ArcGIS Tracker’ın Yeteneklerini Keşfedin

Sahada gerçek zamanlı olarak çalışması gereken personel için çözümler sunan ArcGIS Tracker (eski adıyla Tracker for ArcGIS) hem ArcGIS Enterprise hem de ArcGIS Online müşterileri için mevcuttur.

ArcGIS Tracker, konum izlerini yakalamak için arka planda verimli bir şekilde çalışan mobil uygulama içerir. Bu mobil uygulama iOS ve Android cihazlarla kullanılabilir ve izler konum izleme detay servisi olarak  ArcGIS Enterprise 10.7+ ve ArcGIS Online’da kullanılabilir. Konum izleri, yetkisi olan kullanıcılar tarafından Track Viewer web uygulamasıyla, ArcGIS Dashboards’larda veya ArcGIS’teki konum izleme özelliğinden yararlanan diğer görselleştirme ve analiz araçlarıyla görüntülenebilir ve sorgulanabilir.

ArcGIS içindeki konum izleriyle, iş gücünüzün konum davranışına ilişkin anlamlı bilgiler elde edebilirsiniz:

  • Zaman içindeki konum izlerinin yoğunluğunu görselleştirmek için doğrusal ısı haritaları oluşturma
  • Bir alanın kapsamını analiz etmek ve boşlukları belirlemek için parçaları birleştirme
  • Konum davranışındaki anormallikleri tespit etmek için olay algılamayı kullanma
  • Denetimleri yaparken denetleyicilerin nerede olduklarını doğrulama
  • Seyahat edilen konumlardan yeni veri kümeleri türetme

 

ArcGIS Tracker’ı hangi ihtiyaçlar için kullanabilirsiniz?

 

Çalışanlarınızın nerede olduğunu bilmek istiyorsanız: ArcGIS Tracker ile saha personelleri, amirleri ile konumlarını güvenli bir şekilde paylaşabilirler. Saha iş gücünüzün kesin konumlarını bilmek, planlanmamış olaylara yanıt olarak işi doğrulamanıza, personeli ve kaynakları daha iyi koordine etmenize yardımcı olur.

Çalışanlarınızın daha önce nerelerde olduğunu gözden geçirmek istiyorsanız: ArcGIS Tracker, daha sonra erişebilmeniz ve gözden geçirebilmeniz için konum izlerini saklar. Çalışanların vardiyaları sırasında ziyaret ettikleri yerleri analiz etmek için kayıtlı konum izlerini kullanabilirsiniz. Bu, işin belirli bir yerde yürütüldüğünü kanıtlamaya, alt yüklenici çalışanların sözleşme gereği yapması gereken çalışma içeriğini karşılayıp karşılamadığını ölçmeye ve hatta toplanan yolları kullanarak yeni veri kümeleri türetmeye yardımcı olur.

Sahada verimliliği arttırmak istiyorsanız: İş gücünüzün konum davranışını analiz ederek operasyonel analizi iyileştirebilir ve verimliliği artırabilirsiniz. Verimliliği artıran veya azaltan modeller bulabilir, uyumluluk gereksinimlerini karşılamadığınız alanları belirleyebilir ve olası süreç iyileştirmelerini veya düzeltmelerini belirleyebilirsiniz.

Saha personelini desteklemek için: Tehlikeli alanlarda çalışan personelinizin cihazının şarjının bitiyor olduğunu görüp personelinizi uyarabilir, son görüldüğü konumu öğrenebilirsiniz.

ArcGIS Tracker neler sunar?

Konum İzleme Özelliği – Tracker hem ArcGIS Online hem de ArcGIS Enterprise ile desteklenir. ArcGIS Online kullanıyorsanız, yöneticiler, kuruluşunuza premium add-on lisansları eklendikten sonra konum izleme özelliğini etkinleştirebilir. ArcGIS Tracker’ı 10.7 veya üstü ArcGIS Enterprise’a sahip kullanıcılar kullanabilecektir. Bu sürümlerden birini destekleyen kuruluşta  Spatiotemporal Big Data Store (ArcGIS Veri Deposu aracılığıyla kullanılabilen veri depolarından biri) yapılandırılmış olmalıdır. Bu özelliği kullanabilmeniz için ArcGIS GeoEvent Server gerekmemektedir. Tracker’ı dağıtmak için bir ArcGIS Enterprise Standard lisansına ihtiyacınız vardır -Spatiotemporal Big Data Store, standart lisansınıza dahildir.

