ArcGIS Excalibur ile Tanışın!

ArcGIS Excalibur’un ilk sürümü hazır! ArcGIS Enterprise 10.7 ile kullanıcılara; proje tabanlı ortamda görüntü analizini ve yapı gözlem yönetimini (structure observation management) düzenleyen araç ve yetenekler sağlayan bir web uygulamasıdır. Etkili görüntü analizi için görüntü projesi iş akışları oluşturup kullanmaya olanak sağlar.

Görüntü Ara

ArcGIS Excalibur, kuruluşunuzda mevcut olan görüntüleri çeşitli seçeneklerle aramayı ve keşfetmeyi kolaylaştırır. Doğrudan bir görüntü katmanına, görüntü servisi URL’sine  bağlanabilir veya görüntü katalogu araması yapabilirsiniz.

ArcGIS Excalibur Açılış Sayfası

Görüntü katalogu araması, görüntüleri daha ileride kullanmak üzere sıraya koymak ve keşfetmek için ilgilendiğiniz yerlerde görüntü katmanlarını hızlıca aramanıza olanak sağlar.

Görüntü katalogu araması (Imagery Catalog Search)

Görüntülerle çalışın

İlgilendiğiniz görüntüyü bulduktan sonra, görüntülerinizle çalışmaya başlamak için çok çeşitli araçları kullanabileceğiniz görüntü kullanım kanvasına (imagery exploitation canvas) kolayca bağlanabilirsiniz. Görüntü Kullanım Kanvası, görüntülerinizin otomatik olarak harita ile ortorektifikasyonunu ve hizalamasını yaparak varsayılan bir altlık üzerinde görüntülemenizi sağlar. Görüntü Kullanım Kanvası eş zamanlı olarak aynı görüntüyü çekilme anındaki perspektifiyle görmenizi sağlar.

Görüntü Kullanım Kanvası (Imagery Exploitation Canvas)

Görüntüleme Araçları (Display Tools)

Her görüntü pikselinden en yüksek değeri elde etmek için görüntüyü optimize etmek, ArcGIS Excalibur görüntüleme araçlarıyla (Display tools) kolayca yapılabilir. Görüntü görüntüleme araçları, görüntü render alma, filtreleme, bant kombinasyonlarını değiştirme kabiliyetini ve hatta DRA ve Gama gibi ayarları bile uygular. Görüntü şeffaflığını ve sıkıştırmasını değiştirme ayarları da bu araçların içindedir.

Görüntüleme araçlarıyla; render alma, filtreleme, bant kombinasyonlarını değiştirme gibi ihtiyaca yönelik araçlar

Görüntü Projeleri

ArcGIS Excalibur, görüntü tabanlı bir görevi tek bir yerde tamamlamak için gereken kaynakları organize etmenin dinamik bir yolu olan görüntü projesi sunmaktadır. Görüntü projeleri, görüntü görevinize içerik sağlayan  jeouzamsal referans katmanlarını ve görüntü tabanlı iş akışlarını düzene sokan araçları içerir. Görüntü projeleri ArcGIS Excalibur’da oluşturulur, görüntülenir ve kullanılır. Bu projeler, kullanıcılara projenin ismi, açıklaması, oluşturulduğu tarih, proje oluşturucusu ve proje talimatları gibi konuların ne olduğunu anlamalarını sağlayacak bilgiler içerir.

Bir görüntü projesi oluştururken, görüntü görevinize göre bir proje türü seçersiniz. Seçilen projenin türü, görüntülere dayalı görevi kolaylaştırmak için araçlar panelinde hangi araçların kullanılabileceğini belirler. Örneğin, bir gözlem görüntü projesi türü, görüntü projesini açtığınızda araç panelinde gözlem araçları sağlar. Aşağıdaki, mevcut görsel proje türleridir:

Proje türü içindeki temel görüntü ya da gözlem görüntü projesi seçenekleri

Bu örnekte gözlem görüntü projesi seçilerek ilerlenmiştir. Bu görüntü projesi, görüntülerden gözlem toplamak için iş akışı sağlar. Bu proje türü, gözlemleri gerçekleştirmek, düzenlemek ve bu faaliyetlerden türetilmiş bilgi ürünleri oluşturmak için araçlar ve kaynaklar ekler.

Bir gözlem görüntüsü projesi oluşturmak için aşağıdaki kaynaklar gereklidir:

  • Bir görüntü servisinden görüntü veya görüntüler
  • Proje talimatları (Tüm görüntü projelerinin, görevinizde size rehberlik edecek proje talimatlarına sahip olması gerekir. Proje talimatları, proje oluşturulduğunda tanımlanır ve proje açıkken herhangi bir zamanda görüntülenebilir)
  • Düzenlenebilir koleksiyon katmanları

İsterseniz  mevcuttaki gözlem katmanları ile ilerleyebilir isterseniz projenize eklemek için yeni bir gözlem katmanı oluşturabilirsiniz.

Görüntü Projesi oluştururken projeye varolan katmanları ekleme ya da yeni katmanlar oluşturma

Rehberli iş akışınız sırasında, minimum gerekli alanları içeren yeni görüntü projesi oluştururken yeni bir gözlem katmanı oluşturabilirsiniz. Bu sayede, gözlem toplama görevinize bağlı olarak ek alanlar ekleme ve katmanınıza stil oluşturma becerisine sahip olacaksınız.

Katman seçme adımında gözlem katmanı oluştururken gelen arayüz ekranı

Alan eklerken tür, domain, doldurulması zorunlu ya da değil gibi bilgileri belirleyebilirsiniz. Aşağıdaki örnekte yol genişliği adı ile oluşturulan alana kodlu değer atanarak toprak, beton ve asfalt şeklinde adlar eklenmiştir.

Oluşturulan katmanın alan ayrıntılarının belirlenmesi

Gözlem katmanı ile ilgili işlemleri tamamladığınızda size oluşturacak olduğunuz katmanın geometri türü, etiketi gibi ayrıntıları içeren özet bilgiler sunulur.

Katman özeti ve oluşturulan alanların listesi

Yaptığınız çizimlere, çalışmalara dair ArcGIS Excalibur içindeki görselleri raporlar ya da brifingler için dışa aktarmanıza ve kuruluşunuzdaki diğer kişilerle paylaşacağınız sunumları derlemenize ve oluşturmanıza olanak sağlar.

Çalıştığınız görüntüyü sunumunuza ekleme yeteneği

 

Kaynakça:

Önceki Yazı
Neden ArcGIS Platformu?
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Dinamik Detay Gruplama
Yazıyı görüntüle