ArcGIS Pro ile Stereo Haritalama Çalışmalarınızı Gerçekleştirin!

Stereo görüntü, üç boyutlu model üretmek için farklı açılardan elde edilen ve örtüşen bir görüntü biçimidir. Bu görüntüleme tekniği 19.yy’ da ortaya çıkmış ve sonrasında I. ve II. Dünya Savaşları esnasında hava fotoğraflarından görülen topoğrafya ve yer şekillerini tanımlamak, aynı zamanda doğru şekilde ölçüm yapabilmek için geliştirilmiştir. Stereo tekniği binalar, altyapı, orman alanları, topoğrafya, eğimler, yer şekilleri ve başka birçok amaca hizmet eden uygulama süreçlerinde kullanılabilen bir tekniktir. Bu teknikle çalışmanın gerektirdiği hassasiyete göre görüntü yakın veya uzak mesafeli stereo fotogrametri teknikleriyle gerçekleştirilebilir.

Günümüzde yüksek çözünürlüklü multispektral görüntülerin, dijital yükseklik modellerinin ve GPS verilerinin varlığıyla ortorektifikasyon işlemi görmüş bir görüntü kullanılarak yeryüzüne ait farklı niteliklerde katmanlar oluşturulmaktadır. Uzaktan algılama ve görüntü işleme teknikleri, verinizi fotogrametrik doğrulukta tanımlamak ve sınıflandırmak için kullanılabilir. Stereo çalışmalarının bilgisayar algısı ve işlemleriyle otomatik olarak yürütülmesindense, insan eli ile gerçekleştirilmesi daha hassas ve kontrollü çalışmayı sağlayacaktır. Bu duruma örnek olarak, bitki örtüsü sebebiyle algılanamayan binaların, yolların ve diğer zemin özelliklerinin keşfedilmesi verilebilir.

Stereo Haritalama ArcGIS Pro Arayüzü

ESRI ArcGIS Pro 2.1 sürümüyle üç boyutlu çalışma süreçlerini oldukça ileri taşıdığı gibi, stereo haritalama tekniğiyle de ArcGIS Pro içerisinde üç boyutlu çizimler oluşturmak ve düzenlemek oldukça kolaydır. Bu teknikle üç boyutlu çalışmalarınız için veri toplayabilir, aynı zamanda bu verileri ArcGIS Pro’da hem iki boyutta hem üç boyutta eş zamanlı olarak görüntüleyebilirsiniz.

ArcGIS Pro ile Stereo Haritalama Çalışmalarının Avantajları Nelerdir?

ArcGIS Pro içerisinde Stereo haritalama çalışmalarınızı Image Analyst bileşeni ile birlikte gerçekleştirebilirsiniz. ArcGIS Pro ile Stereo haritalamanın bazı avantajlarını aşağıda sizler için listeyebiliriz :

  • Farklı bir fotogrametrik pakete ve veri dönüştürme özelliğine gerek duymadan entegre bir iş akışı sağlar.
  • Çok çeşitli veri formatlarını desteklediği gibi hava fotoğrafı, uydu fotoğrafı ve drone aracılığıyla elde ettiğiniz görüntüleri de destekler.
  • Görüntü toplama ve stereo modellerini yönetmek için gelişmiş bir ortam sağlar.
  • Stereo modelleri ister kendiniz filtreleyebilir veya ArcGIS Pro tarafından otomatik olarak en iyi şekilde algılanan modeli kullanabilirsiniz.
  • Monitördeki görüntüyü üç boyutlu görmenizi sağlayan shutter glasses veya anaglif gözlüklerle çalışmanıza imkanı tanır.
  • Üç boyutlu detay verilerin üretilmesi sırasında bir yandan da birden çok işlemin parallel olarak çalışmasını sağlar.
  • Ekran kartınızdan (GPU) güç alarak daha hızlı stereo görüntü oluşturma,
  • Detay şablonları, çok kullanıcılı düzenleme, versiyonlama ve daha fazlası için gelişmiş düzenleme yeteneği,
  • Topolojiniz ve veri yapınız korunurken stereo detaylarınızı doğrudan CBS veri tabanınıza toplar.
  • Oluşturacağınız üç boyutlu detaylar için amacınıza uygun sembolleri barındırır.
  • Sabit imleç modu ile yüzey takibi ve stereo görüntü üzerinde gezinirken detay çizimine olanak sağlar.
  • Stereo görüntüden ürettiğiniz detayları sahne görünümünde anlık olarak görüntüleyebilirsiniz.

Geçmişte stereo görüntü toplama işlemleri için çok fazla emek ve maliyet gerektirirken, artık gelişen teknolojiyle birlikte bu süreç oldukça kolay ve erişilebilir hale gelmiştir. Görüntü toplama işleminin kolaylaşması, toplanan görüntülerin işlenmesi veya bu görüntülerden veri elde edilmesi çalışmalarını da etkilemiştir. Bu noktada ESRI, ArcGIS Pro yazılımıyla stereo haritalama yeteneklerini bu ilerleyen teknolojiyle uyumlu hale getirmiştir. ArcGIS Pro ile birlikte stereo görüntüler üzerinde çalışmayı, yorumlamayı, veri üretme ve düzenleme işlemlerini basit ve kolay kullanılabilir bir şekilde siz değerli kullanıcılarımıza sunmaktadır. Stereo görüntüleri üzerinden oluşturduğunuz verileri hızlı bir şekilde kullanarak, projelerinizi üç boyutlu olarak ArcGIS platformu içerisinde diğer kişilerle kolaylıkla paylaşabilirsiniz.

Stereo haritalamada ESRI ürünleri kabiliyetleri ile ilgili daha fazla bilgi için bizleri takip edebilirsiniz…

Bu çalışmayı birlikte yürüttüğüm Eğitim Uzmanı arkadaşım Bekir Yüzer’e teşekkürlerimi sunarım…

Yararlanılan Kaynaklar :

  • https://pro.arcgis.com/en/pro-app/help/analysis/image-analyst/introduction-to-stereo-mapping.htm
  • https://www.esri.com/arcgis-blog/products/arcgis-enterprise/3d-gis/whats-in-the-january-2018-arcgis-release/
  • https://www.esri.com/arcgis-blog/products/arcgis-pro/3d-gis/check-out-the-arcgis-image-analyst-extension-for-arcgis-pro/

 

Önceki Yazı
Video Oyunlarında CityEngine
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Data Store Nedir?
Yazıyı görüntüle