Tedarik Zincirinizi Yönetin ve COVID-19 Sürecinde Riski Azaltın!
Tedarik zinciri yönetimi, tedarik zincirinden tedarikçiye, üreticiden müşteriye, dağıtımcılar, toptancılar, satıcılar ve daha pek çok birim aracılığıyla, her bir noktadaki süreçlerin tamamını denetlemek anlamına gelir. Tedarik zinciri genellikle sürekli bir dizidir, ham maddeleri veya diğer malzemeleri tüketiciler veya son kullanıcılar için ürünlere dönüştürür.
Etkin bir şekilde yönetilen tedarik zinciri, mal ve hizmetlerin güvenli ve zamanında teslim edilmesini sağlar, ancak COVID-19 virüsü ile gördük ki bu süreç her zaman normal seyrinde ilerlemeyebilir. Üretim hareketliliğini ve gönderilerin akışını sağlamak ve olası riskleri anlamak için konum bilinci önemlidir çünkü tedarik zincirindeki bileşenlerin coğrafi konumunu anlamak, belirli bir olayın tedarik zincirini nasıl etkileyeceğini anlamamızı sağlar. Görselleştirme ve coğrafi-mekansal teknikleri kullanarak tedarik zinciri etrafında dönen iş sorularının ve olası sorunların çoğuna cevap verebilirsiniz.
Özetle, bir tedarik zincirinin başarılı olabilmesi için konum bilinci, gerçek zamanlı izleme ve analiz süreçlerinin bir entegrasyonu olmalıdır. ArcGIS Platformunun güçlü görselleştirme ve analiz yetenekleri kullanarak tedarik zincirinizi daha verimli yönebilir ve olası riskleri önceden belirleyip hızlı kararlar alabilirsiniz.
Bir Çözüm Olarak ArcGIS Platformu…
Tedarik zinciri ele alındığında, yöneticilerin, tedarikçilerin, çalışanların ve müşterilerin, ürünlerin nerede olduğu gibi bilgileri gerçek zamanlı olarak görmek ve takip etmek gibi ortak ihtiyaçları vardır. Tedarik zinciri kuruluşları, tedarikçiden üreticiye, dağıtım merkezlerine ve hatta son alıcıya kadar tüm uçtan uca ilişkileri ve bağımlılıkları görselleştirmek ve analiz etmek için ArcGIS Platformunu kullanabilirler. Şirketler, sorunlar ve tehtitler ortaya çıkmadan önce tahminler yapmak için belirli analizler yapabilirler. Örneğin, bir üretim merkezi risk altındaysa, bu risk durumu ve etkileyeceği diğer tedarik ağı görselleştirilebilir, sorunun nereden kaynaklandığını bulunabilir. ArcGIS Platformu, masaüstü, web ve mobil ortamlarda entegre bir şekilde çalışır ve tedarik zincirinin her aşaması kullanıcılar tarafından istenilen zamanda istenilen yerde ulaşılabilir. Bu süreçleri, ArcGIS ile nasıl yönetebileceğimizi anlamak için hep beraber bir örnek üzerinde görelim.
Örnek Senaryo: COVID-19 Sürecinde Tedarik Zinciri Yönetimi
*Bu çalışmada kullanılan verilerin gerçekle bir ilgisi yoktur. Lütfen dikkate almayınız.
Bu örnek senaryomuzda ArcGIS Platformunun web tarafındaki yeteneklerini kullanarak bir tedarik zinciri yönetim çalışması gerçekleştireceğiz. COVID-19 süreci düşünüldüğünde, özellikle gıda temini ve gıda dağıtımı gibi operasyonların sürekli gündemde olduğunu ve sürekliliğinin devam etmesi gerektiğini bir kez daha gördük. Bu örneğimizde bir gıda tedarik zincirini ArcGIS Insights kullanarak nasıl görselleştirebileceğimizi ve analiz edebileceğimizi görelim. Siz de bu örnekteki gibi yerel bir ölçekte operasyonlarınızı yürütebileceğiniz gibi küresel ölçekte de bu çalışmaları gerçekleştirebilirsiniz.
İsterseniz CBS tabanlı bu çalışmamıza haritalama ve görselleştirme ile başlayalım. Öncelikle, tedarikçilerden üreticilere, üreticilerden dağıtım merkezlerine ve son olarak perakende satış noktaları ya da gıda temin noktalarına kadar olan süreci görselleştirebilirsiniz. Burada şu sorulara cevap verebiliriz:
- Tedarikçilerim nerelerde, bize hangi hammadde ya da ürünü sağlıyorlar? Günlük, haftalık ve aylık sağladığı ürün miktarları nedir?