İzlerin toplanması zamana göre değil, konumlar arasındaki mesafeye dayanmaktadır. Yani yürüyorsanız yaklaşık her 5 metrede bir, araç sürüyorsanız yaklaşık her 30 metrede bir iz (nokta) toplanır. Bu da size farklı faaliyet türleri için iyi bir mekansal görü sağlar.

ArcGIS Tracker mobil uygulaması – Apple App Store ve Google Play’den ücretsiz olarak indirilebilir. Uygulamada oturum açmak için saha personelinin premium add-on lisansına ihtiyacı vardır. Bu lisans, Viewer dahil her tür kullanıcı ile kullanılabilir. Tracker mobil uygulaması arka planda konumları izlemek için optimize edilmiştir, bu da cihazın bataryası üzerindeki etkisini en aza indirir. Bir mobil kullanıcı Tracker’da oturum açıp izlemeye başladığında, cihazın veri bağlantısı olup olmadığına bakılmaksızın izler toplanır. Tüm izler, konum izleme servisine yüklenene kadar cihazda yerel olarak depolanır. Toplanan veriler yer-zaman damgası, rakım, rota, hız, doğruluk, cihaz bilgisi (batarya durumu) gibi bilgileri içerir.

 

 

 

 

 

Track Viewer web uygulaması: İzleri sorgulamak için kullanılan bir web uygulamasıdır. İzler son 3 gün, son bir saat gibi farklı zaman aralıklarına göre filtrelenebilir veya özel zaman aralıkları oluşturulabilir. Yöneticiler hangi kullanıcıların izleneceğini ve bu izleri hangi kullanıcıların görüntüleyebileceğini tanımlayan iz görünümleri oluşturabilir. Yetkisi olan kullanıcılar, izleri görüntülemek için Track Viewer web uygulamasını kullanabilir.

 

Toplanan İzlerin ArcGIS Dashboard’larda Kullanımı

Toplanan veriler ile ArcGIS Platformunda çeşitli analizler gerçekleştirebilir veya gösterge panellerinde görüntüleyebilirsiniz. Aşağıdaki örnekte bir kongre merkezindeki güvenlik görevlilerinin konumlarını noktasal olarak harita üzerinde ve liste şeklinde görüyorsunuz. Görevlilerin raporlamaya devam edebiliyor olması istendiği için; hangi personellerin cihazlarında şarjın bitmeye yaklaştığını görmek üzere sağ tarafta bir infografik oluşturulmuş ve batarya ömrü %40’ın altında kalan mobil cihazların sayısı görüntülenmiştir. Bu sayı her güncellenen veri ile dinamik olarak değişmektedir.

 

Kongre Merkezi Güvenlik Personel Ekranı

 

Topladığınız izlerle çeşitli analizler de gerçekleştirebilirsiniz. Aşağıdaki örnekte büyük veri ile çalışmayı kolaylaştıran ArcGIS GeoAnalytics Server araçları kullanılarak çeşitli analizler yapılmıştır. Noktaları toplayıp çokgenlerin içine yazdırarak personelin nerelerde hızlandığını nerelerde yavaşladığını görebilirsiniz. Bir diğer örnekte ise olayları tanımlamak üzere çalıştırılan Detect Incidents aracı ile hızı 100 km/s’i geçen izlerin konumsal olarak bulunması sağlanmıştır.

ArcGIS Tracker izleri kullanılara yapılabilecek analizler

 

 

ArcGIS Tracker’a gelen güzel bir yenilik daha bulunmakta; artık her izleme oturumu için otomatik olarak benzersiz bir kimlik oluşturuluyor. İzleme özelliğini aktifleştirdiğinizde, Oturum Kimliği (Session ID) alanına yeni bir GUID değeri yazılacaktır. Bu, bir mobil kullanıcı tarafından oluşturulan birden fazla izi analiz etmeyi kolaylaştırır.

Örneğin, boru hattının belirli bir bölümünde gaz sızıntısı araştırması yapıyorsunuz. ArcGIS Tracker içinden izlemeyi sabah 8:00’de açtığınızda bu saatten itibaren her iz noktasına yeni bir GUID değeri yazılacaktır. Sızıntı anketi saat 14.00’te bitirildiğinde izlemeyi de kapattığınızı düşünelim. Araştırmaya başladığınız saat (08:00) ile araştırmayı bitirdiğiniz saat (14:00) arasında yer alan tüm izler; aynı Oturum Kimliği değerine sahip olacaktır. Böylece gaz sızıntısı çalışması için toplanan izleri bulabilirsiniz.

 

 

Kaynaklar:

Önceki Yazı
ArcGIS API for JavaScript ile Web Uygulamaları – 6
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Business Analyst ile Karşılaştırma İnfografikleri
Yazıyı görüntüle