Dinamik Detay Gruplama

Bazen haritanızdaki detayları hesaplanmış toplam değerlere göre sembolize etmeniz gerekebilir. Haritadaki büyük miktardaki noktayı bir araya getirerek göstermek görselliği daha anlamlı hale getirebilir, bunu yaparken kullanacağınız öznitelik değerlerinden hesaplanan bu değerlere örnek vermek gerekirse bunlar; en küçük değerler (min.), en büyük değerler (max.), ortalamalar (avg.) ya da toplamlar olabilir. Öznitelik bilgilerindeki herhangi bir sütunun değerlerini kullanabilirsiniz.

ArcGIS Pro’da nokta toplulaştırma ve görselleştirme için birçok yöntem vardır. Yazımızın konusu ise bu yeteneklere yeni olarak eklenen Dinamik Gruplama yeteneğidir. Ölçeğe ve haritadaki görüntülenen alana göre dinamik bir gruplama yeteneği, ArcGIS Pro 2.4 versiyonuyla birlikte kullanımınıza sunuldu.

Eğer çok fazla sayıda detaya sahip olan nokta detay sınıfınız varsa ve bunu dinamik olarak anlamlı gruplar halinde görselleştirmek istiyorsanız ve bir de bu veriyi İlişkisel Veri Tabanı Yönetim Sisteminde (İVTYS) barındırıyorsanız bu yeteneği kullanabilirsiniz.  Şu an için bu işlevi destekleyen veri tabanı platformları aşağıdaki gibidir:

  • IBM Db2
  • Microsoft SQL Server
  • Oracle
  • PostgreSQL
  • SAP HANA

Bunu yaparken çok büyük veri setleriyle çalışıyorsanız ya da çok sık güncellenmeyen verilerle çalışıyorsanız istediğiniz ölçekler için statik gruplama kullanarak, ardından da verilerinizi görselleştirmenin anlamlı olduğu aralıklarda dinamik gruplama gösterimi de sağlayabilirsiniz.

Coğrafi veri tabanınızda olan deprem noktaları detay sınıfına Python kullanarak da uygulayabileceğiniz dinamik gruplama Python kodu aşağıdadır:

*Bu kod örneği WGS 84 Coğrafi Koordinat Sisteminde olan Depremler detay sınıfı derinlik öznitelik sütunundan depremlerin maksimum derinliklerine göre kare şeklinde gruplama yapmayı aktif hale getirir.

Esri Türkiye, 2019

Önceki Yazı
ArcGIS Excalibur ile Tanışın!
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
5G ve CBS
Yazıyı görüntüle