Esri Land Cover Map: 3 Adımda Arazi Örtüsü Haritası Oluşturma

Esri 2020 Land Cover Map’i duydunuz mu ? Makine öğrenimi iş akışıyla geliştirilmiş bu harita servisi,10-metre çözünürlüğüyle şimdiye kadar üretilmiş en ayrıntılı ve güncel küresel arazi örtüsü haritası olma özelliğine sahip! ArcGIS Living Atlas of the World üzerinden herkese açık ve ücretsiz bir şekilde sunulan Esri 2020 Land Cover hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için önceki blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Gelin şimdi hep birlikte Esri 2020 Land Cover Map ile 3 adımda kolayca etkileyici görselliğe sahip arazi örtüsü haritaları oluşturalım. Ben aşağıdaki çalışmada ArcGIS Pro’nun görsel efektlerinden faydalandım fakat sizler dilerseniz ArcGIS Online Map Viewer (Harita Görüntüleyici) uygulamasının karışım stillerini kullanarak ta benzer bir çalışma gerçekleştirebilirsiniz.

Katmanlarla Çalışırken Görsel Efektlerin Kullanımı

Katmanlar çizim sıralamasına göre ekrana yansıtıldığı için, alttaki katman detaylarının bazıları veya tamamı üstündeki katmanın kapsamı veya içeriğine göre gizlenebilmektedir. Haritalarda katmanların birlikte ilişkili olarak görüntülemesi, haritada verilmek istenen mesajın net bir şekilde hedef kitleye iletilmesi açısından önemlidir. Harita katmanlarının saydamlığını değiştirmek veya karışım stilleri uygulamak size verilerinizin görünümü üzerinde ek kontroller yapabilmenizi sağlar.

Öncelikle Esri 2020 Land Cover Dowloader sayfasına giderek ilgilendiğim alana ait harita sahnesini veya paftasını indirerek başlıyorum.

Adım 1

İndirdiğim dosyayı ArcGIS Pro’da bir proje oluşturarak haritama ekledim ve çalışma alanıma göre kapsamımı ayarladım. Şimdi ilk aşamada görselliğini arttırmak amacıyla önce altlık harita servisini değiştiriyorum. Ardından arazi örtüsü katmanımı seçerek bir karışım stili ayarlıyorum. Böylece altlık harita servisiyle arazi örtüsü katmanımı harmanlayarak yeni bir görünüm elde ediyorum.

Adım 2

Harita detaylarım çok daha iyi görünüyor fakat haritam biraz fazla doygun bir renkte ve sınıflar ilk haline göre biraz daha az ayrıntılı görünüyor. Bu nedenle ArcGIS Living Atlas üzerinden paylaşılan ve görünümü dengelemek için sıkça kullanılan Blank Black Vector Basemap döşeme katmanını altlık harita katmanımın üzerine ekliyorum. Hemen ardından bu katmana bir karıştırma stili uygulayarak görünümü zenginleştiriyorum.

Adım 3

Artık haritam başlangıçtaki haline göre çok daha farklı görünüyor. Son olarak alanımı çevreleyen denizleri karartarak okuyucuların çalışmama odaklanmasını sağlayacağım. Bunun için Human Geography Dark Detail isimli döşeme katmanını ekliyorum. Böylece eklediğim son katmanın bir maske işlevi görmesini sağlıyorum.

Ve özgün arazi örtüsü haritam hazır! Alttaki referans katmanlarıyla birlikte sınıflandırmaları okumak artık çok daha kolay bir hale geldi. Artık hedef kitleyle çalışmamı paylaşarak bu bölgedeki arazi örtüsü sınıflandırması hakkında bilgi edinmelerini sağlayabilirim.

Şimdi Sıra Sizde!

Sizde Esri 2020 Land Cover Map ile hızlıca çalışma alanınız için yüksek çözünürlüklü, görselliği arttırılmış arazi örtüsü haritaları oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Esri Türkiye, 2021

Kaynaklar:

Esri 2020 Land Cover Dowloader

Esri Blog – Land Cover Map Makeover in 3 Easy Steps

 

Önceki Yazı
ArcGIS StoryMaps Yenilikleri (Aralık 2021)
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Experience Builder’da 2B ve 3B Haritaları Senkronize Etme
Yazıyı görüntüle