Esri Saha Çözümleri ile İş Akışlarınızı Verimli Hale Getirin!

Saha iş süreçlerinizin yönetimini daha verimli hale getirmek için Esri çözümlerinden faydalanabilirsiniz.

ArcGIS, masaüstü, web ve mobil ortamların tamamında birbirine entegre bir şekilde anlık olarak çalışabilecek bütünleşik bir platform sağlayabilmektedir. Böylece kullanıcılar her zaman, her yerde ve her cihazda anında bilgiye erişebilmektedir. Böylece, sahadaki mevcut durum bilgilerini anlık  olarak takip ederek durum farkındalığını arttırabilecek ve karar mekanizmanızı güçlendirebileceksiniz. Günümüzde pek çok kuruluş dağıtık Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) faaliyetlerini entegre etmek için bu ortak altyapı yaklaşımından faydalanmaktadır.

Bu yazımızda ağırlıklı olarak saha faaliyetlerinin entegre bir biçimde yönetilmesi konusuna yoğunlaşacağız.

Saha Operasyon Yönetimi içerisinde yer alan aşağıdaki süreçlerinin tamamını verimli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz:

  • Görsel olarak konumları ve bunlar ile ilişkisi olan tüm bilgileri yorumlama
  • Saha ve ofis ekiplerinin koordineli çalışmasını sağlama,
  • Görev yerlerine gelişmiş navigasyon yeteneklerinden faydalanarak rotalama sağlama
  • Sahadan harita bazlı veri toplama ve düzenleme,
  • Sahada haritalama ve taslak çizim ile notlar alma
  • Yöneticilerin saha ekiplerini anlık olarak takip etme

Aşağıdaki diyagramda saha iş süreçlerini ve temel olarak hangi ürünlerden faydalanarak çözüldüğünü görüyoruz (Şekil1).

Şekil1. ArcGIS Saha Çözümleri İş Süreci

 

PLANLAMA

Planlama tarafında, masaüstü veya web haritalama çözümleri ile veri tabanınızı tasarlayabilir, verilerinizi oluşturabilir, düzenleyebilir, veriler arası ilişkiler kurulabilir ve paylaşabilirsiniz. Bu kısım iş akışlarımız için oldukça önemli çünkü saha çözümleri olarak kullandığımız tüm uygulamalar, olarak oluşturmuş olduğumuz web haritalarının üzerine yapılandırılır. Bu nedenle, haritalar oluşturulurken doğru şekilde planlama ve tasarım yapılması oldukça önemlidir.

KOORDİNASYON

Ekiplerin koordinasyonun sağlanması için Workforce for ArcGIS ile çalışanlarınızın iş durumlarını takip edebilir, iş ataması oluşturabilirsiniz. Sahada bulunan personeliniz Workforce for ArcGIS mobil uygulaması ile atanmış olan işi anlık olarak görebilir ve çalışmaya başlayabilir.

Workforce for ArcGIS

Hem web hem mobil platformlarda çözüm sunan, saha çalışmalarını planladığınız, gerçek zamanlı iş takibi gerçekleştirebileceğiniz, çevrimdışı çalışma desteği bulunan bir uygulamadır (Şekil2). Diğer saha çözümleri ile entegre çalışabilmektedir. Web ortamında atanmış olan işler saha personelleri tarafından mobil cihazlardan veya tabletlerden açılabilir ve iş başlatılabilir. İşi alan personel uygulama içerisinden Navigator for ArcGIS, Survey123 for ArcGIS, Explorer for ArcGIS veya Collector for ArcGIS uygulamasına geçiş yapabilir.

Workforce for ArcGIS

(Şekil2) Workforce for ArcGIS Uygulama Entegrasyonu Yapılandırma Ekranı

 

Workforce for ArcGIS

(Şekil2) Workforce for ArcGIS

 

NAVİGASYON

Rotalama sürecinde iş atamasını almış olan personel, kendi operasyonel katmanlarını da kullanarak işin gerçekleşeceği konuma rota bilgisini alabilir ve adım adım yönlendirme yeteneğinden faydalanabilir.

Navigator for ArcGIS

Navigator for ArcGIS Esri’nin rotalama çözümüdür. Sektörde birçok rotalama çözümü olmasına karşılık Navigator for ArcGIS çevrimdışı çalışabiliyor olması ve kendi katman detaylarınıza göre rotalama işlemini gerçekleştirebiliyor olmanız sebebiyle oldukça avantajlı bir uygulamadır(Şekil3). Ayrıca, maksimum verimlilik için önceden planlanmış rotaları kullanabilirsiniz. Önceden planlanmış rota katmanlarını kullanarak çevrimdışı çalışmalar gerçekleştirebilirsiniz.