- Üretim tesislerim nerelerde ve ne üretiyorlar? Günlük, haftalık, aylık üretim miktarları, verimlilikleri ve stok miktarları nedir?
- Depo ve dağıtım merkezlerim nerelerde? Hangi ürünleri şehirin hangi bölgelerine dağıtıyorlar? Mevcut stok miktarları nedir?
- Perakende satış noktaları ve gıda temin noktaları nerelerde? Bunlar COVID-19 sürecinde normal seyrinde mi çalışıyor? Eve servis hizmeti verenler hangisidir?
Aşağıdaki örnekte görüldüğü gibi sadece haritalar değil, aynı zamanda çok farklı türlerde grafik ve görseller oluşturabilirsiniz. Burada, tahıl ürünleri tedarikçileri hangileri ve alt kategori olarak buğday, çavdar, yulaf gibi ürünlerden hangilerini ne kadar sağlanıyor bilgisine ulaşabilirsiniz. Aynı şekilde depoların stokladığı ürünün hacimine göre dağılımı gibi birçok bilgiyi kullanarak görsel grafikler oluşturabilirsiniz. Bu şekilde tüm tedarik zinciri bileşenlerini haritalara ve grafiklere dökerek bir bakışta ne durumda olduklarını anlayabilirsiniz.
ArcGIS Platformunun analiz yetenekleri sayesinde görselleştirmenin ötesine gidebilirsiniz. Tedarik zincirindeki bileşenlerin ilişkisini göstermek için bağlantı analizleri yapabilirsiniz. Bağlantı analizi, bir veri kümesindeki ilişkilere ve bağlantılara odaklanan bir analiz tekniğidir. Bağlantı analizi size merkezlilik ölçülerini (derece ve yakınlık) hesaplama ve bağlantı grafiğindeki veya bağlantı haritasındaki bağlantıları görme yeteneği verir. Siz de tedarik zincirinizdeki ürünlerin akışını modellemek için bağlantı analizi gerçekleştirebilirsiniz. Böylece, nereden nereye ürün akışı oluyor ve bu aktarılan ürünün miktarı nedir gibi sorulara cevap verebilirsiniz.
Aşağıdaki örnekte görüldüğü gibi karmaşık tedarik zincirini harita üstünde görselleştirip ürün akışlarını yönlerine ve aktarılan ürün miktarına göre analiz edebilirsiniz. Sadece harita üzerinde değil, aynı zamanda bağlantı grafiği oluşturabilir ve böylece ilişkileri daha basit bir şema üstünden görüntüleyebilirsiniz. Burada merkezi bir bağlantı kurabileceğiniz gibi hiyerarşik bağlantılar da oluşturabilirsiniz. Harita ya da grafikte bir seçim yaptığınızda, örneğin bir üretim tesisini seçtiğinizde, o üretim tesisine hangi tedarikçiler ürün sağlıyor ve o üretim tesislerinden şehrin hangi bölgelerine ürün gidiyor gibi bilgileri doğrudan görüntüleyebilirsiniz. ArcGIS Insights, etkileşimli bir çözüm olduğu için, siz harita ya da grafikte bir seçim yaptığınızda tüm projedeki harita ve grafikler o seçilen detaya göre filtrelenir ve değişir.
COVID-19 sürecinde tekrar gördük ki tedarik zinciri yönetimi her zaman doğrusal şekilde yürümeyebilir. Bu süreçte riskin en çok olduğu bölgeyi tespit etmek, o bölgedeki tedarik zinciri bileşeninin çalışma durumu hakkında önemli bilgi verir. Bu senaryoda, öncelikle hangi bölgelerin COVID-19 açısından riskli olduğunu, ve o bölgede hangi tesislerimizin olduğunu bularak başlayacağız. Daha sonra bu süreçte devamlılığın devam etmesi için hangi adımların atılması gerektiğini tespit edeceğiz.
Öncelikle birden fazla katman ve bilgiyi tek bir harita üzerinde farklı sembolojiler kullanarak görselleştirebiliriz. Burada hangi ilçelerde COVID-19 yayılımının fazla olduğunu görmek için ilçeler çokgen verisinin içine COVID-19 vaka sayılarını yazdırabilirsiniz. Koyu renkte olanlar, yayılımın yüksek olduğu yerler ve açık renge doğru gittikçe riskin azaldığını görebiliyoruz. Burada doğrudan hangi ilçelerde bu riskin fazla olduğunu ve bu bölgelerde yer alan dağıtım merkezlerinin artık normal seyrinde çalışmaması gerektiğini belirleyebiliriz.
