ArcGIS Enterprise Güvenlik Temelleri – 1.Bölüm

Etkili bir kurumsal güvenlik; kurumsal iş akışlarını veya kritik görev çözümlerini tasarlayan, kullanan ve bu sistemlere gerek donanımsal gerekse yazılımsal olarak destek veren BT ve güvenlik uzmanları için bir zorluk olabilir. Son dönemdeki teknolojik gelişmeler ve yenilikler, özellikle de web hizmet standartları ve servis odaklı mimariler, güvenlik hedeflerinizin daha etkili bir şekilde karşılanmasına yardımcı olurken; hali hazırda var olan sistem mimarinize ve güvenlik protokollerinize de entegre edilmesi konusunda bazı zorluklar yaşanmasına neden olabilmektedir.

Kurumsal coğrafi bilgi sistemi teknolojisinde dünya lideri olan Esri; bu teknolojik gelişmeleri destekleyen yazılım ve çözümleriyle, BT ve güvenlik uzmanlarının karşılaştığı çeşitli zorlukların üstesinden kolaylıkla gelebilmeleri için çalışmalarını hız kesmeden sürdürmektedir.

ArcGIS Enterprise, kuruluşunuzun güvenlik gereksinimlerini karşılamak için birçok seçeneğe ve kapasiteye sahiptir. Bu yazımızda, ArcGIS Enterprise için güvenlik seçeneklerinden bazıları açıklanacaktır. Ayrıca, ArcGIS Enterprise dağıtımı ve yapılandırması esnasında göz önünde bulundurmanız gereken öneriler için En İyi Uygulamalar bölümüne bakabilirsiniz. ArcGIS Enterprise güvenliğini çeşitli başlıklar altında inceleyebiliriz.

Yapılandırılabilir Güvenlik

ArcGIS Enterprise kuruluşunuz içerisindeki kullanıcılarınıza, kuruluşunuzun güvenlik politikaları ile uyumlu olacak şekilde ister hazır gelen roller ile isterseniz de kendi tanımlayacağınız roller vasıtasıyla farklı seviyelerde izinler tanımlayabilirsiniz. ArcGIS Enterprise bünyesindeki rol tabanlı kullanıcı yönetimi sayesinde, yönetim yükünü en aza indirerek, çok sayıda kullanıcı hesabını kolaylıkla yönetebilirsiniz.

Düzeyler

Kuruluşlar, kullanıcıların ihtiyaç duyduğu ayrıcalıklara dayanarak kullanıcı hesaplarını ayırmak için farklı ayrıcalıklara sahip düzeyleri (level) kullanabilirler. Kullanıcılarınızı kuruluşunuza eklediğiniz esnada bir kullanıcı düzeyi tanımlanır. Düzeyler, kullanıcınız için hangi ayrıcalıkların kullanılabileceğini belirler. ArcGIS Enterprise bünyesinde iki üyelik düzeyi bulunmaktadır.

DÜZEY 1: Üyeler kendileriyle paylaşılan içeriği görüntüleyebilir, ancak içerik oluşturamaz, sahiplenemez ve paylaşamaz. 1. Düzey üyelik yalnızca kuruluşunuzla paylaşılmış olan harita ve web uygulamaları gibi içerikleri görüntülemek veya kuruluş içerisindeki gruplara katılma ayrıcalıklarına ihtiyaç duyan kullanıcılarınız için uygun bir seçenektir.

DÜZEY 2: Üyeler içerik görüntüleyebilir, oluşturabilir ve paylaşabilir. 2. Düzey üyeliğe sahip bir kullanıcı, kendisine tanımlanmış ayrıcalıkların izin verdiği ölçüde, içerik oluşturabilir, grup kurabilir, kuruluş ayarlarına bağlı olarak bu içerikleri paylaşabilir. Eğer yönetici rolünde bir kullanıcı ise, ArcGIS Enterprise ayarlarında çeşitli değişiklikler yapabilir.

Roller

Kuruluşunuz bünyesindeki kullanıcılara tanımlayacağınız farklı izin gruplarını ifade eder. Kuruluşunuza bir kullanıcı hesabı eklerken, bu kullanıcıya uygun bir rol de tanımlamanız gerekmektedir. ArcGIS Enterprise, varsayılan olarak 4 farklı rol seçeneği ile birlikte gelir.

