ArcGIS Pro’da Suç Analizi Çözümleri Bölüm 2

Suç analizi, elimizdeki veriler sayesinde mekân, zaman, suçun işleniş karakteristikleri, önceki olaylara benzerlikleri gibi konuların tespit edilmesi, aynı zamanda suç trendleri, suçlar ve diğer değişkenler arasındaki korelasyon ve nedensellik ilişkilerini ortaya çıkarmakta kullanılır.

Suç ve şüphelinin belirlenmesi, haritalanması, zaman çizelgelerinin çıkarılması, grafikler, tablolar ve şemalar oluşturulması işlemlerini de içerir. Bu sayede mahkeme sürecine katkı sağlayabilir.

Suç analizi, devriye, suçun önlenmesi, soruşturma, planlama, araştırma, personel, operasyon, bütçe vb. birçok birimin faaliyetlerini desteklemede kullanılabilir.

Suç analizlerinin en önemli kısımlarından olan veri toplama, veriyi standart hale getirme, suçların benzerliklerini kategorize etme ve soruşturmaya katkı sağlayacak bütün verilerin hazırlanması gibi işleri Esri’nin suç analizi çözümleri sayesinde hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleştirilebiliriz, bu sayede de zaman ve kaynak tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Esri’nin Suç analizi çözümleriyle;

  • Meydana gelen veya gelişmekte olan suç serilerini ve suç kalıplarını ortaya çıkarabilir, harita üzerinde görüntüleyebilir,
  • Olması muhtemel suçlar için yakın bir tahminde bulunabilir,
  • Coğrafi profilleme yapabilir, suçların mekânsal ilişkilerini çıkarabilir,
  • Personel, kaynak ve bütçe planlamalarında veri desteği sağlayabilirsiniz.

Daha önceki ArcGIS Pro ile Suç Analizi yazımızda Esri’nin suçla mücadele çözümü olan Crime Analyst Toolbar’ın (Suç Analizi Araç Çubuğunun) barındırdığı araçlara değinmiştik.

Crime Analyst Toolbar, Crime Analysis sayfasından ücretsiz olarak indirip ArcGIS Pro’da kullanabileceğiniz bir Add-in’dir.

Bu yazımızda ise bu araçlar sayesinde yapabileceklerinize değineceğiz. Ama tüm bunlardan önce şunu belirtelim ki bu yazı boyunca kullanılan bütün veriler ve görseller bizler tarafından oluşturulmuş tamamen kurmaca verilerdir. Gerçeklerle hiçbir ilişkileri bulunmamaktadır.

Şimdi de literatürdeki suç analizlerini Esri Suç analizi çözümleri ile nasıl gerçekleştirebileceğinizden kısaca bahsedelim:

Taktik Analizlerinizi gerçekleştirmek için, Suçları istediğiniz kriterlere göre sınıflandırarak (örneğin kişilere karşı suçlar, kamu güvenine karşı suçlar veya mal varlığına karşı suçlar gibi) İstatistiksel olarak anlamlı sıcak ve soğuk noktaları çıkartabilirsiniz. Böylece mevcut veya gelişmekte olan suçların günlük olarak haritalandırabilir, analiz edebilirsiniz.

Belirlenmiş suç türüne göre oluşturulmuş bir Hot Spot analizi haritası. Bu haritaya göre ihbarın en fazla olduğu kırmızı bölgeler için kaynak aktarımı gerektiği düşünülebilir. Bu analiz bize ihbarlara cevap süremizi ve intikal süremizi düşürmek için bölgeye personel aktarımı yapmamız gerektiği bilgisini de verebilir.

Crime Analyst Toolbar ile coğrafik profilleme yapabilirsiniz, bunun için;

İhbar verilerinden ya da elinizdeki raporlanmış herhangi bir veriden (bunlar olaylar sırasında tutulmuş raporlar ya da gelen ihbarlardan tablosal olarak tutulmuş veriler de olabilir) istediğiniz alanlara göre nasıl bir dağılım izlediğini gösteren haritalar oluşturabilirsiniz.

