ArcGIS Urban ile Yapabilecekleriniz

ArcGIS Urban, kullanıcıların kentsel gelişim yaşam döngüsünü daha verimli bir şekilde yönetmeleri için tasarlanmıştır. Web tabanlı çalışan ArcGIS Urban coğrafi olarak; bölgesel ölçekten şehir ölçeğine kadar kentsel tasarım kullanımı dahil olmak üzere platformumuzun birçok farklı bileşenini birbirine bağlayan bir araçtır. 

ArcGIS Urban ile ilgili önemli iki ana konu bulunmaktadır:

Birincisi değişimi bağlamıyla anlamayı sağlayan imar ve uygulama imar planlarına ait 3 boyut modellerdir. Plancıların çalışmalarını paydaşlara göstermelerini sağlarken aynı zamanda işin matematiğini de yönetebildiği hem de görsel ve analitik temsiller oluşturabildiği bir platform sağlar. İmar Planlamasındaki yasal metinlerin, arazi kullanım bilgilerinin veya kodların ortak bir veri modeli olarak biçimlendirilebilmesine olanak verir. Planda bulunan plan notlarına göre (örneğin: Hmax, fonksiyon, ..) yapılabilecek düzenlemelerin 3 boyutta görselleştirilmesini yapar. Yapının tipine bağlı olarak formu, fonksiyonları ve bunlara ilişkin kısıtlayıcıların incelenmesi yapılabilir. Farklı bina tipleri ve kullanım türleri ile oluşturulan senaryoların mevcut alan üzerindeki etkilerini anlamak için raporlar oluşturulabilir.

Parsel ve binalarla ilgili çalışma

Yapının izni olabilecek yükseklik sınırı


Senaryoların planlamasında parsel ölçeğine kadar inilebilir; böylece senaryolar arasında karşılaştırmalar yapılarak en uygun çözümün bulunması sağlanabilir. Bunlar için 3B altlık harita, interaktif görüntüleme, göstergeler ve akıllı arama gibi seçeneklerden yararlanılabilir. Aşağıdaki görsellerde aynı proje alanına ait iki senaryo ve ilgili bilgiler görünmektedir.

Senaryo 1

Senaryo 2

Parsel bazında yapılacak değişikliklerde ne kadar konut, ne kadar ticari kullanım olacağına dair bilgileri girerek hedeflenen sayılara ne kadar yaklaşıldığını kontrol edebilirsiniz.  Ayrıca farklı kriterleriniz için hedeflenen rakama ulaşmada; kısıtlamalar dahilinde yapılabilecekleri bir zarf (zoning envelope) olarak görselleştirebilir ve düzenlemelerinizi bu bilgi ışığında yapabilirsiniz.

Parsel bazında düzenlemeler ve etkileşimli paneller

 

Örneğin  varolan binanın formu ve fonksiyonlarında yapılan değişikliklerle birlikte hedeflenen nüfus, hanehalkı ve iş ile ilgili değişiklikler “mevcut“, “şimdi” ve “hedef” başlıkları altında görüntülenebilir. Yapılan değişiklikle birlikte hedefin ne kadarının tuttuğu ya da tutmasına ne kadar kaldığını sayısal olarak da takip edebilirsiniz. Ayrıca o parseldeki uygulama planının izin verdiği ölçüde neler yapılabileceğini de kontrol edebilirsiniz.


İkincisi
; Proje Durumu ve Tasarım İnceleme çalışmaları ile ilgilidir. ArcGIS Urban ile kentsel projelerin yönetimini tek bir arayüzden gerçekleştirebilirsiniz. 3 Boyutta projelerin modellerini görselleştirerek çeşitli detaylarla ilgili bilgi alabilir, projenin hangi aşamada olduğunu, projeye ait zaman çizelgesini görebilirsiniz. Ayrıca CityEngine’deki tasarımlarınızı bu platforma ekleyebilirsiniz. Ayrıca SketchUp, Collada, OB’den gelen 3 boyutlu modelleri de kullanabilirsiniz. Kent ölçeğinde bütün projeleri durumlarına göre inceleyebilirsiniz. Bunlara ek olarak projelerin şehre olan etkilerinin anlaşılması için etkinin ölçülmesi ve raporların çıkarılmasını da gerçekleştirebilirsiniz.

Esri CityEngine modelinin ArcGIS Urban’da görselleştirilmesi

 

Plan ve projelerinizi hazırladıktan ve uygulamaya geçtikten sonra; bu uygulamaların günlük yaşamda ne gibi olumlu ve olumsuz yanlarının olduğunun anlaşılması önem taşır. Yapılan bir kavşakta yayalar için tehlike arz eden bir durumun olması, inşaat hafriyatının yolu kapatması, otobüs duraklarının yetersiz kalması ya da çocuk parkının etrafına konulması istenen koruyucu önlemler gibi çok çeşitli kent mobilyaları ve projelerle ilgili geri bildirimleri alabilmeniz sorunların hızlı çözümü için önemli bir adımdır. ArcGIS Urban’da vatandaşın fikrini beyan edebileceği ve bunu konumsal olarak ekleyebileceği özel bir bölüm bulunur. Bu alandan kişiler fikirlerini yazarak güncel bilgileri paylaşabilirler.

Vatandaşın konumsal olarak proje ya da tasarım hakkında fikrini beyan edebilmesi için kullanılan “Ideas” kısmı


Genel hatlarıyla ArcGIS Urban ile elde edeceğiniz özellikler:

  • Etkileşimli 3B ortam
  • Proje ve plan takibi
    • Senaryoları görsel olarak karşılaştırma
    • Özetlenmiş göstergeler
  • Arama ve filtrele seçenekleri (plan ve projeleri ismine, konuma göre arama)
  • Zamana duyarlı gösterimler (Zaman çizelgesine göre projelerin izlenmesi, böylece farklı tarihlerde hangi projelerin yapılacağını inceleyebilme, ya da geçmişe dönük incelemeler yapabilme)
  • Önceden hazırlanmış göstergeler (popülasyon yoğunluğu, ..)
  • Yönetici Paneli entegrasyonu (harita, sahne, grafikler, tablolar)
  • Vatandaştan geribildirim alma

 

ArcGIS Urban ile ilgili videolar:

1- Boston Planning & Development Agency: A New Revolution in Urban Planning
2- ArcGIS Urban: An Introduction
3- ArcGIS Urban- Şehir Gelişiminizi Yönetin

 

 

 

Önceki Yazı
ArcGIS Çözümlerinin Orman Yangınlarında Kullanımı
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Sağanak Yağışta Taşkın Riski Alanlarının Tespiti
Yazıyı görüntüle