ArcGIS ile Kontrol ve Bakım Yönetim Sistemi

Bu blog yazısında, varlık yönetimi, canlı veri takibi, görev atama, saha çalışmaları ve bu çalışmaların takibi süreçlerini nasıl optimize edebileceğimizden bahsedeceğiz. Yenilenebilir enerji sektöründen, rüzgar türbinleri ve güneş panelleri odaklı ele alınan bu süreçlere ait örnekler, ArcGIS Map Viewer, ArcGIS Dashboard, ArcGIS Experience Builder, ArcGIS Workforce ve ArcGIS Survey123 uygulamaları kullanılarak hazırlandı.

Sürecin amacı, enerji üretim varlıklarının verimli bir şekilde izlenmesi ve yönetilmesidir. Bu bağlamda süreç, rüzgar türbinleri ve güneş panelleri gibi varlıkların detaylı yönetiminden başlayarak, arıza durumlarının canlı takibine, saha personelinin etkin görev dağılımına ve nihayetinde bu görevlerin tamamlanma durumlarının kontrol edilmesine kadar geniş bir yelpazede operasyonel verimliliği artırmayı hedefliyor. Bu süreçler, enerji tesislerinin sürekliliğini sağlarken, iş sağlığı ve güvenliği açısından da önemli faydalar sunar.

1. Varlık Yönetimi

Yenilenebilir enerji tesislerindeki varlıkların doğru yönetimi, operasyonel verimliliğin temel taşlarından biridir. Varlık yönetimi sürecindeki önemli nokta ise varlıkları, niteliklerinin yanı sıra konumsal bilgileriyle de yönetebilmektir. Örneğin, ilk görselde varlıkların nitelik bilgilerinin yer aldığı bir tabloyu, ikinci görselde ise varlıkların konumlarının gösterildiği bir haritayı görüyorsunuz. Bu arayüzde, rüzgar türbinleri ve güneş panelleri gibi enerji üretim varlıklarının konumsal ve konumsal olmayan bilgilerini, yani varlıkların tüm özelliklerini görüntüleyebilir ve yönetebilirsiniz. Örnekte ArcGIS Map Viewer ile görüntülediğimiz harita üzerinde bir varlığı seçerek, varlığın kurulum tarihi, kapasitesi ve modeli gibi detaylarını tek bir yerde görebilirsiniz. Bu süreç, varlıkların yaşam döngüsünün izlenmesi ve bakım planlarının oluşturulması için önemli bir adımdır.

2. Canlı Takip

Bir sonraki süreç, enerji tesislerinde olası arızaların uzaktan tespit edilebilmesi ve müdahale işlerinin hızlandırılması amacıyla kullanılan Canlı Takip sürecidir. Bu süreç, varlıkların canlı bilgilerini ve ortam sensör verilerinin gerçek zamanlı olarak alınmasını sağlar ve bu verilerin kullanıcıya daha anlamlı bir şekilde sunulmasına olanak tanır.

Örnek Sensör Verisi
Örnek Sensör Verisi
Örnek Sensör Verisi

ArcGIS Dashboard ile hazırlanmış ve harita ile desteklenen bu arayüzde, özelleştirilebilir grafikler ve gelişmiş sorgu yetenekleri sayesinde dinamik bir yapı oluşturabilirsiniz. Bu sayede, listeden istenilen varlığa tıklayarak o varlığa ait ilişkilendirilmiş canlı veriyi görebilirsiniz.

Bu şekilde, varlıkların durumunu ve çevresel koşullarını izleyerek enerji üretim süreçlerinde meydana gelebilecek aksaklıkları minimize edebilirsiniz. Ayrıca, istediğiniz sıklıkla güncellenebilen canlı veri takibi sayesinde, tesis yöneticileri enerji üretim varlıklarını daha etkin bir şekilde izleyebilir ve yönetebilir.

