ArcGIS Survey123’te Eklentileri (Attachment) Dosya Olarak Saklama

ArcGIS Survey123’te Eklentileri (Attachment) Dosya Olarak Saklama

ArcGIS Survey123 ürünü ile anketler oluşturulabilmektedir. Bu anketler içerisinde kullanıcılardan medya dosyalarının eklenmesini de sağlayabilirsiniz. Bu medya dosyaları resim, ses veya normal bir dosya tiplerinde olabilmektedir.

ArcGIS Survey123 web sayfasında akıllı form sayesinde tasarımını yaptığınız anket formlarında resim ve dosya eklemek için ilgili bileşenleri kullanabilir ve miktarlarını da belirtebilirsiniz.

ArcGIS Survey123 kullanımı ile ilgili blog yazısına linkten ulaşabilirsiniz.

Akıllı form kullanmanız durumunda anketi yayınladığınız zaman ArcGIS Survey123 sizin için otomatik olarak formdaki bileşenlere göre feature katmanları (yayınlanmış/hosted) oluşturur. Bu katmanları ArcGIS Portal içerisinde anket adı ile oluşturulmuş bir dizin içerisinde bulabilirsiniz.

ArcGIS Survery123 Connect masaüstü yazılımı kullanarak ise excel yardımıyla daha nicel daha özel anketler oluşturmanıza imkan sağlamaktadır. ArcGIS Survery123 Connect yazılımı yeteneklerinin bir diğeri ise ArcGIS Portal içerisinde var olan bir feature katmanını kullanarak, bu katman içerisindeki özniteliklere göre formlar oluşturmanızı sağlar. Bu feature katmanı ArcGIS DataStore veya kurumsal veri tabanınızda bulunabilir. Linkten, mevcut bir katman kullanılarak Survey123 Connect’te nasıl anket oluşturulduğunu öğrenebilirsiniz.

Problem

Eğer veri tabanındaki katmanı kullanan bir anket oluşturursak ve bu anketten medya dosyası eklenmesini de istersek, tüm eklenen medya dosyaları, veri tabanında saklamak durumunda kalınacaktır. Eğer bu anketin kullanım yoğunluğu yüksek ise veri tabanında ciddi boyut artışları oluşacaktır. Mesela elektrik sektöründe bir firmada çalışıyorsunuz ve elektrik direkleriyle ilgili saha personelinizden resimler çekmesini istediniz. Her çalışan personeliniz her bir direkt ile ilgili 3’er fotoğraf çekse, her fotoğrafın boyutu 1MB olsa ve toplamda da 100 elektrik direği bulunsa, veri tabanında sadece bir personel işi için 300 MB boyut harcanmış olacak. Eğer donanım kaynaklarınız kısıtlı ise belirli bir süre sonra ciddi performans ve donanım sorunları yaşanacaktır.

Başka bir örnek problem, halka açık bir anket içerisinde gönderilen dosyaların direkt olarak görüntülenmesini istemediğiniz bir iş akışınız olsun. Kullanıcının yüklediği dosyaları bir onay mekanizması sonrası halkın görüntülenmesini istiyorsunuz. Hazırladığımız çözüm ile dosyalar direkt olarak katman içerisinde olmayıp, sunucuda dosya olarak tutulduğundan, siz dosyaya onay verdikten sonra katman içerisinde görüntülenmesini sağlayabilirsiniz.

Çözüm

Esri Türkiye Profesyonel Hizmetler olarak hem ArcGIS Enterprise hem de ArcGIS Online üzerinde başarılı şekilde çalışan bir çözüm üretmiş bulunmaktayız.

Bu çözüm sayesinde ArcGIS Survey123 üzerinden gönderilen medya dosyaları, istediğiniz bir sunucu makinesi üzerinde dosya olarak saklanmaktadır. Veri tabanında veya DataStore’da dosyalar ‘attachment’ olarak tutulmamaktadır. Bu sayede dosyaların saklanması dosya sunucusu üzerinde olmaktadır.

Medya dosyalarının, sunucuda dosya olarak tutulması, sizin bu dosyaları ArcGIS Pro veya bir web map içerisinden görüntülenmesine engel olmayacaktır.

ArcGIS Survey123 içerisinden eklenen medya dosyaları otomatik olarak, hiçbir müdahale edilmeksizin istenilen dosya sunucusundaki belirlemiş olduğunuz bir dizin içerisine gönderilir. Bu işlem sonrasında Survey123 içerisindeki medya bilgisi silinerek, veri tabanın daha az kullanılması sağlanmış olunur.

Anket cevapları gönderimi yapıldığında ArcGIS Portal’da bir web map içerisinde kullanımı da sağlanmıştır. Medya dosyalarınız bir sunucuda bulunmasına karşın, web map içerisinde görüntülenebilmektedir. Aşağıdaki örnekte ilk gösterimi yapılan kayıta ait medya dosyası veri tabanında tutulduğundan ‘attachment’ bilgisi görülmektedir. Ama dosya sunucusuna aktardığımız kayıtlarda ise ‘attachment’ bilgisi bulunmamaktadır yani medya dosyaları veri tabanında değildir.

Hizmetimiz hakkında daha detaylı bilgi için Esri Türkiye Profesyonel Hizmetler birimi ile irtibata geçiniz.

Esri Türkiye 2021

Önceki Yazı
Görüntü analizi için ArcGIS Pro, ArcGIS Enterprise veya ArcGIS Online’dan hangisini kullanmalısınız?
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS GeoBIM ile Tanışın
Yazıyı görüntüle