmuştur. Harita düzeninde, kullancılar harita yayılımındaki (extend) detaylara bağlı olarak dosya ekleri için bir galeri göreceklerdir. Bununla birlikte, çoklu katman desteği, PDF türündeki dosyaları ekleyebilme özelliği, ek içermeyen detayları gizleme gibi yeni geliştirmeler de mevcuttur. Detaylı bilgi için Yardım sayfasını inceleyebilirsiniz.

Media Map: Bir web sayfasındaki küçük alanlara sığacak şekilde tasarlanan Medya Haritası uygulaması, etkileşimli bir zaman kaydırıcısı (interactive time slider) içerecek şekilde güncellendi. Bu sayede zamana dayalı veri içeren haritalarınızı kolaylıkla kullanıcılarınıza sunabilirsiniz.

Veri Yönetimi (Data Management)

Vektör Döşeme Katmanları: Barındırılan vektör döşeme katmanlarınızı (vector tile layer) güncellemek için Replace Layer (Katmanı Değiştir) seçeneğini kullanabilirsiniz. Bu seçenek ile, tüm döşeme önbelleğini kolay bir şekilde güncelleyebilirsiniz. Barındırılan vektör döşeme katmanınızı kullanan haritalarınız ve uygulamalarınız, bu güncellemeden etkilenmeden kullanılmaya devam edecektir. Daha detaylı bilgi için Replace a hosted vector tile layer başlıklı dokümanı inceleyebilirsiniz.

Arcade: Arcade, ArcGIS platformunda kullanılmak üzere yazılmış, taşınabilir, hafif ve güvenli bir ifade dilidir. Diğer ifade dilleri gibi, matematiksel hesaplamalar yapabilir, metni değiştirebilir ve mantıksal ifadeleri değerlendirebilir. Ekim 2019 güncellemesiyle birlikte ArcGIS Online’da, GroupBy, DistanceGeodetic, FeatureSetByRelationship ve FeatureSetByPortalItem olmak üzere dört yeni Arcade işlevi kullanıma sunulmuştur.

Haritalama ve Görselleştirme

Harita Görüntüleyici: Harita görüntüleyici (Map Viewer) çevrimiçi haritalar oluşturmanın ve onlarla etkileşime geçmenin en kolay yoludur. Güncellemeyle birlikte yeni semboller içermektedir.

Harita Görüntüleyici Beta (Map Viewer): Harita görüntüleyicinin yeni bir sürümü geliştirilme aşamasında. Yeni nesil Harita Görüntüleyici, ArcGIS Online Ekim 2019 güncellemesinden hemen sonra beta olarak kullanıma sunuluyor.

Yeni Harita Görüntüleyici (Map Viewer) hakkında detaylı bilgi için “Map Viewer Beta: Coming Soon” başlıklı yazıyı inceleyebilirsiniz.

Sahne Görüntüleyici (Scene Viewer): 3 boyutlu veriler ile çalışmanızı sağlayan Sahne Görüntüleyici, Ekim 2019 güncellemesiyle beraber yeni yetenekler içermektedir.

Yeni güncellemeyle birlikte; nokta bulutu sahne katmanlarında açılır pencereleri (pop-up) görüntüleyebileceksiniz. Bu sayede, her bir noktayı seçerek, yükselti değeri veya sınıflandırma gibi özelliklerini inceleyebilirsiniz. Ek olarak, aydınlatma ve gölgelendirme yeteneklerindeki geliştirmelerle birlikte 3 boyutlu içeriğinizi daha net görüntüleyebilirsiniz.

  

Yeni bir aydınlatma ve gölgelendirme modeli sayesinde, 3D içeriğinize kontrast ve daha fazla belirginlik ekleme imkanına sahipsiniz. Ek olarak, binalar ve bitişik çokgenler için saydamlık oluşturma özelliği geliştirilmiştir. Sahne Görüntüleyici performansı arttırıldı. Örneğin, 3 boyutlu sahne katmanları artık iki kat daha hızlı yüklenmekte.

