ArcGIS Field Maps ile Çevrim Dışı Çalışın

Kasım 2020’de piyasaya sürülen ArcGIS Field Maps verileri toplamak, güncellemek ve mobil çalışanların nereye gittiklerini paylaşmak için saha operasyonlarınızı tek bir konuma duyarlı mobil uygulamada birleştiren çözümdür. Anlık veri toplama özelliği saha personelinin her gün kullandığı kritik iş akışlarını kolaylaştırırken, çevrimdışı çalışma özelliği, kullanıcıların internet bağlantısının olmadığı alanlarda da düzenleme yapmasına olanak tanır. Bu özellik, kullanıcıların çalıştıkları alanlarda internet bağlantısı olmadığı ya da internet bağlantısının yavaş olduğu bölgelerde önemli bir avantaj sağlar.

Çevrimdışı çalışma yeteneğini daha verimli kullanabilmeniz ve çevrimdışı yapılan düzenlemeleri başarılı bir şekilde senkronize edebilmeniz için bazı önemli adımlar şu şekildedir:

Harita alanlarını önceden oluşturunuz.

Kullanıcılar sahaya çıkmadan önce çalışma yapılacak alanı kapsayan harita alanının ArcGIS Field Maps uygulama arayüzü üzerinden oluşturulması harita oluşturmadaki olası sorunların önüne geçmektedir. Ayrıca bu işlem senkronizasyonun etkin olmadığı katmanların ve diğer olası problemlerin de önceden belirlenmesine yardımcı olur.

ArcGIS Field Maps web uygulamasından çevrim dışı harita alanlarını önceden oluşturma

Saha çalışanlarının kendi kullanıcı adlarını kullanarak oturum açtığından emin olunuz.

Birden çok cihazda aynı kullanıcı adını kullanmak Esri Lisans sözleşmesine aykırı olmakla birlikte çevrim dışı çalışma alanlarını indirirken ve verileri senkronize ederken sorunlara neden olabilir. Ayrıca bu senaryolar desteklenmediği için Teknik Destek ekibinin de sizlere verebileceği destek sınırlıdır.

Katmanlarınızı minimumda tutunuz.

Çok fazla katmanla çalışmanız çevrim dışı alanlarınızın veri boyutunu arttırabilir. Bu durum da bu alanları indirirken zaman aşımına uğramanıza sebep olabilir. Ayrıca ne kadar çok katmanınız varsa olası sorunları gidermek de o kadar zor olabilir. Yüklenecek verilerinizin boyutunu düşürmek ve yükleme hızınızı arttırmak için döşeme katman paketi oluşturabilirsiniz.

Çevrim dışı kullanım için kullanılan mevcut katmanlarda veya haritalarda herhangi bir değişiklik yapmayınız.

Gerekirse, tüm katmanların kullanıcılar tarafından senkronize edildiğinden ve sahada kimsenin veri toplamadığından emin olunuz. Haritanızda değişiklik yapmanız gerekirse, mevcut saha çalışanlarının etkilenmemesi için farklı kaydederek bir kopyasını kaydedebilirsiniz.

Barındırılan detay katmanlarınızı ayrı servisler olarak yayınlayınız.

Katmanlarınızı barındırılan tek bir detay servisi parçası olarak yayınlamak daha kolay olsa da sorun olan katmanı bulmak ve tek tek çözmek zor olabilir. Çevrim dışı çalışmalarınızı için her katmanı kendi servisinde tutmak çalışmalarınızı daha verimli yönetmenizi sağlar.

Saha uygulamaları haritalarında veri toplamak için yalnızca bir katmandan oluşan barındırılan detay servisi kullanmanızı öneririz.

Mümkünse, birden çok katman ile barındırılan detay servisi saha uygulamaları haritalarında veri toplamak için bu yapılandırmadan kaçınmanızı öneririz.

Test ediniz.

Belki de en önemlisi, kullanıcılarınız sahaya çıkmadan önce test etmeyi unutmayın. Genellikle kullanıcılar, farklı işletim sistemlerine sahip farklı cihazları kullanmaktadır. Haritanızın tüm cihazlarda çalışacağından emin olmak için test etmek, olası tüm hataların önüne geçmenize yardımcı olacaktır.

Çevrim dışı düzenleme yapmanın en temel noktası basit tutmaktır. İyi veri tasarımı ve verimli arka plan verileri, iş akışlarınızı düzene sokmak ve yaşanabilecek sorunları en aza indirmek için önemlidir. Ayrıca Eylül 2022 güncellemeleriyle ArcGIS Field Maps mobil uygulaması, çevrimdışı alanlar içeren bir haritanın çevrim içi sürmünün de açılmasını destekler. Bu tek bir haritanın hem internet bağlantısı olduğunda çevrim içi hem de internet bağlantısız ortamda çevrim dışı kullanılabilmesi anlamına gelmektedir.

Önceki Yazı
ArcGIS StoryMaps Yenilikleri (Kasım 2022)
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Field Maps’de Geofence Oluşturma
Yazıyı görüntüle