Revit Dosyalarınızı ArcGIS Platformunda Keşfedin

Revit

Revit, standart AutoCAD geometrisinden daha karmaşık bir Autodesk ürünüdür. Geometri AutoCAD ile oluşturulan bir çizgi değil, duvarlar ve kapılar gibi nesneler için karmaşık veriler içeren ve mühendislerin nesneleri gerçek hayat bilgisi ile sınıflandırmasını sağlayan geometrilerdir.

Revit modeli, esasen 3D olarak oluşturulmuş bir yapının tüm parçalarıdır ve bu parçaların nasıl oluşturulduğunu tanımlamak için tüm bilgileri içerir.

BIM (Building Information Modeling: Yapı Bilgi Modellemesi, Yapı Bilgi Sistemi)

BIM, gerçek dünyadaki bir yapı için hazırlanan bilgisayar destekli 3 boyutlu dijital tasarımlardır. Bina bilgi modelleri,fiziksel bir nesneyi simüle etmek için kullanılır, örneğin geometri sadece bir sandalyeyi gösterir, ancak BIM, o sandalyenin boyutunu, ID numarasın, türünü içermektedir. Revit yazılımı, BIM’i desteklemekle beraber tasarımcıların birbirine bağlı verileri etkin bir şekilde oluşturmasına,  simüle etmesine ve görselleştirmesine yardımcı olur. Veriler, BIM standardını izler, böylece tüm geometrilerin ve niteliklerin beklendiği gibi oluşturulmasını sağlayarak, herhangi bir organizasyon veya başka ürün tarafından doğru şekilde yorumlanabilir.

ArcGIS Pro’da Revit verileri nasıl organize edilir ?

ArcGIS Pro’daki veri modeli, Revit gibi CAD yazılımlarından çok farklıdır. ArcGIS Pro’daki Revit dosyalarının çalışma alanları, veri setleri ve özellik sınıfları halinde düzenlenmesi gerekmektedir; böylece revit dosyalarında bulunan veriler bir coğrafi veri tabanı veya şekil dosyası gibi başka bir veri kaynağına dönüşürler.

Revit verileri, birçok coğrafi işlem aracını kullanarak diğer biçimlere dönüştürülebilir ve hatta bir coğrafi veritabanından I3S katmanına yayınlanabilmektedir.

ArcGIS Pro’ya Revit verisi nasıl eklenir ?

Revit dosyası, CAD verileri gibi bir veri modelinde okunmaktadır, böylece coğrafi işlem araçlarının çoğuna doğrudan girdi olarak kullanabilmektesiniz. Revit dosyası haritanıza veri ekle kısmından eklenebilmektedir.

Revit dosyasının Add Data penceresinden haritaya eklenmesi .

Revit dosyasının ArcGIS Pro üzerinde gösterimi

Revit Modelini Coğrafi Referanslandırma (Georeferencing)

Georeferencing, orijinal kaynak verilerini değiştirmeden bir CAD veya Revit çizimini mekansal konumlandırma işlemidir. ArcGIS Pro yazılımında coğrafi referanslama işlemi uygun bir projeksiyon dosyası atama ya da bilinen coğrafi koordinatları için, kontrol noktalarını kullanarak gerçekleştirilir. Veri kümenizi veya modelinizi konumlandırdıktan sonra, kaynak veriler yerel Autodesk dosyasında değişmeden kalırken, bellekte anında dönüştürülür.

Revit, DWG ve DGN formatları ArcGIS georeferencing sistemini doğal olarak desteklememektedir. Bu sınırlamanın üstesinden gelmek için, ArcGIS Pro, CAD veri seti veya Revit modelinin özelliklerini, coğrafi referans kontrol noktalarını kullanarak konumlandırma işlemini getirmiştir .Bu bilgi, koordinat olarak tanımlanır ve ( .wld3 ) formatında saklanmaktadır.

Georeference araçları

ArcGIS Pro üzerinde Revit dosyalarınızda kesitler alarak farklı bakış açıları için önizlemeler yapabilirsiniz.

Revit veri kümelerinde yer alan belirli Revit özellik sınıfları ayrı olarak görüntülenebilir, böylece yalnızca görüntülenmesini istediğiniz bilgileri içeren özellik sınıflarını ekleyebilirsiniz. Bunlar yalnızca haritanızdaki özellik katmanları olduğundan, haritanızda ihtiyacınız olan şeyleri daraltmak için özelliklere göre filtreleyebilirsiniz.

ArcGIS Pro üzerinde gösterimini sağladığınız Revit projenizi ESRI GDB’ye dönüştürerek CityEngine yazılımına da aktarabilmektesiniz. CityEngine yazılımı içerisinde çevreye ve diğer detayları modelleyerek Revit dosyanızı daha da zenginleştirebilirsiniz. CityEngine Web sahnesi üzerinde tüm Revit özellik sınıflarınıza göre sorgulama yapabilirsiniz. Örneğin 44. Aydınlatma veya 4A Prizi gibi sorgulamalar yapabilirsiniz. Ayrıca CityEngine üzerinde senaryolar oluşturabilirsiniz örneğin tüm duvarların kaldırıldığı bir senaryo ve ya sadece aydınlatma ve kabloların göründüğü bir senaryo oluşturabilirsiniz.  Tüm senaryolarınız CityEngine yazılımı sayesinde VR platformuna taşıyabilmektesiniz. Sahne içerisinde oluşturacağınız  bookmarklar ve senaryolar arasında ile VR kumandası ile geçiş yapabilirsiniz.

Revit verisinin CityEngine üzerinde senaryo örneğinin gösterimi.

Revit sahnesinin VR ortamında gösterimi

Revit dosyalarınız Esri ürünlerini kullanarak daha iyi yorumlayabilir ve analizler yapabilirsiniz. ArcGIS Pro ( * .RVT ) ile Autodesk Revit 2015’i desteklemektedir. Daha önceki Revit dosyalarına ArcGIS Pro üzerinden erişildiğinde , geçici olarak en son Revit dosya formatına yükseltilir.

Esri Türkiye 2019

Önceki Yazı
SSS: Drone2Map for ArcGIS için TLS 1.2 yapılandırmasını nasıl yaparım?
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Spotify ile Konumun Müziği
Yazıyı görüntüle