ArcGIS ve Python: İş sürecinizi hızlandıracak ve kolaylaştıracak ipuçları

ArcGIS masaüstü uygulamaları fonksyonlarını Python’da kullanmanızı sağlayan kütüphane olan arcpy ile diğer Python açık kaynak kütüphanelerini birleştirerek yazacağınız birkaç satır kod ile iş sürecinizi hızlandırabilir ve kolaylaştırabilirsiniz. Aşağıda verdiğimiz 5 örneği kolaylıkla detaylandırabilir ve çeşitlendirebilirsiniz.

1. Bir klasörün alt klasörlerinin içinde belirli karakterleri içeren klasörleri bulabilir ya da yeni klasör oluşturabilirsiniz.

 

2. “json” formatında saklanan veriyi, geodatabase tablosuna dönüştürebilirsiniz.

 

3. Geoprocessing araç çıktılarının adına, aracın çalıştığı zaman (tarih/saat/dakika/…) ekleyebilirsiniz. Bu şekilde, hem aynı araçtan üzerine yazmadan benzersiz çıktılar elde eder, hem de aracın çalıştığı zaman bilgisini çıktıda saklamış olursunuz.

4. Paralel işlememe (parallel processing) ile iş akışlarınızı hızlandırabilirsiniz. Paralel işleme, bir işlemi hızlandırmak için, o işlemin birden çok çekirdeğe dağıtılmasıdır. Bazı geoprocessing araçları paralel işlemeyi destekler. Ortam ayarlarından ArcGIS Pro’nun kullanabileceği maksimum çekirdek sayısını belirtebilirsiniz. Aynı şekilde arcpy kütüphanesinde de paralel işleme için bir modül bulunmaktadır. ArcGIS Pro’daki paralel işleme Paralel İşleme Faktörü tarafından kontrol edilir. Bazı araçlar varsayılan olarak paralel işlemeyi kullanır, diğerleri ise bu özelliği açmak için paralel işlem faktörünü ayarlamanızı gerektirir. Seçilen araç için paralel işlemenin nasıl kontrol edileceğini öğrenmek için, aracın  Esri web sitesindeki “help” dokümanını inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi almak için:

 

5. Bellekte (memory) çalışabilirsiniz. İş akışınızdaki ara çıktılara bilgisayarınızda yer ayırmak istemiyorsanız, ya da onları diskinize yazması ile vakit kaybetmek istemiyorsanız ara çıktılarınızı bellekte tutabilirsiniz. Çoğu geoprocessing aracı bellekte çalışmayı destekler.

NOT: RAM boyutunuza göre, işinizin bittiği ara çıktıları bellekten silerek, bir sonraki işlemler için yer açmak daha verimli çalışmanızı sağlayabilir.

Ayrıntılı bilgi almak için: Write geoprocessing output to memory

Blog serimizin ilk bloguna bu linke tıklayarak göz atabilirsiniz.

 

Önceki Yazı
ArcGIS Survey123 Beta 3.10 Sürümü Güncellemeleri
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Experience Builder ile Yapabilecekleriniz
Yazıyı görüntüle