Bu harita tutuklama sayılarına göre gerçekleştirilen mekânsal gösterimdir. Devriye bölgesinde gerçekleşen olay sayılarına baktığınızda çalışma alanımızın kuzeyine ve doğusuna güney ve batıdaki devriye bölgelerinden kaynak aktarımı yapılması gerekmektedir gibi bir kaynak akarımı yorumunda bulunabiliriz.

Bu konuda Crime Analyst Toolbar aracımızın size sağlamış olduğu kolaylık ise birkaç tık işlemi ile bu haritaları otomatik olarak renklendirilmiş ve etiketleri ile birlikte elde ediyor oluşunuzdur. Bu yöntemleri kullanarak bir il, ilçe, mahalle, devriye bölgesi ya da karakol sorumluluk bölgesi için en fazla suç hangi bölgede işleniyor ya da ihbar nerelerden geliyor bunların gösterimini sağlayabilirsiniz. Bu da kaynaklarınızı nereye yönlendirmeniz gerektiğini ortaya koyabilir. Olayların en sık yaşadığı bölgelere devriye kaynaklarınızın aktarılmasını sağlayabilirsiniz.

Taktik analizleri içerisinde gerçekleşmiş suçların ötesinde “Suçun tahminini” de bulunmaktadır peki bu konuda nelere yapabiliriz bir de bunları inceleyelim:

Gelecekteki suçları tahmin edebilir miyiz?

  • Önümüzdeki hafta kaç hırsızlık suçu işlenmesi bekleniyor? Bunu öngörebilir miyiz?
  • Haftanın belirli gününde ve saatinde nerelerde soygun veya şiddet suçu riskinin artması bekleniyor?
  • Bu doğrultuda güvenlik güçlerimizin kaynaklarını suçların engellenmesi için en etkin şekilde tahsisini nasıl sağlayabiliriz?
  • Suçlar bir doku izliyor mu? Bir mekâna doğru eğilim gösteriyor mu zamansal veya mekânsal bir kümelenme var mı?

Tüm bu gibi sorulara cevap bulabilir miyiz?

Suçları haritalamak, analizler yapmak bizlere çeşitli tahminler yapma imkânı verir. Bu bize suçların engellenmesi için kaynaklarımızı en etkin biçimde kullanmamıza yardımcı olur. Bu sayede bir suç trendi oluşuyorsa bunu engelleyebiliriz.

Kısaca Amacımız suçu engellemek ve güvenlik güçlerinin kaynaklarını en etkin bicimde kullanmak ise Esri suç analizi çözümleri bizlere bu tahminlerimizi gerçekleştirebileceğiniz analiz araçlarını sağlıyor.

Suç tahminlerinin yapılması çerçevesinde gerçekleştirilebilecek analizlere bakarsak:

Esri’nin sunduğu araçlar sayesinde elimizdeki ihbar veya suç verileri ile sıcak nokta analizi uyguladığınızda suçların bir yerde mekânsal olarak kümelendiğini gösterecek haritalar oluşturabilirsiniz.

Sıcak nokta analizlerinizden elde ettiğiniz bilgilere ek olarak Esri tarafından sizlere sunulan işsizlik verileri, nüfus verileri, hane halkı sayısı, eğitim seviyesi gibi çok çeşitli demografik, sosyoekonomik ve coğrafik suça etki eden diğer verileri de ekleyebilir ve tüm bunlara sizden gelen verileri de dahil ederek ki bunlar mobese ile kontrol edilen noktalar, kontrol edilemeyip kör nokta olarak kalan alanlar, suça eğilimi arttıran terk edilen yıkıntı alanlar, arazi kullanım desenine geceyle gündüz aktif kullanılan alanlar ve devriye araçlarının güzergahları v.b. gibi birçok veriyi de ekleyerek risk haritaları oluşturabilirsiniz. Böylece suç riskinin yüksek olduğu alanları görüntüleyebilirsiniz ve önlemler alabilirsiniz.