Mekansal Analizler (Spatial Analysis)

Mekansal analiz araçları, verilerdeki kalıpları (pattern) ve ilişkileri (relationship) ölçmenize ve sonuçları harita, tablo ve çizelge olarak görüntülemenize olanak sağlar. Mekansal analiz araçları vasıtasıyla mekan üzerindeki çeşitli soruların cevaplarına ulaşabilir ve görsel bir analizden fazlasını kullanarak önemli kararlar alabilirsiniz.

Create Drive-Time Areas: Sürüş Süresi Alanları Oluşturma aracı, belirli bir sürüş süresi, sürüş mesafesi, yürüme mesafesi ve daha fazlası dahilinde ulaşılabilecek alanlar oluşturur. Yollar veya yürüyüş yolları boyunca bir veya birçok noktadan ölçüm yapar. Ekim 2019 güncellemesiyle beraber 3 yeni parametre dahil edilmiştir.

Connect Origins to Destinations: Hareket süresi veya nokta çiftleri arasındaki mesafeyi ölçer. Araç; yürüyüş veya sürüş gibi bir seyahat moduna göre düz çizgi mesafelerini yada seyahat sürelerini hesaplayabilir. Ekim 2019 güncellemesi ile beraber yeni parametre ve yetenekler kazandırılmıştır.

Enrich Layer: Katmanı zenginleştir aracı; nokta, çizgi veya alan verisi konumlarınızla ilişkili kişi, yer ve işletmeler için demografik ve peyzaj verileri sunar. Katman zenginleştirme aracına getirilen geliştirmeyle; kullanıcıların farklı veri kümelerinden değişkenleri veya belirli ülkeler için mevcut tüm veri kümelerini seçmelerini sağlanmıştır. Seçilen ülke için birden fazla veri kümesi bulunduğunda, açılır seçenekler menüsü kullanılır.

Living Atlas

ArcGIS Living Atlas of the World, dünyanın dört bir yanından coğrafi bilgilerin toplandığı önemli bir koleksiyondur. Esri ve dünya çapındaki CBS kullanıcılarının katkılarıyla oluşturulan Living Atlas içerisinde, CBS çalışmalarınızı destekleyecek haritalar, uygulamalar ve veri katmanlarını bulabilirsiniz. Güncelleme ile birlikte Living Atlas’a da bazı yenilikler getirildi.

Living Atlas uygulamaları: Öne çıkan uygulamaların bir koleksiyonunu barındırır. Living Atlas’ı daha etkili kullanmak için bir dizi özellik içerir. Eklenen iki yeni uygulamayla birlikte tüm öne çıkan uygulamaları, Living Atlas web sitesinde inceleyebilirsiniz.

Sea Ice Aware: Okyanusun donmuş bölgeleri “deniz buzu” olarak kabul edilir ve bu bölgeler; çamurlu alanlar ile hemen hemen katı alanlardan, metre kalınlığındaki buz tabakalarına kadar değişebilir. 1970’lerin sonlarından bu yana, dünyadaki deniz buzunun kapsamını ve yoğunluğunu izlemek için uydular kullanılmıştır ve Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi (NSIDC) bu veriden bir deniz buzu kapsamı analizi yapmaktadır.

Sea Ice Aware uygulaması, Arktik (Kuzey kutup bölgesi) ve Antartik (Güney kutup bölgesi) alanlar için aylık ortalama deniz buzu kapsamının yıllar içerisindeki değişimini harita ve grafiklerle gösterir.

Hurricane Aware: Bir diğer yeni uygulama olan Hurricane Aware; Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tropik fırtınaların potansiyel etkileri hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Living Atlas’ta gösterilen veriler, Ulusal Hava Durumu Servisi’nin kasırga, yağış ve rüzgar tahminleri ve ABD’deki Nüfus Sayımı’ndan elde edilen Amerikan Topluluk Araştırması demografik verilerini içeren yetkili ABD kaynaklarıdır.