  • Görüntüleyici (Viewer): Kuruluşa ait ortak içeriği görüntüleyebilir. Kuruluşunuz içerisindeki gruplara katılabilir. Harita Görüntüleyici üzerinden ve uygulamalardan yol tarifi alabilir.
  • Kullanıcı (User): Görüntüleyici (Viewer) rolünün ayrıcalıklarına ek olarak, kuruluşunuzun haritalarını, uygulamalarını, katmanlarını kullanabilir. Gruplara üye olabilir ve bu gruplardaki içeriği güncelleyebilir.
  • Yayıncı (Publisher): Kullanıcı (User) rolünün ayrıcalıklarına ek olarak, barındırılan web katmanları yayınlama, detay ve raster analizleri gerçekleştirme gibi ayrıcalıklara sahiptir.
  • Yönetici (Administrator): Yayıncı (Publisher) rolünün ayrıcalıklarına ilave olarak, ArcGIS Enterprise kuruluşunuzu ve bünyesindeki kullanıcıları yönetebilme ayrıcalıklarına sahiptir. Bir kuruluş hesabında en az bir adet Yönetici rolüne sahip hesap bulunmalıdır. Olası her hangi bir acil müdahale gerektiecek durumda, yönetici hesabına sahip kullanıcıya erişilememesi ihtimaline karşı, bir kuruluş bünyesinde iki adet yönetici rolüne sahip kullanıcı bulunması önerilir. Yönetici rolüne atanabilecek kullanıcı sayısının bir sınırı bulunmamaktadır. Kuruluşunuzdaki Düzey 2 seviyesindeki kullanıcılardan istediklerinizi Yönetici rolüne atayabilirsiniz.

Varsayılan olarak, Portal’ınıza eklediğiniz tüm yeni hesaplara, Kullanıcı (User) rolü atanacaktır. Dilerseniz bu ayarı Kuruluşunuzun ayarlarından değiştirebilirsiniz.

ArcGIS Enterprise ile birlikte gelen varsayılan roller, sizin için yeterli değilse veya iş ihtiyaçlarınız doğrultusunda farklı gruplara farklı ayrıcalıklar tanımlamak isterseniz, özel roller de oluşturabilirsiniz. Sadece Yönetici (Administrator) rolüne sahip olan veya yönetim ayrıcalıklarına sahip kullanıcılar özel rol oluşturabilirler.

Ayrıcalıklar

Ayrıcalıklar, kuruluşunuzun üyelerinin farklı görevler ve iş akışları gerçekleştirmesine olanak sağlamaktadır. Örneğin kullanıcılarınızdan bazılarının hem içerik oluşturma hem de yayınlama hakkı varken, diğerlerinin ise bu içeriği görüntüleme ayrıcalığı olabilir, düzenleme ayrıcalığı olmayabilir.

Kuruluşunuz bünyesindeki kullanıcı rollerine tanımlayacağınız ayrıcalıkları iki başlık altında toplayabiliriz.

  • Genel Ayrıcalıklar: Kuruluşunuzdaki, harita oluşturmak, içeriği düzenlemek, öznitelik bilgilerini değiştirmek gibi görevleri yerine getiren kullanıcılara atayabileceğiniz ayrıcalıkları ifade etmektedir.
  • Yönetici Ayrıcalıkları: Kuruluşunuza ait çeşitli ayarları değiştirebilecek, kullanıcıların, grupların ve içeriğinizin yönetilmesiyle ilgili çeşitli işlemleri yapabilecek özel ayrıcalıkları ifade etmektedir.

ArcGIS Enterprise ile ilgili Roller ve Ayrıcalıklar hakkında detaylı bilgi için Yardım Dokümanı’nı inceleyebilirsiniz.

Güvenlik Politikalarını Tanımlamak

ArcGIS Enterprise kuruluşunuzun yöneticisi olarak, kurulum işlemi sonrasında iş ihtiyaçlarınız doğrultusunda bazı ayarlamalar yapmanız gerekebilir. Bunlardan bir tanesi de kuruluşunuzun güvenlik politikalarına uygun bir şekilde ArcGIS Enterprise kuruluşunuzu yapılandırmak olacaktır. Portal for ArcGIS arayüzünden ulaşacağınız “Ayarlar” sayfasındaki “Güvenlik” sekmesinde aşağıdaki seçenekleri bulabilirsiniz.

Politikalar

  • Portala yalnızca HTTPS üzerinden erişime izin ver: Bu seçeneği aktif ederek, kuruluşunuzun verilerinin yanı sıra, portalınız üzerindeki tüm trafiğin, şifrelenmiş olarak iletilmesini sağlayabilirsiniz. HTTPS’yi aktif etmek, sitenizin performansını bir miktar etkileyecektir.
  • Portala anonim erişime izin ver: Anonim kullanıcıların da kuruluş web sayfanıza erişmesine izin vermek için bu seçeneği aktif edebilirsiniz. Bu seçenek aktif olarak işaretlendiğinde, Herkese açık olarak paylaşılan harita ve uygulamalarınız, anonim kullanıcılar tarafından da görüntülenebilir olacaktır.
  • Üyelerin biyografik bilgilerini ve profillerini kimlerin görebileceğini düzenlemesine olanak tanıyın: Kuruluşunuzdaki kullanıcıların profil bilgilerini değiştirmelerine ve profillerini kimlerin görebileceğini ayarlamalarına olanak sağlar.
  • Kullanıcıların yeni dahili hesaplar oluşturmasına izin ver: Kullanıcıların portal giriş sayfasından dahili bir portal hesabı oluşturmalarına olanak sağlar. Kurumsal hesaplar kullanıyorsanız veya tüm hesapları kendiniz oluşturmak isterseniz, bu seçeneği devre dışı bırakabilirsiniz.