Canlı Takip Arayüzü

3. Görev Atama

Canlı takip ile elde edilen bulgular, acil bir müdahale gerektirebilir veya her varlık için ayrı rutin kontrol görevleri belirlemeniz gerekebilir. Enerji tesislerinde rutin kontrol, bakım ve acil müdahale görevlerini etkin bir şekilde yöneterek sistemin sürekliliğini sağlayabilirsiniz. Bu süreçte, basit bir arayüz kullanarak sahada yapılacak rutin kontrol görevlerini, acil müdahale ihtiyaçlarını ve tespit sonrası bakım görevlerini ilgili personele hızlıca atayabilirsiniz. Bu tür bir yaklaşım, operasyonel verimliliği artırırken, enerji tesislerinin ve varlıkların güvenliğini sağlamanıza da önemli ölçüde katkı sağlayacaktır.

Görev ataması için birçok seçenek mevcuttur.ArcGIS Workforce uygulamasında, kişiselleştirilebilir harita katmanları ile konumsal olarak varlıklarınızı ve rutin kontrol bulgularınızı seçebilir, bu unsurlar için görev ataması yapabilirsiniz. Ayrıca, belirli bir personel seçerek herhangi bir varlık veya konum için doğrudan görev ataması gerçekleştirebilirsiniz.

4. Saha Çalışmaları

Saha çalışmaları, görev atamalarını gerçekleştirdikten sonra, ilgili personelin saha çalışmalarını yapmasıyla devam eder. Bu süreçte, enerji üretim varlıklarının yerinde denetimlerini ve bakımlarını gerçekleştirebilirsiniz. Bu çalışmaları yürütmek için, ArcGIS saha uygulamalarını kullanabileceğiniz bir mobil cihaz yeterli olacaktır. Mobil cihazların sağladığı kolaylıkla, offline olarak da çalışabilir, bağlantı olmasa bile verilerinizi toplayabilirsiniz. Ayrıca, her görev ataması için farklı haritalar yayınlayabilirsiniz, ilgili birimler için yetkilendirilmiş harita ve katmanlar sunabilirsiniz.

Bu blog yazısında, görev atama takipleri için ArcGIS Workforce mobil uygulaması ve saha çalışmalarının atama türüne göre bilgilerinin toplanabildiği iki ayrı ArcGIS Survey123 formu kullanıldı. Çalışmalarınızın kapsamı doğrultusunda daha fazla form ve saha uygulaması ile veri toplayabilirsiniz.

Workforce ile Atanmış Görevler

ArcGIS Survey123

Rutin Kontrol Formu

ArcGIS Survey123

Bakım Görevi Formu

Özelleştirilebilir bu formlar ile görevlere dair istenilen herhangi bir bilginin girişi sağlanabilir. Ayrıca zorunlu bırakılacak alanlar, çoktan seçmeli bilgiler, otomatik hesaplanan değerler sayesinde yanlış veri girilmesine engel olunarak veri standardizasyonu da sağlanabilir. Yapılan saha çalışlmalarının görev formunun “tamamlandı” durumuna gelebilmesi için koşullar eklenebilir.

Örneğin çalışmaya dair fotoğraf / video çekimi yapılmadan veya tamir sırasında kullanılan parçanın seri numarası girilmeden veya barkodu taratılmadan görev “tamamlandı” olarak kaydedilemeyecektir. Böylece toplanmak istenen verilerde kayıp yaşanmasının önüne geçebilirsiniz.

5. Görev Takip

Görev Atama sürecinin ardından, görevlerin tamamlanma durumu ve performansının izlenmesi gereklidir. Yine ArcGIS Workforce uygulaması üzerinden yönetici, atanan görevlerin durumunu gerçek zamanlı olarak takip edebilirsiniz ve detaylı raporlar oluşturabilirsiniz.

Özellikle iş sağlığı ve güvenliği açısından, personelin canlı takibini yapmak büyük önem taşır. Personelin ayak izi takibini sağlayabilir, konum bazlı görevlerin izlenebilmesini mümkün kılabilir ve olası acil durumlarda personelin konumuna göre hızlı müdahalede bulunabilirsiniz. Bu şekilde, personel güvenliğini artırabilir ve operasyonel süreçleri daha etkili bir şekilde yönetebilirsiniz.

