Esri Jupyter Notebook ile CSV Sözel Dosya Görüntüleme

Günümüzde verinin format ve şekli yüzlerce formda bulunabilir. XML ve JSON gibi standartlara sahip, belirli kurallara göre içeriğinin oluşturulması gereken dosya formatları yanında, CSV gibi satırlarda bulunan verinin ayraçlar yardımıyla birbirinden ayrıştırılarak, içeriğinin ofis uygulamaları ile bile görüntülenebilen basit bir formattır.

Coğrafi veri içeren bir CSV dosyasını ArcGIS Desktop ile açıp görüntülemek hatta analizler için kullanmak çok kolay. Peki Esri Jupyter Notebook ile bir CSV dosyasını içeriğini bir harita üzerinde göstermenin de çok kolay olduğunu biliyor musunuz?

Örnek bir veri seti içeren bir CSV dosyası oluşturalım. Sütunları sırayla X ve Y olsun. Diğer ek nitelik bilgileri istediğiniz gibi belirleyebilirsiniz. Bu örnekte ben sadece “KAPINO” adında bir bilgi ekledim.

Bu CSV dosyasını Esri Jupyter Notebook açılış ekranında sağ tarafta bulunan “Upload” (Yükle) düğmesine basarak çalışma ortamınıza yükleyin.

Yükleme işlemi bittikten sonra bir çalışma sayfası oluşturalım. İlk hücremize kullanacağımız kütüphanelerimizi tanımlayalım. “pandas” kütüphanesini kullanacağız. Bu kütüphane sayesinde bir CSV dosyasının içeriğini hızlıca okunabilir ve manipüle edebilir.

“pandas” içerisinde “read_csv” fonksiyonuna parametre olarak vereceğimiz CSV dosya yolu ve içerisinde ayrıştırıcı olarak kullandığımız karakterin tanımlamasını yazalım. Ben “;” karakterini kullandım.

Sonra kullanacağımız harita kontrolümüzü “GIS” sınıfından türetip oluşturalım. “map” fonksiyonu kullanarak yeni bir harita bileşenini oluşturalım.

Oluşturduğumuz “gis” nesnesinde “content” yardımcı sınıfındaki “import_data” fonksiyonuna “pandas” kütüphanesi tarafından okunan CSV dosya karşılığını parametre olarak verdiğimizde verimizi artık bir katman olarak kullanabileceğiz.

Bu katmanıda haritamıza “add_layer” fonksiyonu kullanarak katman olarak ekleyeceğiz. Ve haritamızı görüntülediğimizde CSV dosyasının içerdiği X ve Y konumlarını harita üzerinde görüntüleyebileceğiz.

 

Daha fazla bilgi için Esri Türkiye Profesyonel Hizmetler ile iletişime geçebilirsiniz.

Esri Türkiye 2019

Önceki Yazı
WMS, WFS, WCS Servisleri ve Kullanımları
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Online Ekim 2019 Güncellemesi Yayınlandı
Yazıyı görüntüle