ArcGIS Teknolojisi ile Varlık Yönetimi

ArcGIS teknolojisi gelişmiş varlık yönetimi için, varlık takibi, varlık analizi, veri düzenleme, mekânsal analiz, gerçek zamanlı görselleştirme, analitik, saha/web uygulamaları ve büyük veri gibi birçok gelişmiş teknolojiyi kullanıcılara sunmaktadır. Varlık yönetimi çok fazla sektörde büyük önem taşımaktadır. Örneğin Lojistik sektöründe faaliyet gösteren bir kurum için sarf malzemelerinin ve ürünlerin anlık olarak izlenmesi ve zamanında teslim edilmesi için varlık yönetimi çok önemlidir. Veya tesisler için, güvenlik, tesis içerisindeki varlıklar veya olayların yönetimi önem taşır.

Uygulamanın son hali

Bu blog yazımızda sizlerle birlikte bir enerji nakil hattındaki direklerin yönetimi, direklerin sağlık durumunun güncellenmesi ve direklerin 3B olarak gösterimini bir web uygulaması üzerinde gerçekleştireceğiz.

*Sahadan verilerin konum tabanlı olarak güncellenmesi veya yeni verilerin oluşturulması için ArcGIS saha uygulamaları kullanılabilmektedir. Saha uygulamaları herhangi bir geliştirme yapmadan direkt olarak kullanılabilir, bu linke tıklayarak saha uygulamaları ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

*Bizim oluşturacağımız örnekte dronelar ile çekilen fotoğraflar kullanılarak varlık yönetimi senaryosu örneğini inceleyeceğiz.

Uygulama İçeriği

Oluşturacağımız elektrik hattı varlık yönetimi örnek uygulamasının sağlayacağı özellikleri maddeler halinde inceleyelim.

  • Enerji nakil hattının konum tabanlı olarak gösterimi
  • Direklerin, izolatörlerin ve transformatörlerin 3B olarak gösterimi
  • Direk araması gerçekleştirilmesi, direğin ID’sine göre arama yapılabilmesi
  • Direklerin, izolatörlerin ve transformatörlerin sağlık / arıza durumunun güncellenmesi
  • Pilon direkleri etrafında çekilen fotoğrafların analiz ile belirlenmesi (Bir pilon direğine tıklandığında, o direk etrafında çekilen fotoğrafların otomatik olarak filtrelenmesi)
  • Çekilen fotoğrafların x,y ve z noktalarının görselleştirilmesi

Uygulamanın Oluşturulması/3B Modelleme

Uygulamamız pilon direklerinin 3B olarak gösterimini sağlamaktadır. Bu yüzden ilk etapta uygulama içerisinde yöneteceğimiz varlıkları 3B olarak modelledikten sonra bir web sahnesinde üzerinde görselleştireceğiz.

Pilon direklerinin 3B modellenmesi direklerin x, y, z bilgileri kullanılarak harita üzerinde görselleştirilmesinin ardından ArcGIS Pro 3D sembolleri veya ArcGIS CityEngine kullanılarak 3B modellenebilir. Daha önce ArcGIS ile 3B içeriklerin oluşturulması ile blog yazılarımıza bu link üzerinden ulaşabilirsiniz. Sonrasında oluşturduğumuz 3B içerikleri bir web sahnesi üzerinde görselleştireceğiz.

3B Direklerin web sahnesinde görselleştirilmesi

Uygulamanın Oluşturulması / Fotoğrafların Uygulamaya Aktarımı

Oluşturacağımız uygulamada sahadan drone ile çekilen görüntülerden varlık yönetimi, veri düzenleme çalışmaları gerçekleştireceğimiz için görüntülerin gerçek konumlarında olmaları gerekmektedir. Dronelar ile çekilen görüntülerin x, y ve z bilgileri bir tabloda ya da görüntünün attribute bilgilerinde bulunmaktadır. Bu bilgileri kullanarak çekilen görüntüleri haritaya yerleştirebiliriz.

Görüntülerin aynı zamanda z bilgileri de olduğu için bir web sahnesinde bu görselleştirmeyi gerçekleştirebiliriz.

Çekilen görüntülerin 3D gösterimi

Uygulamanın Oluşturulması / Arayüz Tasarımı

Uygulamanın tasarımı kısmında ArcGIS Experience Builder’ı kullanacağız. Arayüz tasarımında ArcGIS Web AppBuilder veya ArcGIS Javascript gibi platformlar da kullanılabilir.

ArcGIS Experience Builder’ın kullanımı ile ilgili bilgiler için linke tıklayabilirsiniz.

Uygulama tasarımı 

Uygulama içerisinde pilon direkleri özelinde veri düzenlemesi yapılacağı için web sahnesine görselleştirilmesine ek olarak liste halinde de direklerin gösterimini gerçekleştirilebiliriz.

Uygulama Arka Planı

Kullanıcı uygulama içerisinde bir pilon direğine tıkladığında o direğin 50 metre veya 100 metre etrafında çekilen fotoğrafların listelenmesini istemektedir. Bu çalışma arka planda bir coğrafi işlem aracı ile gerçekleştirilebilmektedir.

Bunlara ek olarak uygulamaya fonksiyonellik katması açısından kendi araçlarımızı oluşturabilir veya mevcut araçlardan seçimler yapabiliriz. Bu uygulamada ek olarak herhangi bir pilon direği seçildiğinde o direğin direkt olarak düzenlenmesi için veri düzenleme aracını yerleştirebiliriz.

Uygulama son hali

ArcGIS teknolojisi ile varlık yönetimi uygulamalarını farklı örnekler ve sektörler özelinde incelemeye devam edeceğiz.

 
Önceki Yazı
Görüntü ve Raster Verilerinin Paylaşımında Püf Noktalar
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS StoryMaps Yenilikleri (Kasım 2022)
Yazıyı görüntüle