StoryMaps Yenilikleri

ArcGIS StoryMaps, hikayenizi haritalarla anlatma deneyiminizi arttırmak için yeni özellikler ile geliştirilmeye devam ediyor. Artık, hikayenizin bölümlerindeki içeriği sürükleyip bırakarak yeniden sıralayabilirsiniz. Bunun için, resimler, videolar, haritalar ve kartların üzerlerinde geldiğinizde görünen ikonu tutup sürükleyerek içeriği taşıyabilirsiniz.

Hikayenizi daha etkili anlatabilmeniz için ArcGIS StoryMaps’e Ridgeline ve Mesa isimli iki yeni tema eklendi. Hikayenizin konusu ortam ve çevre (environment) hakkındaysa Ridgeline temasını denemek isteyebilirsiniz. Mesa teması ise, literatürdeki tarihi haritalardan esinlenilerek oluşturulmuş bir temadır.

Bunlara ek olarak 5000$ ödüllü StoryMapper of the Year yarışması 15 Aralık’a kadar uzatılmıştır. Yılın StoryMapper’ı ünvanıyla birlikte büyük ödülü almak için, siz de oluşturduğunuz hikaye haritanızı gönderebilirsiniz. Kazananlar esri.com web sayfasında yayınlanacak ve Esri CEO’su Jack Dangermond tarafından duyurulacaktır. Yarışma hakkında detaylı bilgi ve diğer ödüller için yarışma sayfasını inceleyebilirsiniz.

Web AppBuilder Yenilikleri

Web AppBuilder for ArcGIS ile herhangi bir cihazda çalışabilen web uygulamalarını hiç kodlama yapmadan oluşturabilirsiniz. Kullanıma hazır araçlar (widget) galerisindeki hazır araçları kullanarak uygulamanızı oluşturabilir, ve özelleştirilebilir temalarla uygulamanızın görünümü düzenleyebilirsiniz. Ekim 2019 güncellemesiyle birlikte birden fazla widget geliştirildi.

Near Me widget’ı, belirli bir mesafe içinde arama yapılabilmesi için yapılandırma seçenekleri içerisinde bir geliştirme yapıldı.

Smart Editor, göreceli tarihleri destekleme ve önceden belirlenmiş bir değer tanımlamak için URL parametresinin kullanılması gibi bazı geliştirmelere sahiptir.

Web AppBuilder for ArcGIS yeniliklerini detaylı olarak incelemek için yardım sayfasını inceleyebilirsiniz.

Saha Uygulamalarındaki Yenilikler

Sahadaki faaliyetleriniz için özellikle tasarlanan ArcGIS saha uygulamaları; koordinasyonun geliştirilmesi ve sahadaki işgücü faaliyetlerinde operasyonel verimlilik elde etmek için konumun gücünü kullanmanıza yardımcı olur.

ArcGIS QuickCapture

ArcGIS QuickCapture, saha gözlemlerini toplamanın en hızlı yoludur. Bu uygulama ile sahadan hareket halindeki bir araçla bile veri toplayabilir, anket doldurabilir, hasar değerlendirmesi yapabilirsiniz. ArcGIS Platformuyla entegre çalışan ArcGIS QuickCapture ile sahadan toplanan veriler anlık olarak ofise gönderilir ve böylece karar verme sürecinde yeni verileri de kullanarak daha iyi kararlar alabilirsiniz.

ArcGIS QuickCapture, veri toplamayı kolaylaştırmak için bir dizi yenilikler içeriyor. Yapılandırılabilir çevrimdışı altlık haritalar grup sınırlandırmaları, veri girişi için daha iyi kullanıcı girdileri, sürekli modda nokta toplama ve daha birkaç yeni özellik güncellemeyle birlikte kullanıcılara sunulmuştur. ArcGIS QuickCapture ile birlikte gelen yeni özellikleri yenilikler sayfasından inceleyebilirsiniz.

