ArcGIS Pro 2.4 Scene Layer’daki Yenilikler

ArcGIS Scene Wiewer, ArcGIS Pro 2.4 versiyonu ile birlikte I3S 1.7 sürümüne yükseltildi. Scene Wiewer’da Performans ve ölçeklenebilirliğe iyileştirmeler ve çizim işlerinde yapılan testlerde 2 ile 4 kat performans artışı olduğu gözlemlendi. Nokta ve Bina katmanlarında I3S 1.7 sürümü desteği ArcGIS Pro 2.5 versiyonu ile gelecek.

3. parti veri sağlayıcıları ve ArcGIS  kullanıcıları için SLPK’yı doğrulayan yeni bir araç bulunmakta ve araç SLPK’nın I3S’e uyup uymadığı hakkında ayrıntılı bilgi vermektedir. Daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Geliştirilmiş Sahne Katmanı

ArcGIS Pro’da her ayrıntı seviyesinde (LOD) meydana gelen azalma miktarını düzenlemek için nokta katmanları sahnesi geliştirilmiştir. Daha önceden performansı arttırmak için nokta katmanları daha keskin olarak azaltılırdı bu sürümle birlikte gelen geliştirmelerle artık LOD’larda daha fazla detay gösterilecek.

ArcGIS Pro 2.3 ile oluşturulan nokta sahne katmanı

ArcGIS Pro 2.4 ile oluşturulan nokta sahne katmanı

Varsayılan Dikey Koordinat Sistemi

Bir sahne katmanı paketi oluştururken, yeni varsayılan dikey koordinat sistemi EGM96’dır. Bu, yerçekimine dayalı bir dikey koordinat sistemidir. WGS84 / EGM96, ArcGIS Pro ve Scene Viewer’da desteklenmektedir. Dikey koordinat sistemleri, yükseklik veya derinlik değerlerini tanımlamak ve uygun Z birim dönüşümleri sağlamak için kullanılır.

ArcGIS Pro SDK

ArcGIS Pro SDK’daki sahne katmaları 2.4 için geliştirilmiştir. yeni olarak bina sahnesi filtreleri, filtre bloklarına erişim ile birlikte sorgulama ve semboloji düzenleme erişimini sağlar. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Yükseklik Yüzeyleri

Artık tek seferde birden fazla kaynaktan yükseklik yüzeyi oluşturabilirsiniz. İçerik bölmesindeki yükseklik yüzeylerine sağ tıklayın ve Kaynaklardan Yüzeyler Oluştur’u seçin. Oradan Ctrl veya Shift tuşunu kullanarak bir veya daha fazla kaynak seçebilirsiniz.

Göz kubbesi aydınlatması(eye-dome Lighting)

Göz kubbesi aydınlatması, LAS veri kümeleri ve sahne katmanları görüntülenirken derinlik ve kontur algısını geliştiren bir gölgelendirme tekniğidir. Bu seçeneği görünüm sekmesinde bulabilirsiniz.

Göz kubbesi aydınlatması devre dışı bırakılmış

Göz kubbesi aydınlatması devrede

Mobil sahne paketlerinde artık bir sona erme ayarı bulunuyor. Bu, yayıncının mobil sahne paketinde son kullanma tarihi belirlemesini sağlar. Mobil sahne paketini bir ArcGIS Runtime uygulamasında açan kullanıcıların son kullanma tarihinden sonra paketi açmasına izin verilebilir ya da paketi açmaları önlenebilir. Daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Arcpy Geliştirmeleri Kullanıcıların genel veya yerel bir sahnedeki sahne katmanlarına erişmelerini sağlamak için arcpy katman sınıfına yeni bir isSceneLayer özelliği eklendi. Kod örnekleri ve ek bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Daha fazlası için:

https://pro.arcgis.com/en/pro-app/arcpy/mapping/layer-class.htm

https://pro.arcgis.com/en/pro-app/help/mapping/layer-properties/3d-effects.htm#ESRI_SECTION1_03F1854009444F9AA28F4A7743894642

https://github.com/Esri/i3s-spec

https://github.com/esri/arcgis-pro-sdk/wiki/ProConcepts-Scene-Layers

 

Esri Türkiye, 2019

Önceki Yazı
ArcGIS Online Altlık Haritalarının ArcGIS Desktop Üzerinde Açılmama Sorununun Giderilmesi
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Esri Teknik Sertifikaları ve Önemi
Yazıyı görüntüle