Görüntü analizi için ArcGIS Pro, ArcGIS Enterprise veya ArcGIS Online’dan hangisini kullanmalısınız?

ArcGIS Pro, ArcGIS Enterprise veya ArcGIS Online’da görüntü analizi yapabilirsiniz ve farklı senaryolar için kullanabilirsiniz; hangisinin size uygun olduğu, iş akışınıza bağlıdır.

ArcGIS, uzun süredir bir dizi görüntü analizi ve işleme yetenekleri sunmaktadır. Derin öğrenme, çok boyutlu analiz ve değişiklik algılama gibi yeteneklerin kullanıma sunulmasıyla birlikte, bu araç seti içeriği daha da büyüyor. Bu geniş araç koleksiyonu, ham görüntüleri mekansal bilgi ürünlerine dönüştürmeye yardımcı olur ve afet sonrası hasar gören binaların belirlenmesinden mahsul veriminin tahmin edilmesine kadar çeşitli sorunların çözülmesine yardımcı olabilir. Dağıtımınıza bağlı olarak, bu işleme özelliklerine erişmek için ek bileşenlere ihtiyacınız olacaktır.

  ArcGIS Pro   ArcGIS Image Analyst, ArcGIS Spatial Analyst
  ArcGIS Enterprise   ArcGIS Image Server
  ArcGIS Online   ArcGIS Image for ArcGIS Online

Bu güçlü araçlar ArcGIS sisteminde mevcuttur. Analizinizi gerçekleştirmede önemli nokta; ArcGIS Pro’yu ve ArcGIS Enterprise’ı veya ArcGIS Online’ı ne zaman kullanacağınıza karar verme kısmıdır.

ArcGIS Pro’yu ne zaman kullanmalısınız?

  • Masaüstü çözümün yeteneklerinden yararlanmak istiyorsanız;
    ArcGIS Pro, 1400’den fazla coğrafi işleme aracına ve 150 raster fonksiyonuna, ayrıca gelişmiş analizler gerçekleştirmek ve daha fazla bilgi elde etmek için bir dizi etkileşimli araca erişmenizi sağlayan kapsamlı bir CBS ve Görüntü çalışma alanıdır.
  • Mevcut bir ArcGIS Pro dağıtımınız varsa ve masaüstü CBS’nizi kullanmak istiyorsanız, ArcGIS Pro’yu tercih edebilirsiniz;
    Bir masaüstü ortamını tercih ediyorsanız, tanıdık bir ArcGIS Pro kullanıcı arayüzünde (UI) gezinme kolaylığından yararlanabilirsiniz. Şerit bir kullanıcı arayüzü ile çeşitli yeteneklere erişim daha kolay hale getirilmiştir.
  • İşlemek için belirli konumlar (şehirler/ilçeler) olduğunda;
    Birçok kuruluşun izledikleri ve bilgi sahibi oldukları nispeten küçük coğrafi alanları vardır. Örneğin, tarım şirketlerinden insanlar, çiftlikleri üzerinde haftada bir insansız hava aracı uçurabilir.
  • İş akışınızı geliştirirken sonuçları önizlemek istediğinizde;
    ArcGIS Pro ile işleme parametrelerinizi test ederken sonuçlarınızı anında önizleyebilirsiniz. Parametrelerinizi sonlandırdıktan sonra, daha küçük ölçekli işlemler için ArcGIS Pro çalıştırılabilir veya işleme ve analizinizi ArcGIS Enterprise veya ArcGIS Online kullanarak geniş ölçekte çalıştırabilirsiniz.
  • ArcGIS Enterprise veya ArcGIS Online’da mevcut olmayan analizleri gerçekleştirmek istediğinizde;
    Kendi derin öğrenme modellerinizi eğitme gibi işlemler yalnızca ArcGIS Pro ve ArcGIS Enterprise’da mevcuttur. Bu nedenle, bu yeteneklere erişmek için bu dağıtımları kullanmanız gerekir. Derin öğrenme örnekleri için bu storymaps‘e göz atabilirsiniz.

ArcGIS Pro’da Hasarlı Binaların Bulunması ve ArcGIS  Enterprise içinde Dashboard ile İncelenmesi

 

Önceden Eğitilmiş Modellerle Araç Algılama

ArcGIS Enterprise’ı ne zaman kullanmalısınız?

