ArcGIS Çözümlerinin Orman Yangınlarında Kullanımı

Tüm afetlerde olduğu gibi, yangın öncesi hazırlık, yangın anında müdahale ve kurtarma operasyonları için, konuma dayalı orman yangını yönetimi çözümleri kullanılmaktadır. Orman yangınlarıyla mücadele etmek için daha öncesinde risk altındaki alanların nerede olabileceğinin öngörüsü gerçekleştirilmeli ve bu alanların risk dereceleri belirlenmelidir. Bunun için de, yangın oluşumuna etki edecek tüm verilerin üretilmesi ve risk teşkil edecek olasılıkları ortaya çıkararak daha derin bir bakış açısı sunmak ve verinin tüm potansiyelini ortaya çıkarmak gerekecektir.

Örneğin, yangın oluşumuna etki edecek bitki örtüsünün nerede olduğu, yangının yayılımına etki edebilecek kriter olan arazi eğiminin değerlendirilmesi, yola ya da yerleşim alanına yakın olan ormanlık alanların tespit edilmesi ve bunun gibi daha birçok faktörlere göre yangın risk haritalarının çıkarımı için hazır çözümler kullanılmaktadır.

Teknolojimiz ve çözümlerimiz acil müdahale faaliyetlerini desteklemektedir. Kesintisiz veri paylaşımı, gelişmiş iletişim ve daha verimli kaynak yönetimi sağlamak için çözümler üretmekteyiz. Yangın sırasında personeli en kısa sürede bilgilendirmek ve yöneticilerin en iyi kararları alabilmesi için gerçek zamanlı kaynak yönetimi ve operasyonel müdahale uygulamaları sunulmaktadır.

İtfaiye personeli, bilgisayar destekli sevkiyat veya envanter kayıt yönetimi verilerinden kaynaklanan yangın ve acil tıbbi hizmet operasyonlarını izlemek için CBS kullanmaktadır. Uygulamalarımız, servis çağrısı gibi son olay raporlarını görselleştirmek, komuta personelinin her istasyon veya bölge için günlük aktiviteleri gözden geçirmek, olay bilincini sürdürmek, kısa vadeli eğilimleri anlamak ve müdahale sürelerini izlemek için  de çözümler sağlanmaktadır.

Çözümlerimiz ile harita ve grafik destekli paneller oluşturarak, saha müdahale ekiplerinin konumu, durumu, koordinasyonu ile yangının etkisi gibi bilgilerin hepsini tek bir platformda sunarak, karar vericilerin hızlı bir şekilde aksiyon almaları sağlanmaktadır.

 Ayrıca, vatandaşları riskleri değerlendirmek ve ne zaman harekete geçmeleri gerektiğinin farkındalığını sağlamak için olaydan önce, olay sırasında ve sonrasında bilgilendirmek gerekmektedir. Bu bilgileri harita üzerinde görselleştirerek sunmak, toplumun güncel durumu daha kolay anlaması için önemlidir.

Yangın tehlikelerin bulunduğu yerler ve tahliye bölgeleri gibi konuma dayalı bilgileri halka açık bilgilendirme uygulamaları ile görsel olarak paylaşabilmek ArcGIS çözümleri ile mümkün olmaktadır.

Esri Türkiye 2019

 

Önceki Yazı
Esri Türkiye Arşivlerinden CAD ve CBS Entegrasyonu
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Urban ile Yapabilecekleriniz
Yazıyı görüntüle