“Bir suç türü belirli bir mekânda zaman içinde aynı metotlar ile gerçekleşiyorsa, tekrarlanma ihtimali yükselir.” Önceki bir suç olayından sonra etrafındaki risk artacaktır. Sık tekrar eden olayların mekânsal bir ilişki içerisinde olup olmadığını gösterebilirsiniz.

Tekrarlanan suçlar yüksek risk alanı olarak tanımlanan alanlara düşüyorsa önlemlerinizi arttırabilirsiniz.

Yani bu analizlerin sonucundaki çıkarımınız ile hangi bölgelere kaynakların aktarılması gerektiğine karar verebilirsiniz.

Suçun zaman ve mekânsal ilişkisini gösteren 3 Boyutlu bir gösterimle (buradaki 3. boyut zamandır), belirli bir zaman aralığında belirli mekânda suçun dönemler halinde artış mı izlediği ya da yaptığımız bir müdahale sonucu da olabilir, azalış mı izlediğini gözlemleyebiliriz.

Problem analizi olarak da bilinen stratejik analizler, suçla mücadele bağlamında bilgiye dayalı olarak karar vermenizi sağlar. Uzun vadeli problemlerin gösteriminde kullanılan suçun artış ve azalışını gösteren analizleri bu çözümün sunduğu araçlar sayesinde gerçekleştirebilirsiniz.

Stratejik Analiz Yüzde Değişimi haritamızda emek çevresinin sorumlu olduğu devriye bölgesinde hırsızlık suçlarının ikinci altı aylık dönemde %85 oranında arttığını görebilirsiniz.

Ya da ihbarların gece ve gündüz gibi belirli zaman periyodları arasındaki dağılım yoğunluğu çıkartarak hem telefon ihbarlarına yanıt veren ofis personeli açısından hem de olay yerine intikal edecek devriye ekiplerinin yönetilmesini sağlayabilirsiniz.

Tüm bu bahsetmiş olduğumuz taktik ve stratejik analizlerinizi birkaç tık ile gerçekleştirerek, zamanınızın çoğunu alan istatistik hazırlama ve rapor yazma süreçlerinizi çok daha hızlı yürütebilirsiniz. Bu veriler grafikler oluşturabilmenizi, oluşturduğunuz web uygulamaları ve dashboard’larda sorgulamalar yapabilmenizi ve ihtiyaçlarınızı detaylı şekilde görmenizi sağlayacaktır.

Bu harita bir ihbara, ekiplerin 3 dakika içinde intikal edilebileceği alanları temsil etmektedir.

Kaynakların yönetilmesi adına, devriye bölgelerinin olaya intikal etme süresine göre belirlenmesi, hizmet verilen bölgelerin büyüklüğü, personel sayısı, görevlendirme politikaları hatta görev yoğunluğunu analizlerinize dahil ederek kaynaklarınızı en etkin şekilde yönetebilirsiniz.

Tekrar etmek gerekirse, Esri’nin Suç analizi çözümleri sayesinde;

  • Meydana gelen veya gelişmekte olan suç serilerini ve suç kalıplarını ortaya çıkarabilir, harita üzerinde görüntüleyebilir,
  • Olması muhtemel suçlar için yakın bir tahminde bulunabilir,
  • Coğrafi profilleme yapabilir, suçların mekânsal ilişkilerini çıkarabilir,
  • Personel, kaynak ve bütçe planlamalarında veri desteği sağlayabilirsiniz.

Esri Türkiye 2018

Önceki Yazı
ArcGIS’te Mesafe Analizlerine Genel Bir Bakış
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Esri CityEngine ile Üç Boyutlu Bir Kent İnşa Edin – 1. Bölüm
Yazıyı görüntüle