Bu analizi gerçekleştirdikten sonra bir ağ analizi gerçekleştirerek, optimum şekilde perakende noktalarına hizmet veren dağıtım merkezlerini belirleyebiliriz. Bu ağ analizlerini gerçekleştirirken otomobil, tır ve yürüme gibi ulaşım modlarını belirleyebilir ve yarım saat sürüş mesafesi gibi parametreleri analizine dahil edebilirsiniz. Biz yarım saat ve bir saat tır sürüş mesafelerini hesaplayalım. Aşağıdaki görselde gördüğünüz gibi kahverengi alanlar yarım saatlik tır sürüş mesafesiyken, yeşil alanlar bir saatlik tır sürüş mesafeleridir. Göründüğü gibi tüm perakande noktaları (lacivert noktalar) bu sürüş mesafesi içinde kalmamaktadır. Bu yüzden farklı bir ağ analizi daha gerçekleştirebiliriz. Gerçekleştirdiğimiz analizimizde ,dağıtım yapılacağı için, ulaşım modu olarak tır belirledik ve optimum bir şekilde hangi perakende noktalarına hizmet vermeleri gerektiğini, en yakın tesis aracını kullanarak bulduk.
İlçe 1 ve İlçe 2’deki dağıtım merkezlerinin risk altında olduğunu ve normal seyrinde bu süreçte çalışmaması gerektiğini analiz ettik. Peki bu süreçte hangi dağıtım merkezleri bu görevi üstlenerek dağıtımı gerçekleştirmeye devam edecek? Öncelikle aşağıda gördüğünüz açık mavi noktalar, risk altındaki dağıtım merkezlerinin servis verdiği perakende noktalarıdır. Bu noktalara, COVID-19 sürecinde hangi dağıtım merkezi ya da merkezleri hizmet vermelidir? Burada söz konusu analizimiz yine bir ağ analizidir. Burada, açık mavi noktaları (hizmet alamayan perakande noktaları) seçiyoruz ve en yakın tesis adlı ağ analizimizi gerçekleştiriyoruz. Burada aşağıda görebileceğiniz gibi optiumum bir şekilde bu süreçte o alanlara hizmet vermesi gereken dağıtım merkezimizi tespit ediyoruz.
Analizimizin bir ileri aşaması olarak demografik bilgileri kullanabiliriz. Bu demografik bilgileri doğrudan 2019 için Esri’nin sağladığı verileri kullanarak mevcut verilerimizi zenginleştirebiliriz. Burada özellikle karantina altında olan 60 yaş üstü nüfus gibi risk altındaki kişilerin nerelerde yaşadığını tespit etmemiz önemli olabilir.
Aşağıdaki gördüğünüz örnekte yine harita ve grafikler yardımı ile 60 yaş nüfusunun yoğun olduğu ilçelerdeki COVID-19 yayılımını analiz edebilirsiniz. Bizim örneğimizde bu yazı için rastgele üretilen veriler ile hem COVID-19 yayılımı açısından fazla hem de 60 yaş üstü nüfus açısından fazla olan ilçeler aşağıdaki gibi belirlenmiştir. Bu bölgedeki eve servis hizmeti veren gıda temin noktalarının yeterli olup olmadığı gibi analizler gerçekleştirilebilir.
Yapılan analizlerle ilgili risk durumları ve COVID-19 sürecindeki gıda temini ile ilgili bilgilendirme sağlanmak üzere belirli web uygulamaları yapılandırılabilir. Sıfır kod ile yapılandırabileceğiniz bu uygulamalarda anket bazlı gıda talepleri alabilir, eve servis hizmeti veren noktalar nerelerde, bana en yakın gıda temin noktası nerede gibi bilgileri dahil ederek kamuyu bilgilendirebilirsiniz. Bu uygulama üzerinden doğrudan bana en yakın açık gıda temin noktası neresi ve ne kadar uzaklıkta, kaç dakika içinde gidebilirim, stok bilgileri neler gibi birçok bilgi yapılandırılabilir ve istenen bölgeye doğrudan yönlendirme alınabilir.
Bu blog yazısında anlatılan çözümlerimizin dışında, yine tedarik zincirinizle ilişkili olan ve COVID-19 sürecinde sürekliliğinin devam etmesi gereken bir diğer süreç gıda dağıtımıdır. COVID-19 sürecinde 65 yaş üstü nüfus gibi ihtiyaç sahiplerine gıda dağıtımını nasıl ArcGIS Platformu ile verimli bir şekilde gerçekleştirebileceğinizi anlattığımız blog yazısına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
ArcGIS Ürünleri ile COVID-19 Sürecinde Gıda Dağıtım Çözümleri
Bu iki blog yazımızda anlattığımız çözümler ve diğer birçok çözümü içeren ‘COVID-19 Sürecinde Gıda Tedarik Zinciri Yönetimi’ adlı webinarımıza bu linkten ulaşabilir ve kayıdı izleyebilirsiniz.