ArcGIS Pro’nun Data Engineering Görünümü ile Tanışın

Verilerle çalışmak ilgi çekicidir. ArcGIS Pro ile oluşturduğunuz haritalarda çok çeşitli analizler gerçekleştirebilirsiniz. Elinizdeki verileri inceleyebilir, ilgilendiğiniz herhangi bir mekansal konu hakkında çıkarımlarda bulunabilir ve yeni bilgiler keşfedebilirsiniz.

Ancak anlamlı sonuçlara ulaşmak diğer bir deyişle etkili bir mekansal analiz gerçekleştirmek için öncelikle verilerinizi düzenlemeniz gerekir. Bu nedenle genellikle harita oluşturma iş akışı önemli veri hazırlama ve ayıklama çalışmalarıyla başlar. Eğer farklı kaynaklardan elde ettiğiniz veri kümeleriyle çalışacaksanız bu süreç sizin için çok zaman alıcı ve can sıkıcı hale gelebilir.

ArcGIS Pro’nun 2.8 sürümüyle birlikte gelen yeni Data Engineering görünümü sayesinde veri hazırlama sürecinizi hızlandırabilir ve daha sezgisel hale getirebilirsiniz. Data Engineering görünümünde verileri tanıma, temizleme ve hazırlama konusunda ihtiyacınız olan tüm işlevler yeni özelliklerle bir araya getirilmiştir. Data Engineering görünümüne lisans seviyesi farketmeksizin tüm ArcGIS Pro kullanıcıları erişebilmektedir ve görünüm tüm detay katmanları ve bağımsız tablolarla çalışmaya uygundur.

ArcGIS Pro Data Engineering Görünümü

ArcGIS Pro’da Data Engineering görünümünü kullanarak, verilerinizi hızlıca inceleyebilir, görselleştirebilir, istediğiniz standardı sağlayacak şekilde temizleyebilir ve analize hazır hale getirebilirsiniz. Çoğu CBS iş akışı için ortak başlangıç adımı olan bu süreci arayüzde fazla vakit harcamadan gerçekleştirebilirsiniz.

Data Engineering görünümünü kullanarak;

  • Elinizdeki öznitelik alanlarını türlere göre listeleyebilir, envanterinizdeki her bir bilgiyi grafiklere dönüştürebilir ve böylece verilerinizdeki örüntüleri keşfederek hızlıca gözden geçirebilirsiniz.
  • Verilerinizin değerlerini ve dağılımını aynı pencerede görüntüleyebilir, görselleştirme için tüm istatistikleri değerlendirebilirsiniz.
  • Coğrafi işlem araçlarını kullanarak çalışmanıza ekleyeceğiniz yeni veri kümelerini dilerseniz oluşturabilir, düzenleyebilir ve mevcut çalışmalarınıza entegre edebilirsiniz.

 

Görselde, San Francisco’da uygun fiyatlı konutlarla ilgili bir çalışma için veri hazırlığı aşaması Data Engineering görünümünde gerçekleştirilmiştir.

Bu yazıda İzmir’deki yol verileriyle (Kaynak: Open Street Map) küçük bir örnek hazırladım. Hep birlikte Data Engineering görünümünün temel yeteneklerine göz atacağız.

İlk olarak yol verilerini ArcGIS Pro’da bir haritaya ekliyoruz ve görünüme erişmek için Contents bölmesinden ilgili katmanı seçip sağ tıklayarak açılan menüden Data Engineering seçimini yapıyoruz.

Data Engineering görünümünü ilk açtığınızda, ilgili katmanınızın öznitelik tablosundaki alanların bir listesinin bulunduğu bir bölme açılacaktır.

Öznitelik Alanlarını Keşfetme

Bu bölmede kaynak verideki öznitelik alanlarında tutulan veriler türlerine göre çeşitli sembollerle ifade edilmektedir. Dilerseniz her bir alandaki bilgileri imlecinizi kullanarak hızlıca inceleyebilirsiniz.

İstatistikleri Görüntüleme

Data Engineering görünümüne soldaki alanları (Fields) sürükleyerek öznitelik tablonuzdaki kayıtların istatistiklerini hesaplayabilirsiniz. Böylece tüm veri kümesi içerisinde değerlerin nasıl değiştiğini, alanlardaki benzersiz değerlerin sayısını, boş bırakılan hücrelerin sayısını, sayısal değerlere sahip olan alanlardaki aykırı değerleri hızlıca görüntüleyebilirsiniz.

Özet Grafikler Oluşturma

Data Engineering görünümünde verileri incelerken ihtiyaç duyabileceğiniz araçlara hızlıca erişebilirsiniz. Örneğin, bir öznitelik bilgisine göre grafik oluşturmak istiyorsanız ilgili alana yönelip Create Chart kısayol butonunu kullanabilirsiniz. Ekrandaki örnekte yol kademelerinin dağılımını görüntülemek için tür bilgisini kullandım.

Veri Hazırlığı için Araçları Kullanma

Data Engineering görünümünü açtığınızda, şerit menüdeki gruplar ve araçlarınızda bu aşamada ihtiyaç duyabileceğiniz şekilde güncellenir. Açılan Data Engineering sekmesinde analize başlamadan önce veriler üzerinde gerekli yönetim işlemlerini tamamlayabilmeniz çeşitli araçlar sunulmaktadır.

Data Engineering sekmesindeki Tools grubunda verileri temizleme, gerekli bilgileri ekleme veya hesaplama, tablo ilişkileri oluşturma veya öznitelik alanlarınızda düzenlemeler yapmak gibi birçok işlemi gerçekleştirebileceğiniz coğrafi işlem araçları bulunmaktadır.

Örneğin, elinizdeki veri kümesinin mekansal referans bilgisini değiştirmeniz gerekiyor. Tools grubundaki Clean alanından hızlıca Project aracına erişebilir ve koordinat sistemini değiştirebilirsiniz.

Bir proje kapsamında yolların zemin türlerine göre bir harita oluşturmamız gerektiğini varsayalım. Elimizdeki verileri incelediğimizde bu bilginin ayrı bir tabloda iletildiğini fark ediyoruz. Zemin türleri bilgisini dahil edebilmek için Data Engineering görünümünde Integrate alanındaki Join Field aracını kullanabilirsiniz. Böylece bir birleştirme işlemi gerçekleştirerek hızlıca haritadaki sembolojiyi güncelleyebilirsiniz.

Şimdi Sıra Sizde

Kısa bir örnek üzerinden görünümün işlevselliği hakkında bilgi edindiniz. Oluşturduğunuz alanların bir analizde nasıl kullanılabileceğini anlamak için bir iş akışını tamamlamak isterseniz, örnek uygulamaya da göz atabilirsiniz ya da kendi çalışmalarınızda kullanabilirsiniz. Data Engineering görünümünü deneme sırası sizde.

Kaynaklar

Yollar | Open Street Map

Esri Blog | Introducing Data Engineering in ArcGIS Pro

Esri Türkiye, Eylül 2022

Önceki Yazı
CBS ve BIM Entegrasyonunun Faydaları
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Sahnelere Çevredeki Bilgileri Eklemek için Living Atlas 3D OpenStreetMap Katmanlarını Kullanma
Yazıyı görüntüle