CityGML Verilerinin I3S Katmanlarına Dönüştürülmesi

CityGML –> I3S

CityGML veri formatı, bir şehir ile ilgili mekansal verileri XML tabanlı bir formatta depolamak ve paylaşmak için Open Geospatial Consortium (OGC) tarafından geliştirilmiş bir açık veri formatıdır. Esri, CityGML uzantılı 3B binaları OGC standartlarına uygun I3S (Indexed 3D Scene)  katmanlarına dönüştürülmesi kapsamında con terra ile bir dizi araç geliştirdi. Bu araçlar CityGML verilerini SLPK katmanlarına çevirerek kullanıcıların 3B içeriği web, mobil ve masaüstü iş akışlarında kullanılmasına ve yayınlanmasına olanak tanıdı. Daha önce I3S katmanlarının ne olduğu ve web cbs süreçlerine ne kolaylıklar sağladığı ile ilgili yazıma ulaşmak için linke tıklayabilirsiniz. Bu blog yazımda CityGML verilerinin  SLPK formatına dönüştürülmesi için gerekli adımları inceleyeceğiz. SLPK, I3S sahne katmanını besleyen veri kaynağıdır.

Dönüştürrmeye Başlamadan Önce

CityGML, arazi sınırları,şehir mobilyaları, bitkiler gibi bilgileri depolayabilmektedir. Ancak CityGML – SLPK dönüşüm işlemleri ilk olarak bina özelinde yapılmaktadır. Bir GDB içerisine yüklemek istediğiniz ek verilerimiz varsa Data Interoperability eklentisi ile kullanılabilen Quick Import aracıyla bu işlemleri yapabiliriz. CityGML, binaları 0’dan 4’e kadar bir rakam ile ifade edilen ve daha yüksek sayılar daha yüksek karmaşıklık ve ayrıntı düzeylerini temsil eden birden çok detay seviyesinde (LOD) depolanabilmektedir. Belirli bir ayrıntı düzeyini çıkarmayı seçebilir veya aracın, her bina için mevcut en yüksek ayrıntı düzeyini otomatik olarak seçmesini sağlayabiliriz.

Dönüştürmek istediğimiz GML uzantılı bina modelleri

FME Data inspector yazılımında görüntülediğimiz GML verilerini, buraya tıklayarak ulaşacağımız araç setini kullanarak dönüştürebilmekteyiz.

Dönüşüm

CtyGML – SLPK dönüşümlerinde kullanacağımız araç seti Data Interoperability eklentisini temel almaktadır. ArcGIS Pro üzerinden erişebildiğimiz Data Interoperability eklentisi aslında Esri platformu ile çoğu uzantı arasında veri alışverişini kolaylaştıran bir eklentidir. Temelinde FME Workbench platformunu kullanmaktadır. Sağlanan araç setinde sadece ArcGIS Pro aracı olarak değil, FME Workbench üzerinden kullanıma göre özelleştirilebilmesi açısından .fmw uzantılı dosya da kullanıma açık bir şekilde paylaşılmaktadır.

Düzenlenebilen Workbench dosyası

Bu araç girdi GML dosyasını ve çıktı SLPK dosyalarının konumlarını ve diğer parametreleri belirledikten sonra FME Workbecnh üzerinde de çalıştırabilmektedir.

Araç setinde paylaşılan toolbox kullanılarak, direkt olarak ArcGIS Pro içerisinden bu dönüşüm işlemlerini yapabilmekteyiz. Insert -> Toolbox –> Add toolbox seçeneğini kullanarak aracı kullanabiliriz.

Dönüşüm aracının ArcGIS Pro üzerinde kurulumu,

 

İçeri aktarılan toolbox içerisinde bulunan “Convert Building From CityGML” aracı ile dönüşüm işlemlerini kolayca gerçekleştirebilmekteyiz. Kendi oluşturduğumuz FME Workbench dosyalarını da Spatial ETL tool şeklinde bir ArcGIS Pro aracına dönüştürebilmekteyiz

CityGML – SLPK aracının ArcGIS Pro da kullanılması

Artık elimizdeki CityGML verilerini direkt olarak SLPK formatına çevirebilmekteyiz. Bu sayede arada ek dönüşümlere gerek duymadan direkt olarak dönüşüm işlemlerini yapabilmekteyiz. Bu aşamadan sonra elimizde bulunan SLPK katmanı, ArcGIS Pro, ArcGIS Online veya ArcGIS enterprise üzerinde bir web sahnesinde ve ArcGIS Earth platformlarında görüntülenebilir hale gelmektedir. Ayrıca yerel veriyi kullanarak yapacağımız çalışmalarda da aynı şekilde kullanabilmekteyiz.

SLPK katmanının farklı platformlarda gösterimi

Esri Türkiye 2020

Önceki Yazı
2020’de Mekansal Analiz ve Veri Bilimine Genel Bakış
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
StoryMaps 2020 Yenilikleri (Ağustos)
Yazıyı görüntüle