ArcGIS StoryMaps Yenilikleri (Mart 2021)

Bu ay, ArcGIS StoryMaps’teki en popüler özelliklerden yani bloklardan bazılarını, hikaye anlatımınızı güçlendirmek için ek yetenekler ve özelliklerle geliştiriyoruz.

  • Video oynatma seçenekleri
  • Sidecar’da (İkili görünüm’de) kaydırma
  • Yeni yerleştirme seçenekleri
  • Ve daha fazlası…

Video oynatma seçenekleri

Sidecar (ikili görünüm) ve map tour (harita turu) şimdi medya panellerine yüklenen videolar için yeni oynatma seçenekleri sunuyor. Bu seçenekler çoktan satır içi videolarda mevcut olanlarla aynıdır; oynatmak için tıkla, kontrolsüz otomatik oynatma, kontrollü otomatik oynatma. Kontrollü otomatik oynatmada videonun sonsuz döngüye girip girmeyeceğini seçebilirsiniz.

Hareketli panel düzeninde ikili görünüm bloklarındaki medya panel videoları ekranı kapladıkları için ve arka planda oynatıldıkları için her zaman kontrolsüz otomatik oynatma olarak ayarlıdır.

Daha fazla bilgi için What’s new in ArcGIS StoryMaps (September 2020) dokümanının Videolar için otomatik oynatma seçenekleri kısmını inceleyebilirsiniz.

Sidecar’da (İkili görünüm’de) kaydırma

Kaydırma bloğu, hikayelerde interaktif karşılaştırmalar sağlamanın popüler bir yolu olduğunu kanıtlamış durumda. Şimdi, hikaye okuyucularınıza ikili görünüm bağlamında aynı deneyimi yaşatmak için kaydırma bloğu ekleyebilirsiniz.

Ana hikaye anlatısında kaydırma kullanırken olduğu gibi, iki görüntüyü ya da haritayı karşılaştırmak için ikili görünüm kullanabilirsiniz. Bu özellik sabit ya da hareketli panel düzenlerinin ikisi için de kullanılabilir. Hareketli panel düzenine kaydırma aracı (Swipe) eklerseniz, kaydırma aracı kullanıldığında eklenen medyanın tam bir şekilde görüntülenebilmesi için anlatı panelinin soluklaştığını fark edeceksiniz.

Kaydırma kullandığınız sırada ekrandaki anlatı için de ayrılmış bir alanınız olduğu için ikili görünüm kullanmak yararlı bir hikaye anlatım tekniğidir. Kaydırma ile ilgili söyleyecek çok şeyiniz varsa slaydı çoğaltarak anlatınızı birkaç slaydı içerecek şekilde ayarlayabilirsiniz.

Daha fazla bilgi ve hikayelerinizde kaydırma ile kıyaslamanın nasıl kullanıldığına dair birçok örnek için Swipe right for a powerful storytelling tool dokümanını ve güncellenmiş kaydırma öğreticisi‘ni inceleyebilirsiniz.

 

Yeni yerleştirme seçenekleri

Yerleştirme, webdeki başka bir yerden içerikleri bir hikaye içerisine dahil etmenin güçlü bir yoludur. Çok fazla türde web içeriği olduğu için yerleştirmeler esnektir ve içeriği görüntüleme ve içeriğe bağlantı için çok çeşitli yollar sunar. Bu ay, yerleştirmeler ile etkileşim sırasında okuyucuların deneyimlerini özelleştirmenize olanak sunan yeni seçenekler eklendi. Bu seçenek hikaye, dizüstü bilgisayar, masaüstü bilgisayar ya da yatay yönlendirmeye sahip tabletlerde görüntülendiğinde uygulanır.

İlk seçenek, canlı yerleştirmelerin üzerine gelindiğinde beliren etkileşim için tıkla panelini kaldırır. Bu deneyim, okuyucuların yanlışlıkla kaydırılabilir/yakınlaştırılabilir bir yerleştirme ile etkileşimde bulunmasını önlemek için tasarlanmıştır. Ancak, yerleştirme kaydırılabilir/yakınlaştırılabilir değilse, bu panel istenmeyen veya gereksiz olabilir.

Bu seçeneğin işaretinin kaldırılması, yalnızca kaydırılabilir alanı veya canlı haritaları olmayan içerik için önerilir. Etkileşimli grafikler, canlı bilgi grafikleri veya gösterge panelleri (yakınlaştırılabilir haritalar veya kaydırılabilir alanlar olmayan) bu yeni seçenekten yararlanabilecek içerik örnekleridir. Eğer Esri Topluluğu’nda ArcGIS StoryMaps bloğunu takip ediyorsanız bu seçeneğin daha önceden iframe parametresi ile mümkün olduğunu biliyor olabilirsiniz. Şimdi ise hikaye oluşturucuda kullanımı çok daha kolay bir kutucuk ile mümkün.

İkinci seçenek, yeni sekmede aç butonunu kaldırma yeteneği sunar. Bu buton bazen yerleştirilmiş içeriğin üst köşesinde bulunan buton ya da menü ile çatışabilir. Eğer gerekliyse, kaldırma yeteneğine artık sahipsiniz. Bu seçenek, bir yerleştirmeyi genişletmenin bir amacı veya değeri olmadığında da kullanılabilir. Survey123 formları, interaktif grafikler ve bilgi grafikleri genellikle yeni sekmede açılmaya gerek duyulmayan yerleştirme örnekleridir.

Bu iki ayar yazarlara, yerleştirilen belirli içeriğe dayalı olarak okuyuculara doğru deneyimi sağlama konusunda daha fazla esneklik sağlar. Daha önce mevcut olan yerleştirme görüntüleme seçenekleri, yerleştirme işleminizin telefon ve tablet gibi daha dar ekranlı cihazlarda dikey yönde nasıl göründüğünü etkiledikleri için artık Küçük ekranlar bölümünde gruplandırılmıştır.

Hikayelerinizi yerleştirilmiş içerik ile zenginleştirin adlı doküman sayesinde hikayelerinizde yerleştirmeleri kullanma ile ilgili daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Ve daha fazlası…

  • Bir detay servisi kullanılarak oluşturulan harita turları için, her bir konum için beş farklı görüntü ekine kadar gösterebilirsiniz.
  • Ekspress haritalar ve harita turlarında kullanılan özel yapılmış altlık haritalar yayınlama sırasındaki paylaşma sorunları kontrol edilmiştir.
  • Onaylanan temalar grubu silinirse bir hata gösteren kuruluş ayarları sayfasıyla ilgili ve bir temada değişiklikler yayınlandıysa onaylanan tema grubundan kaldırılan bir temayla ilgili olanlar da dahil olmak üzere çeşitli hatalar düzeltilmiştir.
  • Bir süredir devam eden bir yazılım hatası olan Google Chrome’daki bazı harita turu düzenlerindeki portre görüntülerinin esnemesine neden olan bug tespit edilmiştir. Eğer böyle bir sorunla karşılaşırsanız düzeltmek için Chrome 89’a yükseltmeniz gerekmektedir.

Esri Türkiye, 2021

Önceki Yazı
ArcGIS Insights 2020.3 Sürümü ile Daha Fazla Yenilik
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Excalibur Mayıs Güncellemesinde Bizi Neler Bekliyor
Yazıyı görüntüle