Survey123 for ArcGIS

ArcGIS için Survey123, yalnızca üç kolay adımda anketleri oluşturmayı, paylaşmayı ve analiz etmeyi sağlayan basit ve sezgisel bir form merkezli veri toplama çözümüdür.

Survey123 for ArcGIS’in en son sürümü, hem web hem de saha uygulamalarında çokgen ve çizgi özellikleri için destek sunar. Artık mevcut çokgen katmanlarının üstüne anketler oluşturabilir ve özniteliklerini ve geometrilerini güncellemek için akıllı formlardan yararlanabilirsiniz.

Navigator for ArcGIS

Navigator for ArcGIS, Android ve iOS için sahadaki işgücünüze en uygun rotaları sunmanızı sağlayan profesyonel bir mobil navigasyon uygulamasıdır. Yüzlerce küresel haritayı kullanabilir veya kendi özel haritanızı ekleyebilirsiniz. Seyahat modlarını tanımlayabilir, kendi yol verilerinizle rota oluşturabilir ve varlıklarınızı arayabilirsiniz.

Navigator for ArcGIS’in yeni sürümü gelişmiş konum zekası sunar. Kullanıcılar artık Navigator uygulamasında doğrudan rota katmanlarını sürücülerle paylaşabilir, böylece internet bağlantısı mevcut olmasa bile, sürücüler rotalara cihazlarındaki yerel depolamadan erişeceklerinden dolayı güvenli ve hızlı bir şekilde rotalama yapabilmektedirler. Ayrıca, çok duraklı rotalar (Multi-stop routes) artık rotaları tamamen iptal etmeden duraklatılabilir.

ArcGIS Earth

ArcGIS Earth ile dünyanın herhangi bir yerini parmaklarınızın ucunda inceleyebilirsiniz. KML de dahil olmak üzere çeşitli 3B ve 2B harita veri formatları ile çalışabilirsiniz. Verileri görüntüleyin, yer işaretlerini çizin, mesafeleri ve alanları ölçün ve ek açıklamalar ekleyin. ArcGIS Earth’ün mobil sürümü; kullanıcılarınızın ArcGIS Online ya da ArcGIS Enterprise’da bulunan içeriğe, araçlara ve analizlere çevrimiçi veya çevrimdışı olarak her yerden erişmelerini sağlar.

ArcGIS Earh Mobile, veri eklemek için size 3 farklı yöntem sunar. Dilerseniz cihazınızdaki lokal verileri, dilerseniz ArcGIS Online ya da ArcGIS Enterprise içeriğinizdeki verileri dilerseniz de bir URL’den veri ekleyebilirsiniz. Ayrıca, Living Atlas’ta sağlanan zengin içeriğe de göz atabilirsiniz.

Haritalama ve analiz ihtiyaçlarınız için ArcGIS Online‘ı tek başına bir çözüm olarak kullanabilir veya ArcGIS Desktop, ArcGIS Enterprise‘ın yeteneklerini genişletmek, ArcGIS Web API’lerini ve SDK’larını kullanarak özel uygulamalar geliştirmek için kullanabilirsiniz. ArcGIS Online’a gelen tüm yenilikleri, detaylarıyla birlikte incelemek ve daha fazlasını öğrenmek isterseniz, yardım dokümanlarında bulunan yenilikler sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Henüz bir ArcGIS Online hesabınız yoksa ve bu yazıda bahsettiğimiz yenilikleri denemek isterseniz, hemen bir ArcGIS Online hesabı oluşturabilir ve ArcGIS Online’ın tüm özelliklerini 21 gün boyunca sınırsızca deneyebilirsiniz.

Esri Türkiye 2019 ©
Önceki Yazı
Esri Jupyter Notebook ile CSV Sözel Dosya Görüntüleme
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Server Security 2019 Update 2 yaması kullanıma sunuldu
Yazıyı görüntüle