Yeni Bir Modelleme ve Planlama Sistemi: ArcGIS Urban

ArcGIS Urban, kentsel gelişmeyi düzenlemek için oluşturulmuş modelleme ve planlama sistemidir.

Farklı projelerin 3 boyutta görüntülenmesi

 

ArcGIS Urban, ArcGIS platformunun birçok farklı bileşenini bağlayan bir araçtır. Masaüstünde ve web ortamında yaptığınız çalışmaları ArcGIS Urban’da toplayarak bütüncül bir çalışma ortamı elde edebilirsiniz. Daha ayrıntılı olarak açıklamak gerekirse: ArcGIS Pro’da düzenlediğiniz verilerinizi; Esri CityEngine’de oluşturduğunuz kent modelinizi ya da web üzerinde Geoplanner for ArcGIS ile bölgesel ölçekten kent ölçeğine kadar yaptığınız çalışmaları ArcGIS Urban’da kullanabilirsiniz. Ayrıca topluluklarla iletişimi arttırmayı sağlayan ArcGIS Hub’a da ArcGIS Urban’da yaptığınız çalışmayı yerleştirebileceksiniz. Bu sistem, şehirlerin karşılaştığı gelişim baskılarına bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşmayı, şehir ölçeğinde plan ve projeleri takip etmeyi kolaylaştırmak üzere oluşturulmuştur.

Karar verme için işbirliğine dayalı 3 boyutlu bir çözüm olan ArcGIS Urban, çok sayıda ekip büyük ölçekli bir projede yer aldığında oluşabilecek gecikmeleri ortadan kaldıracaktır. Plancılar kuralları ve düzenlemeleri ayarlayabilir ve bir projenin yapısının, maliyetinin ve yaşam döngüsünün gerçek zamanlı olarak etkisini anlayabilir.

ArcGIS Urban web tabanlıdır ve çeşitli ArcGIS ürünleri arasında bağ kuran modelleme ve planlama sistemidir.

Yerel yönetimler; planlanan projeleri, inşaya başlanacak ya da başlanmış olanları ve bu projelerin konumunun nerede olduğunu bütünsel olarak görebileceği ortama ihtiyaç duymaktalar. Yeni gelişim alanlarını gözden geçirme sürecinde bütüncül bir mekansal değerlendirme, doğru kararlar almada büyük yarar sağlar. Uygulama İmar planlarını güncellemeye yönelik mevcut yöntemler zaman alan süreçlerdir. Ayrıca projelerin ve planların vatandaşa bildirilmesi süreci de metin üzerinde kalmakta ve bu bilgilerin konumsal olarak anlaşılması oldukça zor olmaktadır.

ArcGIS Urban’ın ana bileşenleri sol üstteki arama alanının altında bulunan simgelerle gösterilir. Bu bileşenler; projeler, planlar, göstergeler ve fikirler isimleri altında ayrılmaktadır. Projeler altında kendi proje aşamalarını belirterek bu aşamalara göre aramalar yapabilirsiniz. Örneğin; inşaat izni almış olan projeleri getir, ya da sadece başvurusu yapılmış olanları göster diyerek konumsal olarak projeleri özelliklerine göre filtreleyebilir ve önemli bilgilerini açılır pencerede inceleyebilirsiniz.

 

Tüm projeler 3 boyutta görüntülenebildiği gibi projelerin kırılımına göre filtreleme de yapılabilir.

 

Projenin üstüne tıklayarak hakkındaki bilgilere açılır pencereden hızlıca erişilebilir.

 

ArcGIS Urban vatandaşı bilgilendirme kısmında topluluğun ilgisini çekmek için sürükleyici ve ilgi çekici bir yöntem sunuyor. Böylece; yapılacak projeler hakkında vatandaş  bilgilendirilirken, aynı zamanda kitle kaynaklı bir yaklaşımla planlar ve projelerle ya da mevcut durumla ilgili vatandaştan geri bildirim toplamak hem daha kolay hem de daha işlevsel bir hal alıyor.

Vatandaşlar projeler ya da varolan durum hakkında yorum yaparak fikirlerini belirtebilirler.

ArcGIS Urban ile temel olarak elde edeceğiniz katma değerler:

  • Şehir genelindeki projeleri görselleştirebilme
  • Planlama verimliliğini arttırma
  • Şeffaflığı ve anlaşılabilirliği arttırma
  • Daha iyi paylaşım ve birlikte çalışma

ArcGIS Urban ile yapabileceklerinizi detaylı  olarak anlatan yazımız bir sonraki blog yazımızda. Takipte kalın!

ArcGIS Urban ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Önceki Yazı
ArcGIS Business Analyst Enterprise
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Experience Builder Beta 2 Çıktı!
Yazıyı görüntüle