Parola İlkesi

Kullanıcılarınızın şifrelerini değiştirmek istediklerinde, kuruluşunuzun güvenlik politikalarına uygun bir şifre belirlemelerini isterseniz, bu bölümdeki seçeneklerden gerekli ayarlamaları yapabilirsiniz. Burada yapacağınız ayarlamalar kurumsal oturum açma seçeneği ile oturum açan kullanıcılarda geçerli olmayacaktır.

SAML Aracılığıyla Kurumsal Oturumlar

SAML (Security Assertion Markup Language) birbirinden farklı ve bağımsız kimlik doğrulama bileşenleri arasında, bilgilerin transferini sağlamak amacıyla kullanılan bir güvenlik protokolüdür. Kuruluşunuzda kullanmakta olduğunuz SAML uyumlu bir kimlik sağlayıcısı varsa, bu kısımdan gerekli ayarlamaları yaparak, kullanıcılarınızın portalınızda oturum açmasını sağlayabilirsiniz. Detaylı bilgi için Portalınızla bir SAML uyumlu kimlik sağlayıcı yapılandırın başlıklı yardım dokümanını inceleyebilirsiniz.

Güvenilen Sunucular

Güvenilir Sunucular için, istemcilerinizin web katmanlı (web-tier) kimlik doğrulamasıyla güvenilen hizmetlere erişmek için Kökler Arası Kaynak Paylaşımı (CORS) istekleri yaparken kimlik bilgilerini göndermesini istediğiniz güvenilir sunucular listesini yapılandırabilirsiniz. Tek başına (federe olmayan) ArcGIS sunucusundan güvenli servisleri düzenlemek veya güvenli OGC servislerini görüntülemek için geçerlidir. Belirteç (token) tabanlı güvenliğin sağladığı ArcGIS Server barındırma hizmetlerinin bu listeye eklenmesine gerek yoktur. Güvenilir sunucular listesine eklenen sunucular CORS’i desteklemelidir. CORS desteği olmayan sunucularda barındırılan katmanlar beklendiği gibi çalışmayabilir. ArcGIS Server, CORS’i varsayılan olarak 10.1 ve sonraki sürümlerde destekler.

Güvenilen Sunucuları yapılandırırken, sunucu adresleri ayrı ayrı girilmelidir. Joker karakterler kullanılamaz ve kabul edilmez. Ana bilgisayar adı önündeki protokol ile veya protokol olmadan girilebilir. Örneğin, secure.esri.com ana bilgisayar adı secure.esri.com veya https://secure.esri.com olarak girilebilir. Web katmanlı kimlik doğrulamasıyla güvenlik ayarları yapılmış olan bir servisi, internet tarayıcısı üzerinden düzenlemek için kullanmakta olduğunuz tarayıcının CORS özelliğini desteklemesi ve gerekmektedir. Firefox, Chrome, Safari ve Internet Explorer tarayıcıların güncel sürümlerinde CORS desteklenmektedir.

Portal Erişim İzinleri

ArcGIS Enterprise kuruluşunuzdaki üyelerinizin, kendi kurumsal giriş bilgilerini kullanarak diğer portallardaki güvenli içeriğe erişebilmelerini mümkün kılar. Bu sayede, tanımladığınız portalların apps klasörü altında barındırılan harita görüntüleyici ve web uygulamaları, kuruluşunuza erişebilir olacaktır.

Güvenli içeriği paylaşmak istediğiniz portalların URL adreslerini (örneğin https://digerkurulus.domain.com/arcgis) yapılandırdığınızda; kuruluşunuzun üyeleri güvenli içeriğe erişmek için kurumsal giriş bilgilerini (SAML girişleri dahil) kullanabileceklerdir.

ArcGIS Enteprise güvenliği ile ilgili çok çeşitli seçenekler mevcuttur. Bu seçenekler, ArcGIS Enterprise yapılandırmanıza, sistem mimarinize, kuruluşunuzun güvenlik politikalarına göre değişiklilk göstermektedir. Kuruluşunuzun CBS altyapısı için uygun güvenlik seçeneklerini belirlerken bu faktörleri göz önünde bulundurarak, sistemi kullanan tüm kullanıcıları ve iş akışınızı detaylı bir şekilde değerlendirmeniz, ilgili tüm birimlerle ortak bir güvenlik politikası oluşturmanız, işlevsel bir CBS altyapısı oluşturmak için sizlere büyük kolaylık sağlayacaktır.

Faydalı Bağlantılar:
Bu yazının hazırlanması esnasında desteğini esirgemeyen ekip arkadaşım Tuğba Oğuz'a teşekkürlerimle...

Esri Türkiye 2018

Önceki Yazı
ArcGIS Pro 2.2 Sistem Gereksinimleri
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Enterprise Güvenlik Temelleri – 2.Bölüm
Yazıyı görüntüle