Operasyonel anlamda görev atamaları yapılacak personelin ve tüm personelin yoğunluğunu görebilir ve buna göre görev dağılımını optimize edebilirsiniz. Bir yere müdahale edilmesi gerekiyorsa çalışan ve çalışmayan personel durumunu ve personelin müdahale yerine olan mesafelerini değerlendirerek bir görev ataması gerçekleştirerek zaman ve maliyet açısından fayda sağlayabilirsiniz.

Personel Bilgileri
Personel Bilgileri
Personel Bilgileri

6. Kontrol ve Bakım Takip

Aslında tüm bu çalışmalar, enerji üretim varlıklarının düzenli kontrol ve bakımı için yapılmaktadır. Bu süreçleri takip edebilmek ve karar destek sürecine dahil edebilmek, sistemin kesintisiz çalışması ve uzun vadede sürdürülebilir bir operasyon sağlanabilmesi açısından son derece önemlidir. Görselde gördüğünüz ArcGIS Experience Builder ile hazırlanmış ekranda, kontrol ve bakım süreçlerinin tüm bilgilerini istediğiniz şekilde özelleştirerek izleyebilir ve yönetebilirsiniz.

Bu uygulama, ihtiyacınıza göre bakım görevlerinin sonuçlarını değerlendirme, özet tablolar oluşturma, arıza analizleri yapma ve detaylı raporlar oluşturma imkanı sunar.

Personel Bazında Özet Grafik
Bakım Onarım Türünde Özet Grafik

Özet bilgilerini gördüğünüz verilerin tablolarını, aynı ekranda yönetebilirsiniz. Birden fazla veri kaynağını sekmeler haline getirerek başka bir ekrana geçmeden kolayca tablolar arasında geçiş yapabilirsiniz.

Herhangi bir anahtar kelime ile tüm görev ve envanterde, hatta personelde detay arama yapabilirsiniz.

İsterseniz seçtiğiniz varlık veya varlıklar için rapor oluşturabilirsiniz. Önceden oluşturacağınız bir rapor şablonu kullanarak word veya pdf formatında rapor çıktıları oluşturabileceğiniz aracı bu ekranda konumlandırarak istediğiniz anda rapor hazırlayabilirsiniz.

Varlık yönetiminden başlayıp kontrol ve bakım takibi yapılmasına kadar olan süreçler, enerji tesislerinin operasyonel verimliliğini artıracaktır. Özellikle de son dört süreç sürekli bir döngü içerisinde, canlılığını koruyan sürdürülebilir bir ortam sağlayacaktır.

Ayrıca tüm süreçleri yönetmek için tasarlanan uygulamaların ArcGIS Experience Builder üzerinde sekmeler halinde yerleştirilebilmesi, kullanıcıların farklı süreçlere ait uygulamalara tek bir ekran üzerinden kolayca erişebilmelerini sağlar. Bu entegre yapı, kullanıcıların iş akışlarını kesintisiz bir şekilde yönetmelerine, gerekli verilere hızlıca ulaşmalarına ve zaman kaybını en aza indirmelerine olanak tanır. Ayrıca, aynı ekrandan tüm süreçleri yönetebilme imkanı, operasyonel verimliliği artırırken kullanıcı deneyimini de iyileştirir.

Sonuç olarak, yenilenebilir enerji sektöründeki operasyonel süreçlere göre örneklendirilen bu esnek ve entegre çözüm, aynı zamanda enerji dağıtım ağları, su ve doğalgaz altyapı yönetimi, jeneratör kontrol ve bakım çalışmaları, elektrikli araç şarj istasyonları, akıllı şehir uygulamaları ve hatta büyük ölçekli inşaat ve maden projeleri gibi farklı sektörlerde de etkili bir şekilde kullanılabilir. Yine bu sektörlerdeki varlık yönetimi, saha çalışmaları ve görev takibi gibi süreçlerin tek bir platform üzerinden yönetilmesi, operasyonların verimli bir şekilde yürütülmesini sağlar.

Önceki Yazı
ArcGIS Pro’da Kazı ve Dolgu Tasarımı Nasıl Yapılır?
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS ile Kontrol ve Bakım Yönetim Sistemi
Yazıyı görüntüle