FMV Nedir ve Neler Yapabilirsiniz

ArcGIS Pro’nun Image Analyst ek bileşenindeki Full Motion Video (FMV), coğrafi veriler üzerinden video verileriyle birlikte analizler yapmanızı ve FMV uyumlu videolar oluşturmanızı sağlar. FMV uyumlu demek, video ve mekânsal verinin birlikte kullanılabilir olması demektir.

Buna basit bir ifadeyle haritalarla videoların senkronize çalışması diyebiliriz. Örneğin havadan çekilmiş bir videoyu oynattığınızda haritanızda videoyu çeken hava aracıyla ilişkili nokta da hareket edebilir.

Sadece bununla kalmaz, eğer videonuzdaki hastalanmış bitkileri sayısallaştırmak isterseniz, haritada basitçe çizmeniz yeterlidir. Ardından haritanızdaki her bir sayısallaştırdığınız detay videonuzda da görünecektir, hatta tam tersini de yapabilirsiniz. Videoda işaretlediğiniz bir detay haritanızda bir nokta detay katmanına eklenecektir. Hatta; İHA’nız ya da herhangi bir hava aracınızın nereden uçtuğunun görmek istediğinizde, haritada sadece bir noktanın hareket etmesiyle gösterilmekle yetinmeyip, isterseniz arkasında uçuş rotasının bıraktığı bir çizgi de oluşturabilirsiniz.

FMV, meta veriyi kullanarak video görüntüsünden haritadaki koordinatlar arasında kesintisiz bir rota oluşturur. Bu dönüşüm CBS’deki ilişkili tüm coğrafi verilerinizin ve bilgilerin yorumlanmasına temel sağlar. FMV verileri toplandığı anda gerçek zamanlı ya da adli olarak analiz edilebilir. Durum farkındalığı (Situation Awareness) için çok uygundur. Örneğin, bir doğal felaketten sonra hasar değerlendirmesi yaparken, İHA’dan toplanmış en güncel video verilerini analiz etmek için elinizdeki CBS katmanlarıyla birlikte FMV’yi kullanabilirsiniz. Video’nun ayak izi haritada görüntülenebildiği için, videoda o anda hangi binaların ve altyapının göründüğünü tam olarak bilebilirsiniz, bu sayede durumlarını değerlendirebilir, video ve haritadaki detayları işaretleyebilir, konumlarını gösterebilir ve bunlara notlar düşerek açıklamalarda bulunabilirsiniz.

Durağan kameralardan gelen görüntüleri de FMV olarak kullanabilirsiniz, her türlü hava aracıyla çekilmiş video da FMV de kullanılabilir ama burada önemli olan video kaydedilirken konum bilgisini meta veri olarak kaydetmektir. Doğru meta veriye sahipseniz FMV’yi anında kullanabilirsiniz. Bu meta veri sayesinde kamera videoyu çektiği anda neredeydi veya nereye bakıyordu gösterebilirsiniz. Kameranın hareket ettiği rotadan ayak izi oluşturarak harita üzerinde görüntüleyebilir ve bu sayede, video’nun gücüyle haritalar daha güçlü bir bilgi kaynağı haline gelir.

ArcGIS’in FMV yeteneği, hareketli bir videoyu ArcGIS Pro’ya sorunsuz bir şekilde entegre eder ve Esri platformunun bir parçası olarak video oynatıcı, video düzenleyici ve coğrafi işlem araçlarıyla birlikte gelir.

Dahası için;

https://pro.arcgis.com/en/pro-app/help/analysis/image-analyst/introduction-to-full-motion-video-in-arcgis-pro.htm

Esri Türkiye, 2019

Önceki Yazı
Esri Türkiye Arşivlerinden Donanım Kilitleri Örnekleri
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Pro 2.x için PerfTools çıktı!
Yazıyı görüntüle