Kararlı ve Performanslı Coğrafi Bilgi Sistemi Mimarisi Nasıl Tasarlanır?

Başarılı CBS operasyonları için Esri Türkiye Profesyonel Hizmetler birimi müşterilerine sistem tasarım süreçlerinde yardımcı olmaktadır. Sistem tasarım süreci, CBS teknoloji bileşenleri (yazılım, donanım ve ağ iletişimi) ve bunların verimli kurumsal operasyonları mümkün kılmak için bileşenlerin nasıl uygun şekilde konumlandırılması ve ayarlanmasıdır. Çünkü her bir bileşen diğer bileşenler ile direkt olarak ilişkili ve her bileşen birbirini etkilemektedir.

Profesyonel Hizmetler birimi, öncelikle var ise kurulu sistem mimarisini inceler, ya da inşa edilecek mimari içi CBS iş süreçlerine göre kurulum kalıbını (deployment pattern) belirler. İş süreçleri gereksinimlerine göre ArcGIS yazılım performans parametrelerini belirlenir ve optimum performans için ArcGIS for Server servis konfigürasyonunu ayarları planlanır. CBS operasyonları için gerekli olacak ağ bant genişliği gereksinimlerini belirler. CBS mimarisinde kapasite planlama araçlarından faydalanarak CBS operasyonlarınız için optimum çözüm mimarisini oluşturur.

Sistem Mimari Tasarımı

Sistem mimari tasarımı, başarılı bir CBS teknolojisini konuşlandırmayı desteklemek için geliştirilen bir planlama sürecidir. Bu tasarım metodolojisi iş gereksinimlerini tanımlamak, uygun CBS yazılım teknoloji seçimini yapmak, veri servislerini uygun şekilde ayarlamak ve kullanıcı verimliliği ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli donanım özelliklerini sağlama gibi yol göstermeler içermektedir. Sistem mimari tasarım süreci, sistem performansı ve ölçeklenebilirlik (en yoğun kullanımda bile çalışabilecek bir Coğrafi Bilgi Sisteminin kurulumu) konularına yoğunlaşmıştır.

Sistem mimari tasarım süreci müşterilerimizin var olan BT alt yapıları baz alınarak oluşturulur. Donanım ve ağ çözümlerinde var olan ve tasarlanmış mimaride kullanıcı ihtiyaçlarını karşılayacak belirli tavsiyeleri sağlar. Sistem tasarımı iş ihtiyaçlarının tanımlanmasıyla başlar.

  • Sistemi kullanacak kullanıcının konumlarını ve gerekli bilgi ürünlerini tanımlar.
  • Gerekli veri kaynaklarını tanımlar.
  • İş için yapılması gereken uygun yazılım uygulamalarını geliştirir.

Sistem mimari tasarım, iş gereksinimlerini tanımlanmış BT gereksinimlerine dönüştürür.

  • Donanım gereksinimleri en yoğun yazılım kullanımına göre çıkartılmıştır.
  • Ağ bağlantı gereksinimleri en yoğun veri akışına göre üretilmiştir.

Sistem performansı, sistem tasarımındaki en zayıf bağlantıyla sınırlıdır. Sistem mimari tasarım planlama işlemi sırasında zayıf bağlantıları tanımlar ve dengeli bir sistem tasarımındaki yatırımı destekler.

Donanım ve ağ bileşenlerine yatırım dengeli bir sistem yük modeli temel alındığında, düşük maliyette en yüksek mümkün olan sistem performansını sağlar.

Uygun bir sistem mimari tasarım olmadan CBS’nin uygulanması, sistem kurulumunun başarısız olmasına yol açabilir.

Yazılım Performansı

Doğru yazılım iş akışının seçimi, sistem tasarım sürecinin kritik parçalarındandır. Esri yazılımlarından optimum performans alınması, ilgili yazılımın doğru ayarlanması ve doğru şekilde kullanımı ile mümkün olur. Örneğin ArcGIS for Server ürününü iş akışı çıktısı olan servislerin kurulum parametreleri aşağıda belirtilmiştir:

  • Masaüstü iş akışı yükleme kalıbı
  • Grafik (2D/3D) görüntüleme ortamı
  • Harita yoğunluğu/Portal
  • Gösterim karmaşıklığı
  • Veri önbellekleme
  • Harita boyutu
  • Servis çıktı formatı

Bu parametreler iş akışınıza göre doğru belirlenmediği zaman ilgili servis çıktısı iş yapış performansınızı yani verimliliği etkileyecektir.

Ağ İletişimleri

Ağ iletişimleri, dağıtık CBS operasyonları için gerekli bağlantıyı sağlar. Sistem mimari tasarım, ağ iletişim kısıtlamalarını tanımlamalı ve belirtmelidir.Gerçek-zamanlı gösterim ve analiz için dağıtık veri kaynaklarına erişim, ağ iletişimlerinde geniş talepler yer edecektir. Veri, bilginin gösterimi için programın çalıştığı yere ağ üzerinden transfer edilmek zorundadır. Bu sebeple, istekte bulunan kullanıcı/istemci ile isteğe cevap verecek olan platform arasında ağ trafiğinin sistem mimari tasarım çalışmalarında ve kapasite planlama değerlendirmelerine göre belirlenen değerlerde olması gerekmektedir.

Yukarıdaki başlıklarda anlatılan parametreler dışında CBS mimarinizde performansa katkısı olacak başka sistem mimari parametreleri de bulunmaktadır. Esri Türkiye Profesyonel Hizmetler birimi olarak siz değerli kullanıcılarımıza başarılı CBS mimari kurulumlarından en iyi performans ve sonuç almanız için her zaman destek olmaya hazırız. Bizimle iletişime geçmek için lütfen linke tıklayın.

Önceki Yazı
Data Reviewer Widget
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Workforce for ArcGIS Yenilikleri
Yazıyı görüntüle