  • Yapmanız gereken çok fazla işlem olduğunda;
    Nesne algılama (bir tür görüntü analizi) otomatiktir, ancak zaman alır! Kurumsal dağıtımlar ölçeklenir (ArcGIS Image Server kullanarak), bu nedenle büyük işleri yürütürken en uygunudur. Bileşene ve bir dizi sunucuya sahipseniz, bu her zaman en hızlı ve en verimli seçenek olacaktır.
  • Kuruluşunuzun tümü ile kolayca paylaşılabilen sonuçlara ihtiyacınız olduğunda;
    Analizler için Image Server kullandığınızda kuruluş içinde ve dışında kendi mekansal veri altyapınız aracılığıyla erişilebilen ve paylaşılan çıktılar üretilebilir.
  • İşleminizi bir istemcide (bir web tarayıcısı gibi) çalıştırma esnekliğine ihtiyacınız olduğunda;
    Harita görüntüleyicide 25’ten fazla araca ve 160’tan fazla raster işlevine erişebilirsiniz. Web haritası görüntüleyicisindeki function editor ile, özel iş akışları oluşturmak için işlevleri bağlayabilirsiniz. Tarayıcı, işleme zincirleri oluşturmak ve işleme parametrelerini toplamak için kullanıcı ara yüzüdür. İşleme ve analiz daha sonra sunucu tarafından yapılır ve sonuçlar barındırılan görüntü ve detay katmanları olarak depolanır.

ArcGIS Online’ı ne zaman kullanmalısınız?

Esri tarafından yönetilen güvenli, ölçeklenebilir ve performanslı bir bulut ortamını kullanarak altyapı maliyetlerinden ve bakımdan tasarruf edilmesini sağlar. Görüntülerinizi yüklemek, barındırmak, analiz etmek ve akışa almak için ArcGIS Online’ı kullanarak ArcGIS Image‘i SaaS olarak dağıtabilirsiniz. Amazon Web Services (AWS) veya Microsoft Azure bulutunda zaten büyük görüntü koleksiyonlarınız varsa, SaaS ürünümüz ArcGIS Image Dedicated‘i de düşünebilirsiniz.

ArcGIS Image for ArcGIS Online, görüntü ve raster koleksiyonlarını barındırma, analiz etme ve akışa alma için eksiksiz bir servis olarak yazılım (SaaS) sunar.

  • Altyapı yönetimi ile ilgilenmek istemediğinizde;
    Esri tarafından yönetilen güvenli, ölçeklenebilir ve performanslı bir bulut ortamını kullanarak altyapı maliyetlerinden ve bakımdan tasarruf edebilirsiniz. Görüntülerinizi yüklemek, barındırmak, analiz etmek ve akışa almak için ArcGIS Online’ı kullanarak ArcGIS Image’i SaaS olarak dağıtabilirsiniz.
  • Kuruluşunuz içinde ve dışında kolayca paylaşılabilen sonuçlara ihtiyacınız olduğunda;
    ArcGIS Enterprise’da olduğu gibi, ArcGIS Image for ArcGIS Online da kuruluşun içinde ve dışında doğrudan kendi mekansal veri altyapınız aracılığıyla erişilebilen ve paylaşılan çıktılar oluşturur.
  • Analizinizi bir istemcide (bir web tarayıcısı gibi) çalıştırma esnekliğine ihtiyacınız olduğunda;
    ArcGIS Enterprise’a benzer şekilde, harita görüntüleyici, kullanıcıların bir tarayıcı aracılığıyla işleme zincirleri yazmasına, işleme ve analiz işlerini başlatmasına olanak tanır. İşleme ve analiz daha sonra sunucu tarafından yapılır ve sonuçlar barındırılan görüntü ve detay katmanları olarak depolanır.

    Görüntüleri ve raster verilerini barındırma, analiz etme ve aktarma yeteneklerini ekleyen ArcGIS Image

ArcGIS, çok çeşitli kullanıcı iş akışlarına uyacak şekilde güçlü görüntü ve raster analizi yetenekleri sağlar. Kullanım durumunuza bağlı olarak, analizinizi ArcGIS Pro, ArcGIS Enterprise veya ArcGIS Online kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. Bu dağıtımlardan herhangi biri ile kullanacağınız tüm farklı senaryoları inceledikten sonra görüntülerinizi işlemeye ve analiz etmeye başlayabilirsiniz.

Kaynaklar:

  • https://www.esri.com/en-us/arcgis/products/imagery-remote-sensing/overview
  • https://www.esri.com/arcgis-blog/products/arcgis-online/imagery/introducing-arcgis-image-for-arcgis-online/
  • https://www.esri.com/arcgis-blog/products/arcgis-pro/imagery/which-deployment-should-you-use-for-analysis-arcgis-pro-or-arcgis-enterprise-or-arcgis-online/
Önceki Yazı
AEC Web Uygulamaları Serisi – 3
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Survey123’te Eklentileri (Attachment) Dosya Olarak Saklama
Yazıyı görüntüle