Sağanak Yağışta Taşkın Riski Alanlarının Tespiti

Taşkın riski olan yerlerde yapılaşma taşkın sorunlarını beraberinde getirmektedir. Bundan dolayı taşkınların insan hayatına, altyapı, yol ve çevreye etkisini azaltmak gerekmektedir. Taşkın anında su altında kalabilecek yerlerin önceden mekansal analizler ile  belirlenmesi ve buna göre tedbir alınması sorunları en aza indirmektedir. ArcGIS Çözümleri taşkın anında su altında kalabilecek yerlerin önceden belirlenmesinde büyük kolaylık sağlamaktadır.

Bluespot Haritaları

“Bluespot”, içinde  veya yakınında bulunan bir sağanak yağışta, doldurması veya taşması olasılığı olan alanlar olarak tanımlanır. Sağanak yağış nedeni ile meydana gelen taşkınlar yollar için büyük bir tehdit oluşturur ve ciddi durumlarda trafikte büyük bir soruna ve yol yapılarının zarar görmesine neden olabilir. Bluespot modeli, yol ağlarındaki sele duyarlı alanları tanımlamak için bir yöntemdir. Bu noktalar, taşkın olasılığının nispeten yüksek olduğu ve sonuçlarının önemli olduğu muhtemel yerler olarak tanımlanır. Bu metodoloji, gerekli veriler mevcutsa tüm yurt geneli için kullanılabilir.

ArcGIS ürünleri kullanılarak iki çözüm modeli hazır olarak kullanılabilir. İlk model, Bluespot tanımlayan temel bir modeldir.İkinci model ise Bluespot hacimlerini ve bunları doldurmak için gereken yağış miktarlarını hesaplayan genişletilmiş bir modeldir.

Plancılar ve karar vericiler için, Bluespot haritaları, binaların nerede inşaa edilmeyeceği veya gelişimin özel peyzaj mimarisi ile nereye doğru olması gerektiği konusunda bilinçli kararlar vermek için kullanılabilir.

Bluespot haritaları diğer kullanımlar için de uyarlanabilir. Örneğin, Bluespot Doldurma Değerlerini Tanımla modeli, her Bluespot alanı boyunca değişen derinlikleri hesaplar. Bu bilgiler ayrıca arama kurtarma ekipleri için yürüyerek girilemeyecek yerlerin belirlenmesinde de  kullanılabilir.

Binaların Taşkın Riskini Değerlendirme

Bluespot belirtme modeli sadece bir DEM’deki Bluespot tanımlamakla kalmaz, aynı zamanda her Bluespot’un sağanak yağışta ne kadar miktar yağışta dolabileceğini de hesaplar. Bu bilgi sel riskini daha iyi tahmin etmeyi sağlar. Böylece risk haritalarını oluşturabilirsiniz.

Çalışma hakkında detaylı bilgiye buradan erişebilirsiniz.

Esri Türkiye 2019

Önceki Yazı
ArcGIS Urban ile Yapabilecekleriniz
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Online Web Haritalarında Açılır Pencere Yapılandırmaları
Yazıyı görüntüle