Ayrıca bir detayınıza rotalama yapmak istedeğinizde adres girmeden, doğruca detay kimlik numarası gibi özel bir ifade girerek de rotalama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Navigator for ArcGIS

(Şekil3) Navigator for ArcGIS

 

VERİ TOPLAMA ve DÜZENLEME

Veri toplama ve düzenleme sürecinde, atanmış olan işe ve veriye bağlı olarak Drone2Map for ArcGIS ile drone’dan alınan görütünleri analiz edebilir, Survey123 for ArcGIS ile konum bazlı form  ve anketler ile veri toplayabilir veya Collector for ArcGIS ile sahada bulunan detaylarınıza ait bilgileri güncelleyebilir veya yeni detaylar toplayabilirsiniz. Bunlara ek olarak, herhangi bir veri düzenleme gerçekleştirmeden anlık olarak sahada CBS verilerine ulaşılması ve taslak çizimler ile harita üzerine not alınması gereken durumlarda Explorer for ArcGIS çözümünden faydalanılabilir.

Explorer for ArcGIS

Harita ve CBS verileri üzerinde düzenleme yapmadan kullanmak isteyen kullanıcılar içindir(Şekil4). Çevrimiçi ve çevrimdışı çalışabilmesi sayesinde her zaman her yerde verilerinize erişim imkanına sahip olursunuz. Kullanıcılar kendileriyle paylaşılmış olan haritalar ve veriler üzerinden ölçü alabilir,detay bilgisine ulaşabilir. Harita üzerinde doğrudan taslak çizim gerçekleştirebilir, notlar alabilir ve bunların paylaşımını sağlayabilir (harita, e-posta, kısa mesaj, airdrop(IOS), fotoğraf olarak).

Explorer for ArcGIS

(Şekil4) Explorer for ArcGIS

Collector for ArcGIS

Organizasyonunuzun ArcGIS platformuyla entegre çalışan ve saha çalışma verimliliğini arttıran, harita tabanlı sahadan veri toplama deneyimi sağlayan bir uygulamadır. Saha personeli, kendisi ile paylaşılan harita üzerinden konumsal olarak veriyi düzenleyebilir, ek bilgi, fotoğraf veya ses kaydı ekleyebilir.

Collector for ArcGIS mobil uygulamasını kullanan saha ekipleri, bağlantısı kesilmiş olsa bile sahadaki yeni CBS detaylarını toplayabilir ve mevcut CBS detaylarını güncelleyebilir. Collector for ArcGIS’de kullanılan altlık haritalara ArcGIS Online veya ArcGIS Enterprise üzerinden erişilir.

Collector for ArGIS artık Collector Classic adını almıştır ve yeni sürümü Collector Aurora IOS platformunda kullanıma sunulmuştur (Şekil5). Collector Aurora, kullanıcı dostu bir arayüze sahiptir (Şekil6). Sahadan veri toplamayı kolaylaştıracak düzenlemeler getirilmiştir. Bu sürüm, GPS’i etkin kullanarak mevcut konumunuzu yüksek doğrulukla alma; bir web haritasından birden fazla çevrimdışı harita alanı indirme gibi yetenekler eklenmiştir. Detaylarınıza ait fotoğrafları eklemeye ek olarak ses ve video ekleme seçeneği de bulunmaktadır. Barkod okutarak detay bilgilerini doldurmayı desteklemektedir.  Collector Aurora artık 3 boyutta da veri toplamayı da desteklemektedir. Android platformuna ise ilerleyen zamanda Aurora sürümü gelecek ve Classic ile yanyana şekilde indirilebilir olacak.

Collector for ArcGIS

(Şekil5) Collector for ArcGIS

Collector for ArcGIS Aurora ile kazandığımız bazı yeni yetenekler aşağıdaki şekildedir,

  • Görselliği daha güçlü haritalar
  • Geliştirilmiş kullanıcı deneyimi
  • Geliştirilmiş akıllı formlar
  • Kolaylaştırılmış çevrimdışı iş akışları
  • Yüksek doğrulukta 3B veri toplama

 

Collector for ArcGIS Aurora

(Şekil6) Collector for ArcGIS Aurora

 

Survey123 for ArcGIS  

İster web ortamında ister masaüstünde çeşitli akıllı form ve anketler oluşturup bunları çalışanlarınız, paydaşlarınız veya halkla paylaşabilirsiniz. Formları, tarayıcınızda Survey123 Web Designer (Şekil7) ile sürükle bırak yöntemiyle hızlıca oluşturabileceğiniz gibi masaüstü çözümü olan Survey123 Connect for ArcGIS uygulamasında daha detaylı yeteneklerden faydalanarak akıllı formlar ve anketler oluşturabilirsiniz. Formlarınıza çeşitli sorular ekleyebilir, bu soruları birbirleri ile ilişkilendirebilirsiniz, sahadan detay toplama konusunda ciddi anlamda destek sağlayan barkod okuma yeteneğinden faydalanabilirsiniz. Bunların tamamını herhangi bir kod yazmanızı gerektirmeyen arayüzlerle gerçekleştirebilirsiniz. Gelen cevaplar doğrultusunda saniyeler içinde analizler gerçekleştirirek sonuçları görüntüleyebilirsiniz.

