Pyhton ile Hayatınızı Kolaylaştırın (Bölüm 1) – ArcMap Python Kütüphanesi Genişletme

Bildiğiniz gibi Pyhton, kolaylıkla öğrenilebilir, ücretsiz ve açık kaynaklı bir programlama dilidir. Eğer daha önce hiç kullanmadıysanız ve meraklıysanız, bu link üzerinden göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bu blog yazısı serisinde temel bilginiz olduğunu varsayarak size ArcMap (Pyhton 2.7 kullanır) üzerinde bazı ipuçları vererek günlük işlerinizde kullanabileceğiniz kod örnekleri paylaşacağız. ArcMap ve ArcGIS Pro üzerinde çalışan Python farklılıklarına ilişkin önceden yayınladığımız blog yazısını inceleyebilirsiniz.

ArcMap uygulamasını varsayılan ayarları ile yüklediğiniz zaman Python, aşağıdaki klasör yollarında bulunan kütüphaneleri kullanır.

c:\Program Files (x86)\ArcGIS\Desktop10.x\arcpy\
c:\Python27\ArcGIS10.x\DLLs\
c:\Python27\ArcGIS10.x\Lib\lib-tk
c:\Python27\ArcGIS10.x\Lib\site-packages

Her ne kadar çok geniş bir kütüphane olsa da bazen yeni kütüphaneler eklememiz gerekebilir. Bu ilk bölümde, daha sonradan da kullanacağımız “openpyxl” kütüphanesini yükleyerek “xlsx” dosyalarını okuma ve yazma kabiliyetini edineceğiz.

Bunun için ilk olarak, ilgili kütüphaneyi (ArcMap için kullanılabilecek sürüm 2.7 ‘yi aşmamalıdır) link üzerinden indirmeniz gerekmektedir. İndirmeden önce “Requires: Python >=2.7” olduğunu kontrol etmeniz önemlidir.

Setup.py dosyasının içinde bulunduğu root klasörü arşiv dosyasından dışarı çıkartıyoruz.

“Run–>cmd” ile komut penceresini açıyoruz ve arşiv dosyasından dışarı çıkarttığımız klasörü aktif ediyoruz. Aşağıdaki örnekte bulunan klasör yapısı, indirdiğiniz dizin ve dosya sürümüne bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Bu pencerede aşağıdaki komutları sırası yazıp çalıştırarak Python kütüphanesine yüklemeyi tamamlıyoruz. Mevcut ArcGIS versiyonunuza göre aşağıdaki klasör isimlerinizi düzenlemeniz gerekmektedir.

c:\Python27\ArcGIS10.x\python.exe setup.py install
c:\Python27\ArcGIS10.x\Scripts\pip.exe install openpyxl

 

İşlemler başarı ile tamamlandıktan sonra yüklemiş olduğunuz kütüphaneyi Python içerisinde kullanabilirsiniz. Yüklediğimiz bu kütüphanenin kullanımı ile ilgili olarak serinin diğer yazılarını takip etmeyi unutmayın.

Esri Türkiye, 2019

Önceki Yazı
ArcGIS Pro 2.x için PerfTools çıktı!
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Earth (Android and iOS) Versiyon 1.0.1’deki Yenilikler
Yazıyı görüntüle