StoryMaps 2020 Yenilikleri (Ağustos)

Sunum yapmada, bir konu ile ilgili farkındalık sağlamada, sanal turlar oluşturmada, sosyal yardım konularında ya da yaratıcı bir özgeçmiş oluşturmada ArcGIS StoryMaps’ten yararlanabilirsiniz.  Güvenilir haritaları metin, resim ve multimedya içeriğiyle birleştirmenize olanak tanıyan ArcGIS StoryMaps’e gelen; video ve ses ekleme, koleksiyon oluşturma, harita üzerine basit çizimler yapıp metin ekleme gibi yeni özellikler ile anlatacaklarınızı daha da ilgi çekici bir hale getirebilirsiniz.

Kaydır (Swipe) Özelliği 

Görsel karşılaştırmalar, hikaye anlatımında en etkili araçlardan biridir. Metin veya tablolar aracılığıyla ilişkilendirilebilecek farklı bilgileri alırlar ve bir bakışta yorumlanması ve analiz edilmesi çok daha kolay ve sezgisel bir şekilde sunarlar.

Konum tabanlı hikaye anlatımı için, kartografik karşılaştırmalar daha da büyük bir etkiye sahip olabilir ve birden fazla veri kümesinde bir coğrafi bağlamdaki eğilimlerin veya modellerin hızlı bir şekilde anlaşılmasını sağlar.

 

Kaydırma özelliği oluşturduğunuz web haritalarından ya da elinizde bulunan görsellerden yapılabilir. Size görselinizi en güzel nasıl oluşturabileceğinize dair ipucu bilgilendirmeleri de gösterir.

Yeni ekspres harita çizim araçları

Ekspres haritalar, hikayelerinize basit haritalar eklemenin harika bir yoludur. Temel coğrafi bağlam sağlayan konum belirleyici veya referans haritalar için idealdir. Şimdi daire/oval ve kare/ dikdörtgen çizmenize yardımcı olacak iki yeni çizim aracı da var.

Eş Zamanlı Düzenleme Yapıldığında Uyarı Ekranı

İki veya daha fazla yöneticinin veya ortak yazarın aynı anda bir hikayede değişiklik yapmaya çalışması durumunda ortak çalışanlara şu anda başka birinin hikayeyi düzenlediğini bildiren bir uyarı mesajı gösterilecektir.

Harita Aksiyonu

Artık haritalarınıza aksiyonlar ekleyebilirsiniz. İkili görünüm içinde Harita Aksiyonu’nu seçin. Kendi başlığınızı yazarak buton içindeki önceden doldurulmuş metni değiştirin ve düzenleme işaretine tıklayarak aksiyonu seçin.

 

 

Ses Ekleme

ArcGIS StoryMaps bir hikayede sesi iki şekilde kullanma özelliğini ekledi: hikayenin ana bölümünde satır içi ve ikili görünümde arka planda.

Ses ekleme butonu

 

Yazdır Seçeneği

Hİkaye haritalarınızı artık çıktı alınacak şekle getirebilir, pdf olarak kaydedebilirsiniz. Bunun için hikaye haritasının sağ üst köşesinde yer alan üç noktayı tıklayıp “Yazdır” demeniz yeterli.

 

Yazdırma ekranı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koleksiyon Oluşturma

ArcGIS’in koleksiyon özelliği ile, bir dizi hikaye haritasını tek bir web sayfasında toplayabilirsiniz. Bu şekilde, her hikaye, hikaye kitabında bir “bölüm” haline gelebilir.

Koleksiyon oluşturma, düzenleme ekranı

Koleksiyon oluşturma, düzenleme ekranı

Hikayeyi Kopyalama
Benzer içerikte farklı bir hikaye oluşturacaksanız “Hikayeyi Çoğalt” seçeneğine tıklayarak hikayenizi kopyalayabilir ve bu hikayede düzenlemeler yaparak yeni bir hikaye haritası oluşturabilirsiniz.
Önceki Yazı
CityGML Verilerinin I3S Katmanlarına Dönüştürülmesi
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS API for JavaScript ile Web Uygulamaları – 5 Arama Aracı
Yazıyı görüntüle