 

Survey123 for ArcGIS

(Şekil7) Survey123 for ArcGIS Web Designer

 

Drone2Map for ArcGIS

Drone2Map for ArcGIS, drone görüntülerini işlemek için basitleştirilmiş bir iş akışı arayan CBS kullanıcıları için oldukça kullanışlı bir uygulamadır (Şekil8). Çıktılar ortomozaikler, dijital yüzey modelleri, nokta bulutları gibi 3 boyutlu ürünleri içerir.

Profesyonel kalitede görüntü ürünleri; çevresel değişimi izlemek, hacimsel ölçümler gerçekleştirmek, arazi analizi yapmak, yeni inşaatları izlemek ve kritik altyapı çalışmalarını incelemek için kullanılabilir. Ayrıca, kullanıcılar erişimi zor tesislerin veya alanların 2 boyut ve 3 boyut haritalarını oluşturabilir.

Drone2Map for ArcGIS

(Şekil8) Drone2Map for ArcGIS

İZLEME

İzleme sürecinde ise, ArcGIS Enterprise 10.7 ile yayınlanmış olan Tracker for ArcGIS ile çalışanlarınızın anlık olarak konumlarını izleyebilir, iş modellerinizde geliştirmeler gerçekleştirebilirsiniz. İzleyici rollerine göre (ekip lideri, yönetici vb.) farklı izleme ekranları oluşturabilir ve saha personelinize ait izler üzerinden çeşitli analizler gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin, saha iş planlamasının hangi aşamada (% kaçında) olduğu belirlenebilir, sahada bulunan ekipler ve iş durumuyla alakalı anlık bilgi sağladığı için durum farkındalığı arttırılabilir. Operations Dashboard for ArcGIS ile ise izlemek istediğiniz tüm bilgileri anlık olarak özet grafikler, listeler ve sayaçlar ile görselleştirerek takip edebilirsiniz.

Tracker for ArcGIS

Sahada çalışanlarınızı anlık olarak veya çeşitli zaman dilimlerine ayarlanmış şekilde konumlarını takip edebileceğiniz bir konum izleme uygulamasıdır (Şekil9).  Çalışanların kullandığı güzergahlar, hız bilgileri, cihaz batarya bilgisi, konum doğruluk bilgisi ve gerçekleştirdikleri işlere ait detaylar hakkında anlık olarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Çevrimdışı çalışma desteği vardır, arka planda sürekli olarak konum bilgisini depolayacağı için düşük pil tüketimi için optimize edilmiştir. Bu izleme uygulaması ile anlık olarak saha iş süreçleri ile alakalı bilgi sahibi olabilir, durum farkındalığını arttırabilirsiniz.

Tracker for ArcGIS

(Şekil9) Tracker for ArcGIS

 

Farklı İzleme ekranları oluşturulabilir, çalışanların izlerinden oluşmuş olan verilerle çeşitli analiz ve sorgulamalar yapabilirsiniz.

Operations Dashboard for ArcGIS

Verilerinizi konum bazlı olarak grafiksel veya istatiksel formatlarda görüntüleyebileceğiniz, anlık olarak saha takibi gerçekleştirebileceğiniz, web tabanlı bir uygulamadır (Şekil10). Yöneticilerin görmek istedikleri her türlü veriyi buradan anlık olarak takip etmeleri oldukça kolaydır. Tek bir yönetici ekranına birden fazla harita konumlandırılabilir ve her harita özelinde farklı grafik ve listeler hazırlanabilir. Grafik, liste ve sayaçlar harita ile etkileşimli olmanın yanı sıra kendi aralarında da etkileşime girme yeteneğine sahiptir. Sahada güncellenen bir veri anlık olarak ekrana yansır ve tüm grafiksel – istatiksel gösterimler otomatik olarak güncellenir.

 

Operations Dashboard for ArcGIS

(Şekil10) Operations Dashboard for ArcGIS

 

Saha operasyonları her iş özelinde farklılaşsa da burada genel olarak kullanılan temel uygulamalardan bahsedilmiştir.

Çözümlerimiz ile birlikte, daima güncel bilgiyle çalışarak, yüksek durum farkındalığı ile saha ve ofis koordinasyonunun en üst seviyeye çıkarılması amaçlanmış ve iş süreçleriniz kolaylaştırılırken, karar destek mekanizmaların güçlenmesine katkı sağlanmıştır.

Önceki Yazı
ArcGIS GeoEvent Server 10.7.1 sürümündeki yenilikler
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Enterprise 10.7 Yeniliklerine Genel Bakış
Yazıyı görüntüle