5G ve CBS

5G ya da nam-ı diğer Beşinci nesil mobil ağ teknolojisi bütün dünyada heyecanla bekleniyor, bu konu medyada da geniş yer buluyor. Teknoloji dünyayla birlikte ülkemize de geldiğinde bağlantı yeteneklerimiz hiç olmadığı kadar artacak ve bu da yepyeni teknolojik ilerlemelere öncülük edecek. Eğer teknoloji haberlerini ve blogları takip ediyorsanız, şu an 5G’nin moda bir terim olduğunun farkındasınızdır. Birçok teknoloji takipçisi fark etmiştir ki 5G yayıldığında büyük çaplı bir dönüşüm bizi bekliyor. 5G sayesinde milyarlarca cihaz ağa bağlanabilecek ve diğer moda teknoloji terimleri olan sanallaştırma, arttırılmış gerçeklik, büyük veri, bulut sistemler, otomasyon ve akıllı makineler, dağıtılmış işlemler ve yapay zekâ gibi teknolojiler tek bir potada birleşerek dev bir ekosistem oluşturacak ve teknoloji bu ekosistemin ürettiği devasa boyuttaki veriyi anlayıp yorumlayabilecek şekle evirilecek. İşletmeler ve iş yapma şekilleri ve bu verilerden yararlanan her sektör yeni gelir fırsatları yakalayabilecekleri inovatif bir gelişmeyle karşılaşacak.

Kendi kendine çalışan makineler, sürücüsüz araçlar, akıllı şehirler, robotikler ve daha birçok yeni teknoloji için 5G’nin hızı ve büyük bant genişliği ile veri taşıma kapasitesinin artışı yanında Coğrafi Bilgi Sistemleri’nin bu işlevsellikle birlikte çalışması olmadan imkânsız olacaktır. Çünkü bu yeni teknolojiler mekân bilgisine bağımlıdır.

Birçok kişi 5G’nin getireceği dönüşümün farkında olsa da bu dönüşümün mekânsal teknolojiye nasıl da bağımlı olduğunu fark eden kişi sayısı pek de fazla değildir.

Hassas ölçümlenmiş doğru mekânsal veri 5G için zorunluluktur diyebiliriz çünkü doğru konum bilgisi, yönetimlerin daha akıllı ve yaşanabilir şehirler tasarlamasına, kamu hizmetlerine odaklanmaya ve vatandaşlarla iletişim kurmasına yardımcı olur. Şehirler akıllı hale geldikçe de konuma bağlı bilgilerin çoğunun gerçek zamanlı hale gelmesi gerekecektir.

5G’nin büyük veri taşımasını sağlayan yüksek frekanslı sinyallerin dalga boylarının kısalması, 5G’nin çok hassas sinyallere sahip olması anlamına gelir. Yani bu 5G sinyallerinin önceki kuşaklar olan 2G ve 3G gibi uzun mesafelere ulaşamayan kısa bir menzile sahip olacağı anlamına gelir. Bu kısa menzilde bile en küçük engel sinyalleri sekteye uğratacaktır. Bu küçük engel sinyal kaynağıyla telefonunuz arasına giren eliniz de olabilir. Hatta yağan yağmurdaki tek bir damla su da olabilir. O zaman sinyal vericilerinin konumlandırılmasında doğru ve hassas mekânsal bilgi çok değerli hal alacak demektir.

5G inanılmaz yoğun bir telekomünikasyon ağı gerektirecek ve iyi seçilmiş, stratejik konumlarda olan daha fazla baz istasyon kulesi gerektirecektir. Bu yerlerin seçiminde sadece doğru coğrafi veriler değil, Esri teknolojisinin sağladığı gelişmiş mekânsal analiz yeteneklerinden faydalanmak da böyle bir altyapının konumlandırmasını planlamak için çok önemlidir.

İngiltere ulusal haritalama ajansı olan Ordnance Survey, yayınladığı bir raporla en efektif ve uygun maliyetli 5G uygulamasının Dijital İkiz oluşturmakla yapılabileceğini söyledi. Rapor çok yönlü mekânsal planlama işlevleriyle birlikte yüksek çözünürlüklü coğrafi verinin birlikte kullanılarak uygun maliyetli bir 5G ağı oluşturulması gerektiğini vurguluyordu. 5G sinyallerinin hassaslığından dolayı, 3G ve 4G planlanmasında göze alınmayan, bitki örtüsünden, hava koşullarına kadar çok çeşitli fiziksel koşullar da bu planlamada önemli rol oynayacaktır. Planlamada yüksek doğrulukta 3D veri modelleri, en hassas DSM ve DTM verileri ve daha fazlası gerekecektir.

Otonom araçların yollarda gezmeye başlamasında, araçların birbirleriyle, trafik sinyalizasyon sistemiyle ve 5G baz istasyonlarıyla nano saniyeler içinde haberleşmeleri ve durumlarını bildirmelerinin yanında doğru konumsal bilgileri de paylaşmaları çok önemli olacaktır.

Önümüzdeki 5G teknolojisinin gelişme yılları, CBS sektörünün önemine dikkatlerin çekilmesini de sağlayacaktır. Esri teknolojilerine olan bilginizin artması ve kullanımını öğrenmek sizleri bir adım öne geçirebilecektir.

Esri teknolojileri hakkında eğitim almak geleceğe yönelik bir yatırım olacaktır. Bunun için, eğitimlerimiz hakkında bilgi alabileceğiniz, https://egitim.esriturkey.com.tr sitemize göz atmanızı öneririz. Bu sitede CBS’ye girişten ileri seviye mekânsal analizler yapabileceğiniz eğitimlerimizle kariyerinize yön verebilirsiniz.

Daha fazlası için:

https://www.ordnancesurvey.co.uk/blog/2018/02/os-reports-recommends-creation-digital-twin-successful-rollout-5g/?utm_source=Twitter&utm_medium=social&utm_campaign=SocialSignIn&utm_content=5G

https://www.geospatialworld.net/article/geospatial-and-5g-rollout-why-they-are-critical-for-each-other/

https://www.youtube.com/watch?v=_CTUs_2hq6Y

Esri Türkiye 2019

Önceki Yazı
Dinamik Detay Gruplama
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Esri Türkiye Uzaktan Eğitimlerine Başladı!
Yazıyı görüntüle